Facts

Hoe een traditionele Engelse bruidstaart er echt uitziet

Hoe een traditionele Engelse bruidstaart er echt uitziet

Bruiloften zijn doordrenkt van tradities, waarvan sommige diepe historische wortels hebben. Hoewel veel gebruiken verouderd of problematisch lijken, zijn er een paar symbolische rituelen die de tand des tijds hebben doorstaan en nog steeds gevierd worden. Een van die tradities is de traditionele Engelse bruidstaart, die een rijke geschiedenis en unieke symboliek heeft.

De fruitcake erfenis

Op het eerste gezicht lijkt een traditionele Engelse bruidstaart misschien op elke andere taart – wit, in lagen, versierd met bloemen en bedekt met glazuur. Maar onder het met fondant bedekte oppervlak schuilt een historische waarheid: fruitcake. In tegenstelling tot de lichte en luchtige biscuittaarten die vaak op bruiloften te vinden zijn, worden Engelse bruidstaarten al heel lang gemaakt van dichte, duurzame en met drank overgoten vruchtencake.
Historisch gezien was het gebruik van vruchtencake als basis voor een bruidstaart om verschillende redenen heel logisch. De brandewijn of rum in de vruchtencake werkte als een natuurlijk conserveermiddel, waardoor de cake ruim voor de trouwdag gemaakt kon worden zonder dat de gasten bang hoefden te zijn voor bederf of schade. In tijden vóór de koeling was het cruciaal om een taart te hebben die de tand des tijds kon doorstaan om de overleving van de gasten te garanderen en symboliseerde het de wensen voor het huwelijk zelf – zoet, langdurig en gevuld met vreugde.
Bovendien waren fruittaarten een symbool van welvaart en rijkdom. Ingrediënten zoals gedroogd fruit, sterke drank en specerijen waren niet gemakkelijk verkrijgbaar en de aanwezigheid ervan in een taart toonde de rijkdom van de familie. Zo werd de traditionele Engelse bruidstaart een hoofdbestanddeel van koninklijke bruiloften in Engeland, die vaak te zien waren tijdens grootse en uitbundige vieringen.

Koninklijke bruidstaarten

Zelfs vandaag de dag neemt de traditionele Engelse bruiloftstaart nog steeds een speciale plaats in bij koninklijke bruiloften. Het huwelijk van koningin Elizabeth met wijlen prins Philip in 1947 bevatte bijvoorbeeld een prachtige, vier verdiepingen hoge vruchtencake van ongeveer 500 pond. De vruchtencake diende niet alleen als pronkstuk, maar vertegenwoordigde ook de grootsheid en weelde van de koninklijke familie.
Hoewel de traditie van fruitcake nog steeds sterk is, hebben sommige royals het aangedurfd om de mal te doorbreken. Prins Harry en Meghan Markle kozen tijdens hun bruiloft voor een citroencake met vlierbloesemsiroop, waarmee ze afweken van de traditionele vruchtencake. Toch blijft de fruitcake voortleven en wordt hij nog steeds gekoesterd en gegeten op veel Engelse bruiloften.

Een stukje traditie

Een intrigerend aspect van de Engelse tradities op het gebied van bruidstaarten is de manier waarop de taart wordt aangesneden. In plaats van een conventioneel mes te gebruiken, volgen de royals een unieke methode die bekend staat als cake-sabering. Ze gebruiken een familiezwaard om het dessert aan te snijden, wat een gedenkwaardig en visueel opvallend moment oplevert. Deze traditie voegt een element van grandeur en spektakel toe aan de huwelijksreceptie, waardoor het een onvergetelijke ervaring wordt voor zowel het bruidspaar als hun gasten.
Hoewel bruiloftsgebruiken met de tijd evolueren en zich aanpassen, blijft de traditionele Engelse bruidstaart een geliefd symbool van erfgoed, duurzaamheid en feestelijkheid. Door zijn rijke geschiedenis en unieke kenmerken blijft deze taart bruidsparen en hun geliefden fascineren en verrukken. Of het nu een fruittaart is of een moderne variant, de Engelse bruidstaart staat als een testament voor de blijvende kracht van traditie en de vreugdevolle vereniging van twee verliefde individuen.
Bronnen:
1. https://www.mashed.com/455914/what-a-traditional-english-wedding-cake-really-looks-like/
2. New York Times
3. Mentale bloes
4. Wijn & Eten
5. Vogue
6. eter

FAQ

Wat is een traditionele Engelse bruidstaart?

Een traditionele Engelse bruidstaart is meestal een gelaagde fruittaart die dicht en duurzaam is en doordrenkt met likeur. Hij is vaak versierd met bloemen en bedekt met glazuur.

Waarom worden fruittaarten vaak gebruikt in Engelse bruidstaarten?

Fruittaarten zijn een populaire keuze voor Engelse bruidstaarten omdat ze kunnen fungeren als een natuurlijk bewaarmiddel. De brandy of rum die in de vruchtencake wordt gebruikt, verlengt de houdbaarheid, waardoor de cake ruim voor de trouwdag kan worden gemaakt zonder te bederven.

Wat symboliseert een vruchtencake op een Engelse bruiloft?

Fruittaarten symboliseren een lang leven, voorspoed en rijkdom op een Engelse bruiloft. De aanwezigheid van gedroogd fruit, sterke drank en kruiden in de cake staat voor overvloed en rijkdom.

Zijn er op alle Engelse bruiloften fruittaarten?

Hoewel fruitcakes al lang een traditie zijn op Engelse bruiloften, kiezen sommige bruidsparen voor alternatieve cakesmaken zoals biscuitgebak of andere variaties. Fruittaarten blijven echter een populaire keuze, vooral bij koninklijke bruiloften.

Zijn er ook niet-traditionele varianten van Engelse bruidstaarten?

Ja, sommige bruidsparen kiezen ervoor om af te wijken van de traditionele fruittaart en kiezen voor andere smaken en ontwerpen. Citroencake, zoals die werd geserveerd op de bruiloft van prins Harry en Meghan Markle, is een voorbeeld van een niet-traditionele variatie.

Waarom gebruiken de royals een zwaard om de bruidstaart aan te snijden?

De royals volgen een unieke traditie die bekend staat als cake-sabering bij het snijden van de bruidstaart. In plaats van een gewoon mes gebruiken ze een familiezwaard om de taart aan te snijden, wat een vleugje grandeur en spektakel toevoegt aan de gelegenheid.