Facts

De waarheid over hoe Four Loko wordt gemaakt

De waarheid over hoe Four Loko wordt gemaakt

Van alle dranken in blik die je in een buurtwinkel kunt vinden, is Four Loko waarschijnlijk het meest berucht. De grote, felgekleurde cilinders van wat Grub Street ooit “hypercaffeinated super-booze” noemde, veroorzaakten nogal wat commotie toen het in 2005 op de markt kwam en nog meer in 2010, toen de 12 procent ABV drank geassocieerd werd met comazuipen door minderjarigen en de daaropvolgende juridische problemen voor de fabrikanten van de drank (via The Atlantic).

De oorsprong van Four Loko

Veel mensen hebben wel eens een Four Loko gepakt en naar binnen geslurpt zonder erbij stil te staan waar het drankje van gemaakt is, laat staan hoe het gemaakt is. En zelfs als ze dat wel hebben gedaan, herinneren ze zich dat misschien niet meer. Als we teruggaan naar de geschiedenis van hoe het drankje aan zijn naam komt, lijkt de formule vrij eenvoudig. Volgens Grub Street’s mondelinge geschiedenis van het drankje, verwijst de “vier” in Four Loko naar de “vier hoofdingrediënten” van het drankje: alcohol, cafeïne, taurine en guarana. Taurine is een aminozuur dat voorkomt in dierlijk weefsel en guarana is een tropische bes die aanzienlijke hoeveelheden cafeïne bevat; beide zijn veelgebruikte ingrediënten in energiedrankjes (via HuffPost).

Een controversiële evolutie

De “vier” in Four Loko is tegenwoordig niet meer zo nauwkeurig. Na een reeks incidenten in 2010, waaronder ziekenhuisopnames, rechtszaken en een waarschuwing van de Federal Trade Commission, hebben de voormalige oprichters van Four Loko de cafeïne, guarana en taurine uit het drankje verwijderd. De website van Four Loko noemt dit een “vrijwillige herformulering van het product” en beschrijft het product nu als “een premium moutdrank met natuurlijke en kunstmatige smaken”.

De originele formule

Zoals Thrillist meldt, was de oorspronkelijke formule van Four Loko ook een beetje anders. Phusion Projects, het bedrijf achter de drank, probeerde eerst een drank te maken met 6 procent alcohol plus taurine, guarana en alsem, een ingrediënt dat normaal gesproken in absint zit. Het krachtige moutlikeurgehalte (met een ABV die per staat verschilt, volgens het bedrijf), de snoepachtige smaak en het neon camouflageblikontwerp is nu alles wat overblijft van de oorspronkelijke versies van de drank.

Een zelfgemaakte poging

De originele Four Loko met cafeïne is niet helemaal verleden tijd. In 2017 probeerde schrijver Nick Hines van Vinepair het thuis te brouwen. Zijn proces bestond uit actieve droge wijngist, pilsmout, geplette cafeïnepillen en Kool-Aid aardbeipoeder. Het resultaat? “Het dichtst bij een originele Four Loko dat ik in jaren heb gehad,” schrijft Hines. Thuisbrouwers, opgelet.
Four Loko heeft sinds zijn controversiële opkomst halverwege de jaren 2000 grote veranderingen ondergaan. Wat ooit een sterk cafeïnehoudende alcoholische drank was met een reputatie voor overmatig feesten en juridische problemen, is veranderd in een geherformuleerde moutdrank zonder cafeïne, guarana en taurine. Hoewel de originele formule niet langer commercieel verkrijgbaar is, kunnen avontuurlijke thuisbrouwers nog steeds proberen om de nostalgie van de originele Four Loko na te bootsen. Het is echter belangrijk om op te merken dat verantwoord gebruik en het naleven van de wettelijke leeftijdsgrenzen altijd belangrijk zijn bij het drinken van alcoholische dranken.

FAQ

Wat waren de oorspronkelijke hoofdingrediënten van Four Loko?

De originele Four Loko formule bestond uit vier hoofdingrediënten: alcohol, cafeïne, taurine en guarana. Taurine is een aminozuur dat voorkomt in dierlijk weefsel en guarana is een tropische bes die aanzienlijke hoeveelheden cafeïne bevat.

Waarom zijn cafeïne, guarana en taurine uit Four Loko verwijderd?

Na een reeks incidenten in 2010, waaronder ziekenhuisopnames, rechtszaken en een waarschuwing van de Federal Trade Commission, besloten de oprichters van Four Loko om cafeïne, guarana en taurine uit het drankje te verwijderen. Dit was onderdeel van een vrijwillige herformulering van het product om de bezorgdheid weg te nemen.

Hoe wordt Four Loko beschreven na de herformulering?

Na de herformulering wordt Four Loko nu omschreven als een “premium moutdrank met natuurlijke en kunstmatige smaken”. De drank bevat geen cafeïne, guarana en taurine meer.

Wat was het oorspronkelijke alcoholpercentage van Four Loko?

De originele Four Loko had een alcoholpercentage van 12 procent. De ABV kan echter per staat verschillen vanwege verschillende voorschriften.

Kan ik de originele formule van Four Loko nog vinden?

Nee, de originele formule van Four Loko is niet langer commercieel verkrijgbaar. Het drankje heeft veranderingen ondergaan en de cafeïne, guarana en taurine zijn verwijderd. De huidige versie van Four Loko is een ander product.

Is het mogelijk om een zelfgemaakte versie van de originele Four Loko te maken?

Hoewel de originele Four Loko niet langer commercieel verkrijgbaar is, hebben een aantal avontuurlijke thuisbrouwers geprobeerd om het na te maken. Het is echter belangrijk op te merken dat zelfgemaakte versies niet exact de smaak of effecten van het originele product kunnen evenaren. Bovendien zijn verantwoorde consumptie en het naleven van de wettelijke leeftijdsgrenzen voor het drinken van alcohol essentieel bij het maken en consumeren van zelfgemaakte alcoholische dranken.