5-ingredient Vegan Black Sesame Shortbread Cookies

Sesam is altijd iets geweest dat ik enorm lekker vond. Ik herinner me met veel vreugde de sesamkoekjes die we kochten in het gezellige winkeltje in Frankrijk, daar boven, vlak bij restaurant Bernard en het petanquepleintje, aan het Lac De Sainte-Croix. Altijd als we daar op vakantie waren wilden mijn zus en ik steevast naar dat ene winkeltje, voor diƩ koekjes. Het waren van die typische simpele sesam-honingkoekjes, heel zoet, maar oh zo lekker.

Toen ik in oktober op vakantie in Italiƫ een bolletje zwart sesamijs at was ik in de zevende hemel. Zo lekker dat dat was! Amai! Ik moest dus ook iets doen met sesam, bij deze een heerlijk receptje.

Ingrediƫnten:

 • 125 g plantaardige boter (ik gebruikte Alpro bakken en braden)
 • 50 g kristalsuiker + 1 el extra
 • snuifje zout
 • 180 g wit tarwebloem
 • 4 el zwart sesamzaad (kan eventueel ook met wit sesamzaad)
 • zoutvlokken (optioneel)

Bereiding (10 min. + 20 min. koelen + 15 min. bakken):

 1. Rooster de sesamzaadjes kort in een droge koekenpan tot ze beginnen geuren. Doe ze in een vijzel en maal fijn.
 2. Doe de boter en suiker (50g) en een snuifje zout in een mengkom en klop met een mixer (of keukenmachine) tot een glad, luchtig geheel.
 3. Zeef de bloem bij het boter-suikermengsel en voeg 3 el van de zwarte sesam toe en meng onder elkaar. Hou 1 el sesamzaad opzij.
 4. Neem een vel bakpapier en vorm een balk van ongeveer 16 cm lang en 4 cm hoog.
 5. Meng 1 el suiker met 1 el zwarte sesam en bedek alle kanten van het deeg met dit mengsel. Vouw het bakpapier toe rond het deeg (losjes) en leg 20 minuten in de ijskast (zie foto hieronder*, mijn bakpapier was op dus ik gebruikte aluminiumfolie, dat is niet ideaal en niet ecologisch, dus je gebruikt best bakpapier).
 6. Verwarm de oven minstens 10 minuten voor op 180Ā°C. Haal het deeg uit de koelkast en vouw het bakpapier voorzichtig weer open. Snijd in even dikke koekjes. Leg op het bakpapier op een bakplaat in de oven en bak 10 – 15 minuten (tot ze licht gebruind zijn). Haal ze uit de oven, strooi er een beetje zoutvlokken over (optioneel) en laat de koekjes afkoelen zodat ze krokant worden.

Smakelijk!

*werkwijze voor het bakken

Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.

Meer lezen:

Veggie & Vegan Delivery in tijden van lockdown // Antwerpen

Vegan pandan-kokoskoekjes

Waar kan je lekker vegan eten in Antwerpen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s