Vegan eiersla

Eiersla, hmmmmm. Toen ik nog vlees at, at ik eigenlijk nooit eiersalade, maar toen ik vegetariër werd was het iets dat ik wel regelmatig op mijn boterham deed. Niet dat ik het echt mis, maar af en toe kan het wel eens smaken.

Toen ik de beste veganaise ooit (maar écht waar, beloofd, ga die halen!) proefde van Carotterie 2000, dacht ik ‘hiermee kan ik écht goeie eiersla maken’. Dat was me daarvoor nog nooit gelukt omdat de veganaise van de biowinkel die wij standaard gebruikten al redelijk sterk en zout smaakte en ook niet de juiste textuur had. Deze heeft de perfecte textuur.

Schermafbeelding 2017-09-17 om 15.47.13
De beste veganaise ooit! Van Carotterie 2000.

Om de eiersalade echt naar eitjes te laten smaken gebruik ik Kala Namak, of zwart zout. Dat is zout ontgonnen in een zwavelrijk gebied, waardoor het echt smaakt naar gekookte eieren. Omdat het zout is mag je basis dus niet te zout zijn of je krijgt een enorm zoute eiersla. Met de veganaise van Carotterie 2000 lukt het dus perfect, dus ik raad je echt wel aan die te gaan halen of zelf een (niet te zoute) veganaise te maken. Ik heb het nog nooit zelf gemaakt omdat ik niet vaak veganaise gebruik, dus dan vind ik het niet de moeite waard.

(Oh ja, voor de niet-vegans, veganaise is dus mayonaise zonder ei hé. In biowinkels kan je dat kopen, maar ik heb dus nog nooit écht lekkere gegeten – uit de winkel – tot nu. De veganaise van Carotterie 2000 smaakt echt naar zo’n lekkere verse mayonaise, beter dan gewone mayonaise uit de winkel dus zelfs! Hij is dan ook vers & homemade).

Waarom eivrije mayonaise en eivrije eiersla? Sofie Senden schreef op haar blog een nuttig artikel over ei-gebruik voor als je daarover meer wil weten. Kort gezegd: leven als een kip in een legbatterij of zelfs een bioboerderij is geen pretje. Daarnaast zijn mannelijke kippen niet nodig in deze industrie, dus alle mannelijke kuikentjes worden geslacht. Of je dat nu erg vindt of niet, ik vind dat gewoon pure onlogica. Dieren zijn niet gewoon producten die je produceert en weggooit indien niet nodig, toch?

Maar genoeg daarover, terug naar de Ultimate Eiersla! Waarom Tofu Free? Tofu kàn lekker zijn, indien goed klaargemaakt en in de juiste context (enkele jaren geleden was ik nog een tofu hater, maar het kan écht wel lekker klaargemaakt worden). In ‘eiersla’ vind ik het echter niet lekker. De textuur is totaal anders dan die van een ei. The secret ingredient voor de juiste ei-textuur ………. PASTA!

Jep, gewoon gekookte witte (ronde) pasta geeft echt een eitextuur.

DSC_0667

Ingrediënten voor +/- 360 gram

(dat is een hele batch, maar ik had vrienden op bezoek toen ik het maakte. Als je minder nodig hebt kan je de hoeveelheden delen, maar dit zijn de verhoudingen)

 • 225 g veganaise (bv. Hellman’s vegan of Jean Batôn vegan)
 • 2 tl Kala Namak (zwart zout) (o.a. te bestellen via de webshop van Shavt, dit is echt belangrijk voor de ei-smaak)
 • 2 tl kurkumapoeder (geeft het een mooie gele kleur)
 • fijngesnipperde bieslook
 • 1/2 ajuin, heel fijn gesnipperd
 • zwarte peper, versgemalen
 • +/- 130 gram witte pasta (met ronde vormen, zoals macaroni, orecchiette …)

Bereidingswijze (+/- 20 min.)

 1. Kook de pasta gaar in ongezouten water.
 2. Plet de pasta (bijvoorbeeld met een pureestamper) zodat het kleine stukjes worden.
 3. Meng alle ingrediënten goed onder elkaar, voeg de kala namak best beetje bij beetje toe om te zien hoe zout jij het zelf wil/hoe hard de eismaak mag zijn.
 4. Klaar is kees!

Smakelijk!

Laten jullie mij weten wat jullie ervan vonden? 🙂

Mijn lief was alvast fan, om hem te quoten:

Ik vind hem echt lekker, ik laat er zelfs echte eiersla-boertjes van, zo met die mix van kala namak en ajuin.

Een compliment denk ik, toch? 🙂

DSC_0665DSC_0664DSC_0659

11 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s