Facts

Het tragische verhaal van de gebroeders McDonald

Het tragische verhaal van de gebroeders McDonald

Als u de gemiddelde klant van McDonald’s zou vragen wie het fastfoodimperium heeft opgericht, is de kans groot dat ze zouden raden dat het iemand met de naam “McDonald” was. Het is ook zeer waarschijnlijk dat ze “Ray Kroc” zouden antwoorden. Kroc mag McDonald’s dan zo groot hebben gemaakt dat het bescheiden begin bijna werd vergeten, het waren de broers Richard en Maurice McDonald die echt de oprichters van het fastfoodrestaurant waren – ook al zijn zij niet degenen met hun beeltenis geëtst in plaquettes op de muren van het restaurant.

Ze zagen hun vader worstelen

Het oude gezegde dat grootheid voortkomt uit tegenspoed zou zeker waar kunnen zijn voor Richard “Dick” en Maurice McDonald. De broers werden begin 1900 geboren in een arm gezin van Ierse immigranten op het platteland van New Hampshire en zagen hun vader op latere leeftijd worstelen.
Hun vader Patrick McDonald werkte als ploegleider in de 20.000 werknemers tellende schoenenfabriek G.P. Krafts in Manchester toen hij na 42 jaar werd ontslagen. De oudere McDonald had te horen gekregen dat hij gewoon te oud was om het werk nog langer te doen en de broers zagen hun vader na tientallen jaren hard werken werkloos worden.
Toen ze hoorden dat hun vader was ontslagen zonder pensioen, had dat ongetwijfeld een impact op de broers en ze wisten dat in hun gemeenschap in New Hampshire blijven niet tot een welvarender leven zou leiden. “We besloten dat we hoe dan ook financieel onafhankelijk zouden worden,” herinnerde Dick McDonald zich ooit.
De tragische werksituatie waarmee Dick en Maurice hun vader zagen worstelen, was echter het duwtje dat ze nodig hadden om naar het westen te trekken met niets meer dan een paar middelbare schooldiploma’s en de ambitie om iets hogers na te streven. Volgens de New England Historical Society hadden ze gezworen om op hun 50e miljonair te zijn – precies het tegenovergestelde van waar hun vader op die leeftijd was geweest.

Hun bioscoop flopte

De gebroeders McDonald vertrokken niet naar Californië met visioenen van hamburgers en frietjes in hun ogen. Naar verluidt kwam de hamburgerbusiness pas tot stand nadat hun avontuur in de entertainmentbusiness was mislukt. De broers droomden ervan om films te regisseren en te produceren en kregen een baantje bij Columbia Movie Studios waar ze kneuterig werk deden op de sets van stomme films voor een salaris van slechts 25 dollar per week. Het was nauwelijks het soort geld dat hen miljonair zou maken en zonder meer glamoureuze rollen achter de camera in het verschiet, spaarden ze wat ze konden en openden een bioscoop.
De broers kochten het 750 zitplaatsen tellende Mission theater 20 mijl buiten Los Angeles, zetten er een snackbar in en doopten het om tot de Beacon. De opening van het theater in 1930 kon niet in een slechtere tijd plaatsvinden en de broers liepen voortdurend achter met hun rekeningen tijdens de Grote Depressie. De moeilijke tijden werden zo wanhopig dat ze zelfs wat zilver in hun achtertuin begroeven voor het geval de bank beslag zou leggen op de Beacon. Na zeven jaar hielden de gebroeders McDonald het voor gezien en verkochten hun bioscoop voordat ze besloten om hun geluk te beproeven in de levensmiddelenindustrie.

Hun vernieuwde restaurantconcept was aanvankelijk een grote mislukking

McDonald’s was aanvankelijk niet gewoon McDonald’s – het was McDonald’s Barbeque. Het eetkraampje dat de broers in San Bernardino openden, volgde het patroon van andere eetkraampjes uit die tijd door de catering aan automobilisten te verzorgen. De broers konden zelfs de uniformen van hun mislukte bioscoop hergebruiken voor de carhops. Toen ze zich realiseerden dat hamburgers de top-seller waren, schrapten de broers hun werkformule, sloten tijdelijk hun deuren en voerden een aantal drastische veranderingen door toen ze weer opengingen.
De nieuwe McDonald’s van 1948 had alles wat niet populair was op het oude 25 items menu (inclusief de barbecue) geschrapt en de 20 vrouwelijke carhops afgeschaft. Van klanten werd nu verwacht dat ze uit hun auto stapten en naar de toonbank liepen om hun bestelling te plaatsen. De mensen waren niet blij met de veranderingen en de eens zo drukke zaak kwam tot stilstand. Klanten kwamen aanrijden en vertrokken zodra ze doorhadden dat er geen autoshop meer langs zou komen om hun bestelling op te nemen. Zelfs pogingen om een drukke zaak in scène te zetten door werknemers voor de deur te laten parkeren, leverden niet veel werk op.
Als taxichauffeurs en bouwvakkers na enkele maanden niet langzaam waren begonnen binnen te druppelen, zouden de gebroeders McDonald opnieuw mislukt zijn.

