Hoe kan je ecologisch én goedkoop de was doen?

*Dit artikel is niet gesponsord. Ik schrijf dit vanuit mijn eigen ervaring en met de reden om jou als lezer te overtuigen even stil te staan bij je dagelijkse (huishoud)producten. Vandaag de dag zijn er zo veel ecologische alternatieven, maar het is niet altijd makkelijk die te ontdekken, aangezien ze vaak niet beschikbaar zijn in de supermarkt. Daarom deel ik graag mijn tips, op weg naar een schonere planeet.*

Mijn was doe ik al jarenlang niet meer met standaard wasproducten. Net zoals mijn voeding en cosmetica, hou ik ook graag mijn schoonmaakproducten en wasproducten graag zo natuurlijk en ecologisch mogelijk. Niet alleen voor de planeet, maar ook voor mijn eigen gezondheid.

Wat zijn wasnoten?

Enkele jaren geleden bracht mijn vriend van de Wereldwinkel een pakje ‘Seepje’ wasnoten mee, om uit te testen. Wasnoten zijn een soort van gedroogde velletjes/bessen van de Sapindusboom. Ze bevatten Saponin, wat een soort van natuurlijke zeep vormt wanneer het in aanraking komt met water.

De wasnoten steek je in een zakje gewoon bij je was in de trommel en that’s it. Na 3 à 4 wasbeurten vervang je de wasnoten door nieuwe. Onze was is altijd proper en ruikt fris (niet met geurtjes zoals standaard wasmiddel. Voor mij hoeft dat ook niet, al zijn er wel wasnoten beschikbaar met natuurlijke geuren voor wie dat graag heeft). Wasverzachter vind ik niet nodig als ik wasnoten gebruik. Ik droog onze was altijd op een droogrek en hij blijft ook zacht. Mijn handdoeken en beddengoed droog ik in de droogtrommel zodat ze zacht worden. Op die manier verspillen we niet te veel energie.

Hoe kan je ecologisch je was doen?

De wasnoten van Ecozone, die wij gebruiken, zitten verpakt in een biokatoenen zak. Helaas zijn ze ook wel verpakt in een plastieken zakje om ze lang te kunnen bewaren. Met zo’n zak van 1 kg wasnoten kom je wel bijna twee jaar toe. Met een bus wasmiddel of waspoeder kom je veel minder lang toe. Daarnaast is de verpakking niet het enige vervuilende. Het tweede aspect dat invloed heeft op onze planeet is het productieproces van het wasmiddel. Wasnoten zijn puur natuur, dus veel komt er niet bij te kijken. Bij het maken van wasmiddel hangt er nog een productieproces in de fabriek aan vast, wat op zich ook al veel energie kost. Tot slot zijn er nog de schadelijke stoffen uit het wasmiddel die bij het wassen in het water terecht komen en zo in ons ecosysteem. Erg vervuilend. Ik hou uiteraard wel in mijn achterhoofd dat de wasnoten uit Nepal komen en er dus een lang transport aan vooraf gaat.

Wat de wasnoten helemaal top maakt is dat ze volledig vegan zijn, niet getest op dieren én hypoallergeen (allergy friendly).

DSC_0579

DSC_0580

DSC_0581

Hoeveel kosten wasnoten?

Now, let’s talk prices.

“Eco leven is duur” is dus écht geen uitvlucht meer.

De kartonnen verpakkingen van Seepje (waar ik ook fan van ben) kosten iets minder dan 10 euro voor 300 gram. Je kan ze kopen bij de Wereldwinkel of online (bijvoorbeeld op de webshop van Mixua). Ze bestaan mét en zonder geurtjes. Dit waren de eerste wasnoten die ik zelf testte. Ik was er zo tevreden van dat ik ze liever in bulk kocht. Seepje zorgt voor eerlijke lonen voor de plukkers van de ‘wasnoten’ (vandaar dat ze ook te koop zijn in de Wereldwinkel).

Die bulkverpakking vond ik op de eco webshop Kudzu. Ik betaal slechts 17 euro voor maar liefst 1 kilo wasnoten van het merk Ecozone. Daarmee kom ik dus bijna twee jaar toe. Goedkoper dan dat kan het bijna niet worden. Ik vind helaas geen info terug over de arbeidsvoorwaarden van Ecozone.

“Eco leven is duur” is dus écht geen uitvlucht meer.

DSC_0584

DSC_0585

Welk product gebruik jij voor je was? Laat me zeker weten als je nog vragen hebt rond ecologisch(er) wassen, wie weet heb ik nog tips!

X

Lisa


Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomliving.blog en dan kan ik mee volgen.

Meer lezen?

Fairtrade & eco kleding: waarop moet je letten? // 3 easy tips

HOST – een kijk in de leukste duurzame winkel van ’t Stad (Antwerpen, BE)

Easy guide voor een fairtrade kledingkast (v,m,x)

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s