How to travel New York City // to do + to stay + cheap tips

Ahhhhh New York city… Wat een stad!

In januari 2018 kon ik me eindelijk laten overweldigen door de concrete jungle that never sleeps, na er jaren van te dromen. Het was ongelooflijk. Echt top. En dat eten daar… MAN 😍😍😍.

Aangezien ik zoveel foodie-tips had schreef ik daar een volledig artikel over. Dat vind je hier. Ik beloof je, hier wil je overal écht gaan eten. Doen! (Ja, ook als niet veggie/vegan, vraag maar aan Sjarel).

Omdat er ook zo veel te doen en te zien valt in deze zotte stad schrijf ik daar ook graag een artikel over. Meer foto’s vind je op mijn fotopagina. Een downloadbare kaart met al mijn hotspots vind je onderaan dit artikel.

Wat doen als je naar New York reist? – op voorhand

Je visum (ESTA) aanvragen doe je door een vragenlijst in te vullen op deze website: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Dat doe je goed op voorhand. Een aantal dagen (als ik me niet vergis) later kan je zelf op de website gaan nakijken of je aanvraag is geaccepteerd. Een ESTA-aanvraag kost 14 Amerikaanse Dollar (USD). Zie ook dat je een geldige reispas hebt om naar Amerika te reizen.

Waar slapen in New York?

Tip nummer 1: zoek een slaapplek in Brooklyn. Via Airbnb vind je een heleboel betaalbare appartementen en het is er ook supermooi. Met de metro ben je, afhankelijk van waar in Brooklyn je juist verblijft, relatief snel in Manhattan. Brooklyn zelf is echter ook echt de moeite waard om te bezoeken. Boek je eerste reis door je aan te melden via deze link: www.airbnb.be/c/lwuyts, dan krijg jij bij je eerste reis 30 euro reistegoed en ik 15 euro, win-win dus! 🙂

IMG_20180112_201052_20220180110_170058NY-0801

NY-1070
Zicht op Manhattan vanuit Brooklyn Heights

Vervoer in New York

De subway in New York is, tegen mijn verwachtingen in, niet zo super goed georganiseerd. Maar je raakt wel waar je moet zijn en het is, ook tegen mijn verwachtingen in, heel betaalbaar. Koop meteen een kaartje voor een aantal dagen en spaar zo geld uit. Daarnaast is het ook veel ecologischer dan altijd een taxi te nemen.

Wat te doen in New York?

1. Brooklyn Bridge

Dit is echt veruit mijn nummer één tip voor als je voor het eerst in New York bent. Probeer om je eerste blik op Manhattan te krijgen door vanuit Brooklyn over de Brooklyn Bridge naar Manhattan te wandelen. Zo heb je direct het prachtige beeld van de Brooklyn Bridge met de New York skyline die steeds groter en groter wordt, tot je er gewoon instaat. Echt machtig!

NY-0057NY-0052NY-0101

2. Staten Island Ferry

Wil je graag het Statue of Liberty zien, maar geen zin om ervoor te betalen? Dan is de Staten Island Ferry een leuk alternatief. Met deze gratis ferry vaar je naar Staten Island in 30 minuutjes en je komt dicht genoeg langs het Statue om er een mooi beeld van te krijgen. (En zo spaar je weer centjes uit om lekker te gaan eten bijvoorbeeld ;)). Ook heb je weer een mooi beeld van de New York skyline.

NY-0099NY-0118NY-0135NY-0141NY-0148

3. (De buurt rond) Times Square

Oké, niet wauw, supertoeristisch en met veel commerciële crap, maar toch stiekem wel leuk om eens gezien te hebben. Je hebt er zo’n beeld van in je hoofd en het is toch echt wel imposant. De buurt errond is ook toeristisch, maar tof om eens door te wandelen. En als je goed kijkt zie je door de straatjes misschien wel het mooiste gebouw van New York: de Chrysler Building.

NY-0202NY-0206

4. Top of the Rock

Hoewel het uitzicht vanop het Empire State Building ook niet te onderschatten is, is het uitzicht van op het Rockefeller Center echt fe-no-me-naal. Met zicht op het Empire State en de Chrysler Building (helaas maar half, mijn favoriet!) is de Skyline van New York City pas écht af. Niet te missen!

Tip: zoek op wanneer zonsondergang is op de dag waarop je gaat. Meld je drie kwartier op voorhand aan aan de balie. Dan krijg je een tijdstip waarop je met de lift naar boven mag (vandaar dat een beetje speling goed is). Zo zie je New York als het nog licht is, tijdens zonsondergang en in het donker. Hemels!

NY-0586NY-0590NY-0718NY-0615NY-0700

5. Museum of Reclaimed Urban Space (MoRUS)

In dit kleine museum in Lower East Side leer je bij over, de naam zegt het zelf, reclaimed urban space. Van fieters die in New York de straten overnemen tijdens Critical Masses tot guerilla gardening. Echt een eye-opener voor een breder beeld op de stad.

