Tips

Waarom je bagels moet maken in je air fryer

Waarom je zou moeten overwegen om bagels te bakken in je air fryer

Bagels zijn voor veel mensen over de hele wereld een geliefd ontbijt geworden. Of het nu belegd is met roomkaas, lox of gewoon, er is iets onmiskenbaar bevredigends aan het bijten in een versgebakken bagel. Traditioneel vereiste het thuis maken van bagels een langdurig proces van deeg bereiden, rijzen, koken en bakken in de oven. Er is echter een revolutionaire methode die je tijd kan besparen en toch heerlijke resultaten oplevert: bagels bakken in je air fryer.

Het gemak van air fryer bagels

Air friteuses hebben aan populariteit gewonnen omdat ze met minder olie knapperige en smaakvolle gerechten kunnen maken. Hoewel ze meestal worden gebruikt om gefrituurd voedsel te bereiden, kunnen ze ook worden gebruikt om te bakken. Dit veelzijdige apparaat kan nu je geheime wapen zijn om perfect kauwbare en goudbruine bagels te maken in een fractie van de tijd die traditionele methodes kosten.

Een korte geschiedenis van bagels

Voordat we in detail duiken over het maken van bagels in een air fryer, nemen we even de tijd om de rijke geschiedenis van dit geliefde brood te waarderen. Bagels komen oorspronkelijk uit Polen en werden in de jaren 1800 door Joodse immigranten naar de Verenigde Staten gebracht. Vandaag de dag zijn er bagels in verschillende smaken en toppings, die de smaakpapillen van mensen van alle rangen en standen bevredigen.

Het traditionele bagelbakproces

Het maken van bagels op de traditionele manier kan een arbeidsintensief proces zijn. Je maakt een gistdeeg, laat het rijzen, kookt het gevormde deeg in water en bakt het uiteindelijk in de oven. Hoewel het eindresultaat ontegenzeggelijk heerlijk is, vergt het een aanzienlijke investering in tijd en moeite.

De Air Fryer Bagel Methode

Laten we nu eens kijken naar de alternatieve methode om bagels te maken met behulp van een air fryer. Deze methode is eenvoudiger en tijdsefficiënter zonder in te leveren op smaak en textuur. In plaats van gist gebruikt dit recept Griekse yoghurt, dat niet alleen vocht toevoegt, maar ook een pittige smaak aan de bagels geeft.
Om air fryer bagels te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • Griekse yoghurt
 • Een ei
 • Zout
 • Bakpoeder
 • Meel voor algemeen gebruik

Het stapsgewijze proces

 1. Meng in een mengkom de droge ingrediënten: zout, bakpoeder en bloem.
 2. Voeg de Griekse yoghurt toe aan het droge mengsel en meng tot er een ruig deeg ontstaat. Het deeg moet licht plakkerig maar handelbaar zijn.
 3. Breng het deeg over naar een licht met bloem bestoven oppervlak en kneed het een paar minuten tot het glad en elastisch is.
 4. Verdeel het deeg in gelijke porties en vorm er kleine ringen van, die lijken op traditionele bagels. Je kunt de grootte en dikte aanpassen aan je voorkeur.
 5. Verwarm je airfryer voor op 280 graden Fahrenheit.
 6. Leg de gevormde bagels in het mandje van de airfryer en zorg dat ze genoeg ruimte hebben om iets uit te zetten tijdens het bakken.
 7. Bak de bagels 12 tot 15 minuten in de airfryer of tot ze goudbruin zijn en een knapperige buitenkant hebben.
 8. Haal de bagels uit de airfryer als ze gaar zijn en laat ze een beetje afkoelen voor je ze serveert.

Aanpassingen en serveertips

Een van de geneugten van thuis bagels maken is de mogelijkheid om ze aan te passen met je favoriete smaken en toppings. Van klassieke kaneel-rozijn tot hartige alles behalve de bagel kruiden, de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt experimenteren met verschillende toevoegingen en elke keer weer een unieke bagelervaring creëren.
Als het gaat om het serveren van je vers gebakken air fryer bagels, zijn de mogelijkheden eindeloos. Smeer ze in met roomkaas, beleg ze met gerookte zalm en kappertjes of maak een ontbijtsandwich met eieren, bacon en kaas. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van de vruchten van je arbeid.

