5 Must read artikels + tips

Eerst verontwaardigen we ons collectief over gekeelde varkens, daarna trekken we naar McDonald’s voor een hamburger

In dit opiniestuk voor De Morgen maakt Bart Eeckhout enorm boeiende vergelijkingen tussen de veeteelt en de massaconsumptie van rommelkledij Ć  la Primark, op en erg (zelf)kritische manier.

Naar aanleiding van dit stuk kroop ik ook in mijn pen en schreef ik De Macht van de Consument.

Schermafbeelding 2017-09-15 om 22.08.58Schermafbeelding 2017-09-15 om 18.45.23

Veganist zijn is helemaal geen wedstrijd

Dit artikel schreef Tom Derek van Good Vibing Gang voor Veganistisch Koken. Tom legt uit waarom veganisme geen streng geloof is, geen sekte, geen moƩten. Vaak wordt veganisme wƩl zo gezien (zowel door vegans als niet-vegans) en daardoor krijgt het veel negativiteit om zich heen. Terwijl de meeste vegans net een positievere wereld trachten creƫeren. Niet zich beter te voelen dan anderen, maar gewoon doen wat ze zelf voelen dat ze willen doen. Heel mooi en positief artikel :)!

Schermafbeelding 2017-09-15 om 18.44.50

Vegan en duurzaam leven, waar houdt het op?

Gelijkaardig met het vorige artikel gaat ook Lisa van Lisa Goes Vegan hier in op het problematische aspect van het steeds meer moƩten, maar soms ook willen, ook al is dat tegen de status quo in, wat het niet altijd makkelijk maakt. In dit artikel geeft Lisa ook veel tips voor dingen die je bijna zonder enige moeite al kan aanpassen.

Schermafbeelding 2017-09-15 om 18.52.25

Duurzaam bankieren

In dit artikel beschrijft Lisa van Lisa Goes Vegan waarom het zo belangrijk is om goed na te denken over bij welke bank je bent. Eerlijk, hier had ik zelf totaal nog niet over nagedacht. Dat met mijn geld geĆÆnvesteerd werd in megastallen? Kernenergie? Oh lord, nee bedankt! Lees snel het artikel en kom te weten hoe jij bij een bank kan gaan die geen dierenleed en mensenleed steunt en de klimaatopwarming niet steunt en je geld in duurzame(re) initiatieven investeert.

Aangezien Lisa in Nederland woont en Belgiƫ niet dezelfde banken heeft ben ik zelf ook eens op onderzoek gegaan. Ook Belgiƫ heeft een nuttig platform: Bankwijzer. Hier kan je je eigen bank op duurzaamheid screenen en met andere banken vergelijken.

Schermafbeelding 2017-09-15 om 18.45.59

Een kritische review van What The Health

Aan veganisme worden vaak tƩ veel gezondheidsvoordelen gelinkt. Vaak willen mensen dat een diervriendelijke levensstijl ook hƩt gezondste is en zoeken dan naar allerlei bewijzen waarom dat zo is.

In deze interessante review legt Martine van Vegetus uit dat dat gevaarlijk kan zijn. Je moet kritisch blijven! Veganisme kĆ n gezond zijn, maar je moet je wel goed informeren, daarom hebben we zeker en vast nood aan Ć©chte wetenschap die ook kritisch blijft ten opzichte van wat ze tracht te bewijzen.

Uiteraard vind ik het leuk als mensen kiezen om (meer) vegetarisch of plantaardig te eten, maar ik vind het enorm gevaarlijk als we met wetenschap beginnen rommelen gewoon om ons punt te bewijzen. Ik kies voor ethiek en ga dan kijken naar hoe ik dat op een gezonde manier kan doen. Het is niet omdat op ethisch vlak plantaardig eten de meest logische keuze is dat dat ook per se moƩt zijn op vlak van gezondheid enzovoort.

Daarbij vind ik de manier waarop deze documentaire de wereld voorstelt wel een erg enge manier.

 

Wat vinden jullie van deze artikels? En nog belangrijker: hebben jullie nog must read artikels?

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s