Kitchen

Cocktail in blik om in de lente en zomer op te letten

De opkomst van whisky highball cocktails uit blik

De wereld van cocktails is voortdurend in beweging en een trend die de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen, is de opkomst van cocktails in blik. Deze kant-en-klare dranken bieden gemak en draagbaarheid zonder afbreuk te doen aan smaak en kwaliteit. Een cocktail in blik die vooral in de lente en zomer furore maakt, is de whiskey highball. In dit artikel verkennen we de fascinerende geschiedenis van ingeblikte cocktails, gaan we dieper in op de specifieke kenmerken van de whiskey highball en belichten we enkele opmerkelijke merken op de markt.

Een korte geschiedenis van ingeblikte cocktails

Cocktails in blik lijken misschien een recente innovatie, maar ze bestaan eigenlijk al meer dan een eeuw. Het concept van RTD-cocktails gaat terug tot de jaren 1800, toen de markt voor gebottelde alcoholische dranken een enorme opleving kende. Merken als Club Cocktails en de Heublein Cocktails lijn deden hun intrede met voorgemixte whiskey sours en daiquiris, die op de markt werden gebracht als “avontuurlijke cocktails” die superieur waren aan zelfgemaakte mixen. Maar trends komen en gaan en de populariteit van cocktails in blik daalde in de jaren 90. Pas met de recente verschuiving naar thuis drinken, versneld door de pandemie, kwamen de cocktails in blik weer op gang.

De snelgroeiende markt van alcoholische dranken in blik

De markt voor ingeblikte alcoholische dranken is gestaag gegroeid, met een verwachte waarde van $14,62 miljard in 2022. De Verenigde Staten zijn koploper in de consumptie van dranken in blik per hoofd van de bevolking, wat aanzienlijk bijdraagt aan de groei van de markt. Terwijl harde seltzers de markt wereldwijd hebben gedreven, hebben gearomatiseerde alcoholische dranken (FAB’s) zich ontwikkeld als een subcategorie van RTD-dranken die aan populariteit wint in de VS, Japan en China.

De whiskey highball: Een Japanse favoriet

De whiskey highball heeft een speciale plaats in de Japanse drinkcultuur, net als de mint julep bij de Kentucky Derby. Deze eenvoudige maar verrukkelijke cocktail heeft een trouwe aanhang in Japan, waar mixologen de bereiding hebben geperfectioneerd met Suntory Kakubin, een Japanse whisky die niet verkrijgbaar is in de VS. Barmannen gebruiken technieken als “wiggle” en “swizzle” om een schuimende schuimkraag van de seltzer te creëren, wat de drinkervaring verbetert.

Whiskey Highballs uit blik: Gemak en smaak

Met de toegenomen vraag naar cocktails in blik, is het geen verrassing dat de whiskey highball zijn weg heeft gevonden naar blikjes. Deze ingeblikte versies zijn immens populair geworden in Japan, waar ze gemakkelijk verkrijgbaar zijn in alcoholautomaten en winkels. Gevestigde whiskeymerken zoals Jim Beam, Crown Royal en Jack Daniels, samen met kleinere fabrikanten zoals Flaviar, concurreren om hun RTD-whiskeyproducten aan te bieden aan de consument. Deze blended cocktails bieden een scala aan smaken, waaronder vanille van bourbon, kruidigheid van rogge en rokerigheid van Scotch, allemaal in een handig en draagbaar formaat.

Opties voor whiskyliefhebbers uitbreiden

De aantrekkingskracht van whiskey cocktails in blik gaat verder dan de traditionele whiskey highball. Consumenten die op zoek zijn naar zoetere opties kunnen klassieke whiskey cocktails zoals old fashioneds en Manhattans in blik vinden, met een alcohol-volume (ABV) variërend van 5% tot 7%. Deze ambachtelijke cocktails, zoals Jack Daniel’s Apple Fizz en Jack, Honey & Lemonade, bieden een verfrissend alternatief voor harde seltzers en kunnen rechtstreeks uit blik worden gedronken. Daarnaast bieden merken als Fishers Island Lemonade whiskey- en wodkacocktails die het nostalgische aroma van rock candy oproepen.

Conclusie

Concluderend kan gesteld worden dat de opkomst van whiskey highball cocktails in blik een belangrijke ontwikkeling is in de wereld van RTD dranken. Met hun gemak, draagbaarheid en diverse smaakprofielen, hebben ingeblikte cocktails de aandacht getrokken van zowel whisky-liefhebbers als gelegenheidsdrinkers. Of je nu een whiskey highball drinkt tijdens een lentepicknick of geniet van een ingeblikte old fashioned tijdens een zomerse strandtrip, deze innovatieve en smaakvolle drankjes zijn een blijvertje. Dus, de volgende keer dat je op zoek bent naar een verfrissende en probleemloze drank, overweeg dan om een whiskey highball in blik te nemen en ervaar het gemak en de smaak die deze trend te bieden heeft.

FAQ

Wat is een whisky highball in blik?

Een whiskey highball in blik is een kant-en-klare cocktail die whiskey en koolzuurhoudend water combineert in een handig en draagbaar formaat. Het biedt de klassieke smaken van een traditionele whiskey highball zonder de noodzaak om ingrediënten te mengen of ijs toe te voegen.

Hoe zijn whiskey highballs uit blik te vergelijken met vers gemaakte cocktails?

Whiskey highballs in blik hebben als doel de smaken en de ervaring van een vers gemaakte cocktail na te bootsen. Hoewel ze misschien niet hetzelfde niveau van maatwerk en versheid hebben als een cocktail die van de grond af gemaakt is, bieden ze een handige en consistente optie om onderweg van een whiskey highball te genieten.

Kunnen whiskey highballs in blik rechtstreeks uit het blik gedronken worden?

Ja, whiskey highballs in blik zijn ontworpen om rechtstreeks uit het blik gedronken te worden. Ze zijn voorgemengd en koolzuurhoudend, waardoor er geen extra ingrediënten of voorbereiding nodig zijn. Koel het blik indien gewenst, open het en geniet van de verfrissende smaken van de whiskey highball.

Zijn whiskey highballs in blik alleen verkrijgbaar in Japan?

Terwijl whiskey highballs in blik een grote populariteit hebben verworven in Japan, worden ze ook steeds meer beschikbaar in andere delen van de wereld. Gevestigde whiskey-merken en kleinere fabrikanten introduceren hun eigen versies van whiskey-cocktails in blik, waardoor ze toegankelijk worden voor whiskey-liefhebbers wereldwijd.

Welke andere soorten whiskey cocktails zijn er beschikbaar?

Naast de klassieke whiskey highball, kan je op de markt een verscheidenheid aan andere whiskey cocktails in blik vinden. Opties zijn onder andere old fashioneds, Manhattans en creatieve blends met fruitige smaken of andere mixers. Deze ingeblikte cocktails bieden een waaier aan keuzes voor whiskyliefhebbers die verschillende smaken en profielen willen ontdekken.

Kunnen whiskey highballs in blik aangepast worden met extra ingrediënten?

Whiskey highballs in blik zijn meestal voorgemengd en klaar om zo te drinken. Hoewel je zeker kunt experimenteren met het toevoegen van extra ingrediënten of garnering naar je eigen smaak, ligt het gemak van ingeblikte cocktails in hun eenvoud en draagbaarheid. Ze zijn ontworpen om een probleemloze drinkervaring te bieden zonder dat je ze verder hoeft aan te passen.