Waar vind je vegan leer? // tips voor kwaliteitsvol ‘nepleer’

Vroeger was ik wel fan van leer te gebruiken, ook toen ik pas vegetariër was. Ik ben heel pragmatisch in die dingen, in die zin dat ik dacht “Het is een bijproduct van de vleesindustrie en ik vind het goed dat als ze een dier doden, ze er dan ten minste alles van gebruiken”. Verder ging ik nog niet echt op onderzoek naar alternatieven, dus wist ik ook niet dat er kwaliteitsvol nepleer bestond.

Wel, SURPRISE SURPRISE!

Leer is geen bijproduct, wel uitbuiting

Leer is géén bijproduct van de vleesindustrie. Net zoals dat een vleeskoe en een melkkoe of een vleeskip en een legkip verschillende soorten zijn, zijn ook dieren die gebruikt worden voor hun huid daar speciaal voor gekweet. Echt niet oké dus, als je weet dat er kwaliteitsvolle mooie én fairtrade alternatieven bestaan.

Kwaliteitsvol nepleer

Er bestaat zeker en vast kwaliteitsvol nepleer waar geen dieren- en mensenleed aan te pas komt.

Vroeger vond ik het raar om evenveel te betalen voor nepleer als voor echt leer, omdat het mij per definitie minder kwaliteitsvol leek. Dat was slechts een foute mindset, aangezien ik nu uit eigen ervaring weet dat er heel goede kwaliteit op de markt is.

Merken vegan leer

Mat & Natt is een Canadees merk dat vegan schoenen en tassen produceert. Lijkt net echt leer, is zéker van een even goede kwaliteit en is dan ook nog gemaakt gerecyleerde plastic flessen, gerecycleerd nylon, PU en PVC (ze verkiezen PU omdat het ecologischer zou zijn), kurk etc. Mijn botjes van Mat & Natt gaan al meer dan een jaar mee, en het enige wat een beetje verslijt (zoals bij elke laars) is het zooltje achteraan. Het ‘leer’ is nog in perfecte staat, zelfs zonder ze te behandelen tegen regen etc. Beste van al, ze zijn ook écht mooi!

DSC_0347

DSC_0458

Wills is een merk dat vegan schoenen en riemen produceert. In april 2017 kocht mijn vriend een simpele (klassieke) zwarte riem van het merk bij Avesu in Berlijn en tot op vandaag (augustus 2018) is die nog steeds in heel goede kwaliteit. Het was een lange zoektocht, maar voor 40 euro is dit prijs-kwaliteit toch wel een echte winner.

DSC_0771

DSC_0775

DSC_0779

Ook Birkenstock heeft een vegan collectie, waartegenover ik lange tijd argwanend stond omdat ze even duur waren als hun niet-vegan broertjes. Ik draag tijdens de zomer altijd Birkenstocks omdat dat gewoon het enige is wat mijn voeten aankunnen op vakantie/citytrip en dagen waarop ik veel kilometers afleg. In een Berlijnse Birkenstock-winkel ontmoedigde de verkoopster mij al om de vegan-versie te kopen, want “uiteraard zou dat toch geen evengoede kwaliteit zijn als echt leder”, wat dacht ik wel niet, toch niet proberen diervriendelijker te leven zeker, ugh, zo vervelend. Ik ging er dus buiten zonder iets, obviously. In een leuker (fairtrade, vegan én eco) winkeltje in Londen (The Third Estate) kocht ik mijn eerste vegan Birkenstocks en ik ben er heel tevreden van. Ze zijn een beetje zachter en ik zweet er veel minder in dan in de leren schoenen. Win-win!

DSC_0582

DSC_0580

DSC_0577

DSC_0575

Daarnaast vind ik ik eerlijke winkels ook meer en meer andere alternatieven op nepleer (PU of PVC), namelijk, papier dat op leer lijk (en tegen water kan!), kurk etc. Heel leuk om eens te gaan snuisteren bij HOST, zij hebben veel supermooie alternatieven.

DSC_0459

DSC_0461

DSC_0483

DSC_0522

Meer lezen?

HOST – een kijk in de leukste duurzame winkel van ’t Stad (Antwerpen, BE)

Vegan in Berlijn – onverwachte plekken

Vegan hotspots London (UK) + map

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s