6. Lower East Side (East Village)

Een toffe buurt om rond te wandelen. Het MoRUS is er onder andere gelegen en je vind er ook veel lekkere eetopties. Het is een iets ruwere buurt nog, waar de progressievere sfeer zeker te voelen is.

NY-1242NY-0986

6. High Line Park

Dit park werd aangelegd op voormalige treinsporen en is echt een leuk rustpunt in de stad. Wandel erdoor en kom uit in Chelsea, een leuke buurt om door te wandelen en je kan meteen een lekker hapje gaan eten in de Chelsea Market.

NY-0923NY-0852

7. Central Park

Uiteraard ook echt een must. Zo gigantisch dat je het nooit helemaal kan bezichtigen, maar zalig om door te wandelen. Ook redelijk bevreemdend vond ik, het immense groene park met op de achtergrond immense skyscrapers. Oh ja, en, eekhoorntjes spotten! ^^

NY-0362NY-0406NY-0432NY-0430NY-0436NY-1028NY-0412NY-0550

8. American Museum of Natural History

Een museum met een collectie als deze zal je nergens anders zien. Ongelooflijk! Opgepast als je met dinofans gaat, je kan wel eens een hele dag kwijt zijn (#sorrynotsorrylander). Nee, dit is echt wel indrukwekkend.

9. Empire State Building

Qua uitzicht niet zo spectaculair (ja het is New York, alles is spectaculair, maar bon) als dat vanop Top of the Rock, maar wel een indrukwekkend gebouw. Toch de moeite om eens gezien te hebben, ook de architectuur vanbinnen.

10. Chrysler Building spotten

Dit gebouw kan je helaas niet bezoeken. Je kan wel even de inkomhal gaan bezichtigen (geen idee of dat echt de bedoeling is, maar ik kon het niet laten). Hét mooiste gebouw van New York!

NY-0158NY-0638NY-0571

11. Manhattan bridge

Ook leuk om over te wandelen. Deze brug verbindt ook Brooklyn en Manhattan, maar is minder imposant dan de Brooklyn Bridge. Je komt uit in de Lower East Side (East Village) wat ook een toffe buurt is + je hebt een mooi zicht op Chinatown.

NY-1153NY-1194NY-1204NY-1212

Goedkope toegangstickets New York

New York is duur. Ook de toegangstickets voor gebouwen, musea enzovoort zijn niet goedkoop. Op voorhand je tickets kopen om lange wachtrijen en gesloten deuren te vermijden is dus aangeraden. Er bestaan verschillende passen waarmee je korting krijgt op deze attracties. Na lang vergelijken kozen wij voor de Build Your Own Pass via Smart Destinations. De kortingen zijn minder groot dan bij bijvoorbeeld de New York City Pass, maar je kiest énkel de attracties die je zelf wil doen. Je hebt op voorhand je tickets en je kan zo binnen in de gebouwen/musea. Wij waren er erg tevreden van. Bij andere passen, zoals die New York City Pass (om maar een voorbeeld te geven), koop je een pas van een vast bedrag en dan kies je uit de attracties op die pas. De korting is groter, maar de kans dat je dus een van de dingen op de pas niet bezoekt/gewoon bezoekt omdat het om de pas staat is dus ook veel groter. Bij de Build Your Own Pass kies je énkel wat je écht zeker wil doen. Perfect voor mij. Wij bezochten het Empire State Building, Top of the Rock, MoMA, Guggenheim en het American Museum of Natural History via deze pas en bespaarden toch een 20 euro per persoon uit in totaal.

*als je tickets voor musea op voorhand koopt, check dan wel even zeker of het wel de moeite is. Wij stonden namelijk in een Guggenheim in verbouwing met een zeer kleine collectie die zichtbaar was*

KAART

Op onderstaande kaart vind je zowel mijn to-do-tips als mijn foodie-tips.

Wat mis ik nog? Wat moét ik zeker doen wanneer ik nog eens in New York ben? Let me know! En laat me zeker ook weten als je mijn tips gebruikt hebt en wat je ervan vond. Ik ben er heel benieuwd naar!

*ik ben me ervan bewust dat duurzaam en naar New York vliegen niet echt in één zin passen, zij het met een tegenstelling. Als je dan echter in New York zelf je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houdt, compenseert dat al het een en ander. Dat kan je bijvoorbeeld doen door (af en toe) vegetarisch of vegan te eten (écht niet moeilijk met mijn tips, beloofd!), door het openbaar vervoer te gebruiken, door niet te veel afval te produceren en dat zeker niet op straat te gooien (serieus, doet iemand dat nog anno 2018?)*

Have fun in the city where dreams are made of!

Lisa

NY-0812

Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomliving.blog en dan kan ik mee volgen.

Meer lezen?

11 x deliciously vegan in New York City + map w/ highlights

Hotpots in Barcelona // vegan food + to do

Leuke vegan plekken

 

 

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s