Kerstmenu * sinaas-salie hasselback potatoes & regenbooggroenten 🎄

Bekijk hier het volledige kerstmenu van 2020, met voor-, hoofd- en nagerecht

Dit feestelijk bijgerecht is makkelijk te maken en kan in de oven terwijl je bij je gasten bent (voor zover die er zullen zijn in 2020, maar toch ;)).

Ik had hier eigenlijk een hoofdgerecht uitgedokterd met een cheesy croûte in de spotlight, maar ik vergat de juiste hoeveelheden te noteren. Helaas heb ik het (door het boek en mijn vaste job) iets te druk om dit nog eens opnieuw te doen én op tijd voor de feestdagen… Soms faalt het hier ook. Toch wil ik jullie de lekkere hasselbacks en het voor- en nagerecht niet weerhouden dus deel ik toch dit ‘onvolledige’ kerstmenu.

Eren wie ere toekomt, de geweldige combinatie van aardappels met salie en sinaas leerde ik kennen door dit heerlijke recept van Jamie Oliver. Ik maakte er hier mijn eigen versie van in de vorm van Hasselback potatoes, maar ik vermeld hem hier toch graag bij!


INGREDIËNTEN
(voor 4 personen)

VOOR DE SINAAS-SALIE HASSELBACKS

 • 8 kleine of 4 grote aardappels
 • 1,5 el plantaardige boter
 • 2 tenen look, geperst
 • 1/2 tl zout
 • versgemalen zwarte peper
 • 25 blaadjes salie, fijngehakt + 5-tal blaadjes apart houden
 • schil en sap van 1/2 bio-appelsien

VOOR DE GEROOSTERDE REGENBOOGGROENTEN

 • 10 wortelen (verschillende kleuren)
 • 20 spruitjes
 • 1 el olijfolie
 • snuifje nootmuskaat
 • 3 kruidnagels
 • 1 tl zout
 • 1 tl tijm
 • 4 gekleurde bieten (chioggia, gele, rode…)

BEREIDING (voor 4 porties):

 1. Start met het maken van de hasselback potatoes. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aardappels in dunne plakjes, maar niet tot onderaan, zodat de aardappels één geheel blijven. Een hulpmiddel kan zijn om een satéprikker onderaan door de aardappel te prikken en dan pas te snijden, zodat je mes zeker niet tot onderaan gaat.
 2. Smelt de boter in een koekenpan op matig vuur en voeg de look en salie toe. Kruid af met peper en zout. Voeg het sinaasappelsap toe zodra de look begint te bruinen, meng goed door elkaar en haal van het vuur. Giet de ‘saus’ over de patatjes en verdeel ook een deel tussen de gleufjes. Werk af door stukjes sinaasschil en salieblaadjes in enkele van de gleufjes te verdelen.
 3. Bak de aardappelen goudbruin in de oven op 180°C gedurende ongeveer 45 à 60 minuten (afhankelijk van de grootte van de aardappels en kracht van de oven). Je kan testen of ze gaar zijn door erin te prikken.
 4. Maak intussen de groenten klaar voor de oven. Was de bieten in de schil en droog ze goed af. Zo kunnen ze mooi poffen in de oven. Doe ze in een ovenschaaltje en zet 1 uur in de oven op 180°C. Erna kan je makkelijk de schil verwijderen en heb je een heerlijke smaak.
 5. Was de wortels en kuis de spruitjes en verspreid ze over een ovenschotel met de olijfolie, nootmuskaat, kruidnagels, 1/2 tl zout en 1/2 tl tijm. Deze mogen 20 à 30 minuten bakken in de oven op 180°C.

Geniet ervan!

Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.

Meer lezen:

Recept: Vegan Coq au Vin

Recept: Banoffee Pie Trifle (dessert)

Ons kookboek Vegan Klassiekers is uit

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s