Upside down kweepeer-walnootcake met pijnboompitten

*recept onder de foto

Dit moeeeet je maken deze herfst. Het recept schreeuwt echt herfst, door de zalige walnotencake in combinatie met de zoetzure kweeperen. Deze cake karamelliseert makkelijk doordat we ze maken op de wijze van een Tarte Tatin, dat wil in dit geval zeggen dat we eerst de suiker, de pijnboompitten en de schijfjes kweepeer in de bakvorm doen en dan pas het cakebeslag. Het cakebeslag zelf bestaat deels uit walnotenmeel (gemalen walnoten) waardoor ze echt een diepe rijke walnootsmaak krijgt. Heel lekker en eens iets totaal anders.

Vind je geen kweeperen? Deze geven een extra speciale smaak aan deze cake, maar je kan eigenlijk eender welk (herfst)fruit gebruiken: andere peren, abrikozen, pruimen, appel… Wees gerust creatief!

Hoe maak je vegan cake?

Ingredi├źnten:

 • 200 g zelfrijzende tarwebloem
 • 120 g walnotenmeel (fijngemalen walnoten, kan je zelf doen met een mixer/hakmolentje/foodprocessor)
 • 30 g hele walnoten, grof gesneden
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1 tl vanille-extract
 • snuif zout
 • 80 g donkerbruine suiker (cassonade), verdeeld in 60 gram en 20 gram
 • 10 g pijnboompitten
 • 1 grote kweepeer (alternatief: 1,5 gewone peer, appel …)
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 tl baking soda (natriumbicarbonaat)
 • 70 ml neutrale olie (bv. ontgeurde zonnebloemolie, ma├»solie, arachideolie)
 • 130 ml ongezoete plantaardige melk naar keuze
 • 2 tl appel(cider)azijn

Bereiding (45 min. incl. bakken):

 • Verwarm de oven voor op 180┬░C.
 • Neem een springvorm (of andere bakvorm) en vet in met wat vetstof. Knip een cirkel ter grootte van de bodem uit bakpapier en bedek de bodem van de bakvorm. Bestuif de zijkanten met wat bloem & klop de overtollige bloem eruit.
 • Verdeel 20 g bruine suiker en een mini snuifje zout over de bodem van de bakvorm, gevolgd door de pijnboompitten. Schil de kweeperen en snij ze in dunne plakjes (<0,5 cm dik). Leg ze in cirkels op de bodem van de bakvorm tot die volledig bedekt is.
 • Neem een mengkom en meng daarin de bloem, het walnotenmeel, de walnoten, het gemberpoeder, een snuif zout, 60 g bruine suiker, het bakpoeder en de bakingsoda.
 • Meng in een maatbeker de natte ingredi├źnten: de olie, de melk, de appel(cider)azijn en het vanille-extract.
 • Meng de natte ingredi├źnten door de droge ingredi├źnten. Meng kort tot alle ingredi├źnten net gemengd zijn (roer niet te lang!). Stort het beslag uit in de bakvorm (over de suiker, pijnboompitten en peren).
 • Bak de cake 20-40 minuten op 180┬░C in de oven, tot een priem (of vork) er volledig droog uitkomt. De baktijd kan echt enorm verschillen van oven tot oven (bij mij was het maar 20 minuutjes door onze krachtige oven), hou de cake voorzichtig maar goed in de gaten. Laat de cake minstens 15 minuten afkoelen.
 • Maak de cake voorzichtig los langs de randen van de springvorm en verwijder de zijkant van de springvorm. Leg een bord omgekeerd op de cake en draai om. Haal de onderkant en het bakpapier van de cake et voila!

Geniet ervan en laat me zeker weten wat je van het receptje vond!

Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je dit recept? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.

Meer Zondag Bakdag:

Recept: Brownie Cookies

Recept: Persian french toast

Recept: Persian Cinnamon Rolls

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s