Ze kregen niet veel krediet voor hun eigen uitbreiding

Tijd heeft een manier om te spelen met de feiten van de geschiedenis, en dat kan niet meer waar zijn als het gaat om Maurice en Dick McDonald. Zowel de film The Founder als de publieke misvatting over Ray Kroc geven het idee dat hij degene was die de vooruitziende blik had om McDonald’s uit te breiden vanuit de oorspronkelijke locatie in San Bernardino.
Volgens SmithsonianMagazine is de werkelijkheid heel anders. Het waren de gebroeders McDonald zelf die de visie en ambitie hadden om hun restaurantconcept uit te breiden. Ze openden extra locaties en creëerden zelfs het innovatieve “Speedee Service System” dat het bereidingsproces stroomlijnde en een snellere service mogelijk maakte.
Maar hun samenwerking met Ray Kroc zou uiteindelijk tot hun ondergang leiden. Kroc, destijds een succesvolle verkoper van milkshakemachines, zag het potentieel van het McDonald’s-concept en overtuigde de broers om hem hun restaurants te laten franchisen. In 1954 werd de eerste McDonald’s in franchise geopend in Des Plaines, Illinois, en de rest is geschiedenis.
Hoewel Kroc een belangrijke rol speelde in de snelle uitbreiding van McDonald’s, waren het de gebroeders McDonald die de basis legden en het oorspronkelijke concept ontwikkelden. Helaas kregen ze niet de erkenning en eer die ze verdienden voor hun bijdragen.

De tragische nalatenschap

Het verhaal van de gebroeders McDonald is er een van zowel succes als tragedie. Ze bouwden een fastfoodimperium dat een revolutie teweegbracht in de restaurantindustrie en een wereldwijd fenomeen werd. Uiteindelijk verloren ze echter de controle over hun eigen creatie en werden ze overschaduwd door het succes van Ray Kroc en het merk McDonald’s.
De kleinzoon van Richard McDonald, Jason French, herinnerde zich eens de frustratie van zijn grootvader over de wending in de gebeurtenissen: “‘Die vent heeft me echt te pakken,’ zei hij, verwijzend naar Ray Kroc.” De broers moesten toezien hoe hun naam en nalatenschap zo goed als uit de geschiedenis van McDonald’s werden gewist.
Ondanks de ontberingen die ze moesten doorstaan en het onrecht dat ze moesten ondergaan, is de impact van de gebroeders McDonald op de fastfoodindustrie onmiskenbaar. Hun innovatieve ideeën en toewijding aan kwaliteit en efficiëntie legden de basis voor de McDonald’s zoals we die vandaag de dag kennen.
Het is belangrijk om de ware oprichters achter de gouden bogen en het tragische verhaal van de gebroeders McDonald te herinneren, wier visie en harde werk een van de meest iconische merken ter wereld vorm heeft gegeven.
Bronnen:
– “The Tragic Real-Life Story Of The McDonald Brothers” – Mashed.com
– Smithsonian Tijdschrift

FAQ

Wie waren de oprichters van McDonald’s?

De oprichters van McDonald’s waren Richard en Maurice McDonald, twee broers die het fastfoodrestaurant in 1940 oprichtten in San Bernardino, Californië.

Met welke uitdagingen werden de broers McDonald in hun vroege leven geconfronteerd?

De broers McDonald werden geboren in een arm gezin van Ierse immigranten en zagen hoe hun vader worstelde met werkloosheid nadat hij was ontslagen. Deze ervaring motiveerde hen om te streven naar financiële onafhankelijkheid en hun eigen weg naar succes te volgen.

Wat bracht de gebroeders McDonald ertoe om zich in de voedselbusiness te wagen?

Nadat hun eerste stap in de entertainmentindustrie was mislukt, besloten de gebroeders McDonald hun geluk te beproeven in de foodbusiness. Ze openden een klein eetkraampje met de naam McDonald’s Barbeque, maar veranderden later hun concept en richtten zich op hamburgers, die uiteindelijk hun populairste product werden.

Kregen de gebroeders McDonald erkenning voor hun bijdragen aan de uitbreiding van McDonald’s?

Ondanks hun belangrijke rol in de ontwikkeling van het oorspronkelijke concept en de uitbreiding van het restaurant, kregen de gebroeders McDonald helaas niet de erkenning die ze verdienden. Ray Kroc, een franchisenemer die later het bedrijf overnam, wordt vaak gecrediteerd met de uitbreiding van McDonald’s.

Welke invloed had de samenwerking met Ray Kroc op de gebroeders McDonald?

De samenwerking met Ray Kroc leidde uiteindelijk tot de ondergang van de gebroeders McDonald. Hoewel Kroc een cruciale rol speelde bij de uitbreiding van het merk, verloren de broers de controle over hun creatie en werden ze overschaduwd door het succes van Kroc.

Wat is de nalatenschap van de gebroeders McDonald?

Ondanks de uitdagingen waarmee ze werden geconfronteerd en het verlies van de controle over hun creatie, is de impact van de gebroeders McDonald op de fastfoodindustrie onmiskenbaar. Ze pionierden met innovatieve ideeën en systemen die een revolutie teweegbrachten in de restaurantindustrie en de basis legden voor het wereldwijde fenomeen dat McDonald’s vandaag de dag is.