De voordelen van air fryer bagels

Bagels maken in een air fryer biedt verschillende voordelen die het een aantrekkelijke optie maken voor zowel doorgewinterde bakkers als beginners. Hier zijn enkele van de voordelen:

 1. Tijdbesparend: In tegenstelling tot de traditionele methode die uren voorbereiding en rijstijd vereist, kunnen bagels in de air fryer klaar zijn in slechts 15 minuten. Dit maakt ze een perfecte keuze voor drukke ochtenden of wanneer je zin hebt in een vers gebakken lekkernij maar geen zin hebt om uren in de keuken te staan.
 2. Vochtige en knapperige textuur: Het unieke bakproces van de air fryer zorgt ervoor dat de bagels vocht vasthouden en knapperig blijven aan de binnenkant. De perfecte balans van texturen zal je bij elke hap verrassen.
 3. Veelzijdigheid: Airfryers staan bekend om hun veelzijdigheid en het maken van bagels is slechts een van de vele gerechten die je met dit apparaat kunt bereiden. Van frietjes en kippenvleugeltjes tot desserts en nu bagels, de air fryer bewijst een waardevolle aanvulling te zijn in elke keuken.
 4. Gezondere optie: Met een airfryer kun je genieten van de smaak en textuur van een vers gebakken bagel met aanzienlijk minder olie. De bakmethode van de airfryer vereist minimale olie, waardoor het totale vetgehalte lager is dan bij traditionele frituur- of bakmethoden.
 5. Eenvoudig schoonmaken: Opruimen na het maken van bagels in een air fryer is een fluitje van een cent. In tegenstelling tot het gebruik van meerdere potten, pannen en keukengerei voor het maken van traditionele bagels, vereist de air fryer een minimale schoonmaak. Verwijder gewoon het mandje of bakje, was het af met een warm sopje en klaar is kees.

Conclusie

Het maken van bagels in je air fryer is een game-changer voor degenen die hunkeren naar de heerlijkheid van versgebakken bagels, maar geen tijd of geduld hebben voor de traditionele methode. Dankzij de eenvoud, tijdsbesparing en het vermogen om vochtige en zachte bagels te maken, biedt de air fryer een handig en bevredigend alternatief.
Dus als je de volgende keer zin hebt in een zelfgebakken bagel, probeer dan de air fryer-methode eens. Pas je bagels aan met je favoriete smaken, geniet van het proces en geniet van het heerlijke resultaat. Je smaakpapillen en drukke agenda zullen je er dankbaar voor zijn.

FAQ

Kan ik elk type air fryer gebruiken om bagels te maken?

Ja, je kunt elk type air fryer gebruiken om bagels te maken. Het bakproces blijft hetzelfde, ongeacht het merk of model van de air fryer die je hebt. Zorg er alleen voor dat je de kooktijd en temperatuur aanpast als dat nodig is, omdat de prestaties van verschillende air fryers licht kunnen verschillen.

Heb ik speciale apparatuur of hulpstukken nodig om bagels te maken in een air fryer?

Nee, je hebt geen speciale apparatuur of hulpstukken nodig om bagels te maken in een air fryer. De basisaccessoires die bij je air fryer worden geleverd, zoals het mandje of bakje, zijn voldoende om de bagels te bakken. Als je echter de voorkeur geeft aan een specifieke vorm of grootte voor je bagels, kun je overwegen om bagelvormen of -ringen te gebruiken om de vorm te behouden tijdens het bakproces.

Kan ik glutenvrije bagels maken in een air fryer?

Ja, je kunt glutenvrije bagels maken in een air fryer. Vervang gewoon het gewone meel door een glutenvrij meelmengsel dat geschikt is om mee te bakken. Houd er rekening mee dat glutenvrij deeg een andere textuur en consistentie kan hebben dan traditioneel bageldeeg, maar de air fryer-methode levert nog steeds heerlijke glutenvrije bagels op.

Kan ik de air fryer bagels invriezen?

Ja, je kunt de air fryer bagels invriezen voor later gebruik. Zodra de bagels volledig zijn afgekoeld, kun je ze afzonderlijk in plasticfolie wikkelen of ze in luchtdichte diepvrieszakjes doen. Als je klaar bent om ze te eten, ontdooi je de bagels gewoon op kamertemperatuur of stop je ze in de broodrooster of airfryer om ze snel weer op te warmen.

Kan ik minizakjes maken met de airfryermethode?

Ja, je kunt minizakjes maken met de airfryermethode. Verdeel het deeg gewoon in kleinere porties en vorm er kleinere ringen van. Pas de baktijd aan, want mini-bagels hebben minder baktijd nodig dan bagels van normale grootte. Houd er rekening mee dat de textuur en de kauwbaarheid iets kunnen verschillen bij mini-bagels vanwege hun kleinere formaat.

Zijn air fryer bagels gezonder dan traditionele ovengebakken bagels?

Bagels uit de air fryer kunnen worden beschouwd als een gezondere optie in vergelijking met traditioneel in de oven gebakken bagels. Bij de air fryer-methode is minder olie nodig, wat resulteert in een lager vetgehalte. Bovendien zorgt de kortere baktijd in de air fryer ervoor dat het vocht in de bagels wordt vastgehouden, waardoor ze minder snel droog of te compact worden. De totale voedingswaarde van de bagels hangt echter nog steeds af van de specifieke ingrediënten die in het recept worden gebruikt.