Vegan Mayo van Hellmann’s // product review #4

* Mijn product reviews zijn niet gesponserd en volledig mijn eigen mening *

DSC_0758

Vegan mayonaise

Ik heb zooooo veel vegan mayonaises (of veganaises, voor de vrienden) getest. Niet allemaal even lekker, maar de meeste toch wel in orde, mits wat inbeeldingsvermogen. Toch bleef ik mijn favoriet of all time missen: de mayonaise van Bertolli met olijfolie…

Een hele grote stap in de goede richting was toen ik de Mayolijn van Remia ontdekte. De textuur was perfect, enkel nog een beetje te zoet voor mij. Het is dan ook een Nederlands merk. Nog een nadeel? Enkel te verkrijgen in NL bij Jumbo.

De huisgemaakte mayonaise van Peggy van Carotterie 2000 in Antwerpen is de lekkerste die ik al at, echt, gewoon, perfect! Nadeel: niet altijd makkelijk aan te raken, gezien het een lunchconcept, sluiten de deuren tijdens de week om 16 uur, dus ik kon er nooit langsgaan, enkel als ik er op zaterdag ga lunchen bijvoorbeeld (wat echt wel een TOPaanrader blijft, zeker doen als je in Antwerpen bent!)

Smaaktest

Een gemakkelijke supermarktvariant, verkrijgbaar bij Albert Heijn was de Vegan Mayo van Jean Bâton. Dikke merci aan Lies voor de tip, want jongens, ook deze vegan mayo is een perfecte vervanger voor een klassieke mayonaise. Helaas pindakaas, verdween deze mayo uit de rekken terwijl ik dit blogartikel aan het schrijven was. Huilen met de pet op! (P.S. ik vind hem nog wel in de Albert Heijn op het Hessenplein in Antwerpen).

Dankzij een vegan groep op Facebook ontdekte ik dat Hellmann’s vanaf nu ook een vegan mayonaise heeft, verkrijgbaar bij Delhaize (halleluja, Delhaize snapt het ook!).

Zowel de smaak als textuur geweldig. Mocht voor mij ieeeetsje minder zoet, maar seriously, whateverrrr! Dat is gewoon muggenziften. Zeker proberen!

Ik maakte met deze mayonaise trouwens ook heerlijke Franse aioli voor bij vegan Bouillabaisse. Ik nam 4 el mayonaise, 4 tenen knoflook (gehakt), een snuifje saffraan en enkele druppels citroensap. De look bakte ik zacht in een klein beetje olie en stampte ik dan fijn in een vijzel. Dan alles mengen en klaar. HEEL lekker! Het recept van de Bouillabaisse komt uit The Green Kitchen at Home (ook een aanrader).

DSC_0788.JPG

Voedingswaarde

Hellmann’s Vegan Mayonaise:

Per 100 gram: energie 654 kCal // vet 72 gram (waarvan 5,3 gram verzadigd) // koolhydraten 3,9 gram (waarvan suikers: 2,7 gram) // eiwitten <0,5 gram // zout 1,5 gram.

Vergelijking met populaire Mayonaise van Devos Lemmens

(haha, ik waan me even in een reclamespot ‘vergelijking met merk X’)

Hetgeen dat het hardste opvalt is dat de vegan mayonaise van Hellmann’s een pak minder calorieën bevat dan D&L (per 100 gram: 654 t.o.v. 743). Ook de vetten liggen een dikke 9 gram lager bij de vegan mayonaise. De koolhydraten en suikers liggen dan weer hoger bij de vegan mayonaise, dat komt doordat het ei werd vervangen door zetmeel. De eiwitten liggen (logischerwijze) lager bij de vegan mayonaise, maar ik denk nu niet dat mayonaise hét product bij uitstek is om op een gezonde manier je eiwitten binnen te krijgen, right?

Schermafbeelding 2018-11-21 om 21.27.33
(Bron)

Vergelijking met mijn ex-favoriete mayonaise

Bij Bertolli liggen de calorieën nog ietsje hoger dan bij de vegan mayonaise, maar het verschil is klein (654 t.o.v. 670). Hetzelfde geldt voor de vetten (72 gram t.o.v. 76 gram). Opvallend aan de Bertolli mayonaise is dat de koolhydraten en suikers enorm laag liggen (< 0,5 gram), aanzienlijk lager dus dan de vegan mayonaise en D&L mayo. (Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom het jarenlang mijn favoriet was, ik hou niet zo van zoete producten).

Schermafbeelding 2018-11-21 om 21.32.26
(Bron)

Mijn score: 9,5/10

Probeerde jij de Vegan Mayo van Hellmann’s al?

***Ja, ik besef dat mijn product reviews tot nu toe altijd zeer positief zijn. Dat is puur toeval en ook omdat ik gewoon graag schrijf over producten waarover ik enthousiast ben***

Liefs

Lisa

Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomliving.blog en dan kan ik mee volgen.

Meer lezen?

Vegan hardgekookt ei // nét echt

The ultimate vegan eggsalad

Asperges op Vlaamse wijze // COMFORTFOOD the vegan way

 

 

 

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s