Tips

Dit zijn de beste wijnen om te combineren met pizza, volgens een expert

Dit zijn de beste wijnen om met pizza te combineren, volgens een expert

Als je van een heerlijke pizza wilt genieten, grijpen de meeste mensen meestal naar frisdrank of een biertje bij de maaltijd. Maar wist je dat wijn ook een fantastische keuze kan zijn om je pizza-ervaring te verbeteren? Door de juiste wijn te combineren met je favoriete pizza kun je de smaken zelfs nog beter naar voren laten komen en een heerlijke eetervaring creëren. In dit artikel bespreken we de aanbevelingen van experts voor de beste wijnen voor bij pizza.

De gelukzaligheidsfactor van harmonie tussen pizza en wijn

Chef-kok Dan Richer, bekend pizzadeskundige en auteur van “Joy of Pizza”, heeft zijn carrière gewijd aan het perfectioneren van de kunst van het pizza maken. Zijn pizza’s worden erkend als de beste van New York City en hij begrijpt hoe belangrijk het is om de perfecte wijn te vinden die bij zijn creaties past. Volgens Richer is er een bepaalde “gelukzaligheidsfactor” die optreedt wanneer de smaken van pizza en wijn harmoniëren in je mond. Met het grote aanbod aan wijnstijlen en pizzavariaties zijn de mogelijkheden voor exquise combinaties eindeloos.

Houd rekening met het seizoen en het beleg

Net als bij het combineren van wijn met pasta, moet je bij het kiezen van wijn voor je pizza rekening houden met zowel de toppings als het seizoen. Richer suggereert dat als je op een warme zomeravond in de achtertuin van je pizza geniet, een frisse witte wijn een uitstekende keuze zou zijn. Aan de andere kant raadt hij aan om tijdens de wintermaanden een fles pinot noir te pakken. Het belangrijkste is om een wijn te vinden die de smaken van de pizza aanvult zonder ze te overheersen.

Bijpassende wijnen voor specifieke pizza’s

Laten we eens kijken naar een aantal specifieke pizzastijlen en de wijnen die chef-kok Dan Richer aanbeveelt om hun smaken te versterken:

Margherita Pizza

Voor een klassieke Margherita pizza met tomaat en mozzarella raadt Richer een bubbelende Prosecco aan. De bruisende Prosecco helpt de zoute en kaasachtige pizza te doorbreken, terwijl de zuurgraad de tomaten perfect aanvult. Deze verfrissende combinatie tilt de smaak van je Margherita pizza naar nieuwe hoogten.

Pizza met vleeswaren

Als je je te goed doet aan een pizza met smaakvolle vleeswaren, raadt Richer aan om te kiezen voor een stevige wijn zoals een Claret. Deze rode wijn, met zijn robuuste karakter, kan de intense smaken van de vleeswaren weerstaan en zorgt voor een harmonieuze balans in de mond. De combinatie van de rijke wijn en de hartige pizza laat je verlangen naar meer.

Assortiment pizza’s om te delen

Als je verschillende pizza’s bestelt om te delen met vrienden of familie, raadt Richer aan om een Prosecco Rosé te overwegen als allround combinatie. Zijn veelzijdigheid en levendige karakter maken het een uitstekende begeleider voor verschillende pizzastijlen en smaken. Maar als geen van de aanbevolen wijnen bij je smaak past, moedigt Richer je aan om je persoonlijke voorkeur te volgen. Uiteindelijk is het doel om een plezierige ervaring te hebben, en het vinden van een wijn met gebalanceerde zuren is de sleutel.

Conclusie

Het combineren van wijn met pizza kan je eetervaring naar een heel nieuw niveau tillen. Zoals chef-kok Dan Richer ons heeft laten zien, kan de juiste wijn de smaken van je favoriete pizza versterken en een harmonieuze mix van smaken in je mond creëren. Of je nu geniet van een pizza Margherita, vleeswaren proeft of verschillende pizza’s deelt, neem de aanbevelingen van deze expert in overweging en experimenteer met verschillende wijnarrangementen om de perfecte combinatie te vinden. Proost op de heerlijke combinatie van pizza en wijn!
Bronnen:
Here Are The Best Wines To Pair With Pizza, According To An Expert. Opgehaald van: https://www.mashed.com/1152209/here-are-the-best-wines-to-pair-with-pizza-according-to-an-expert/

FAQ

Kan ik elke soort wijn met pizza combineren?

Hoewel je de vrijheid hebt om elke wijn die je lekker vindt te combineren met pizza, vullen bepaalde wijnen de smaken van pizza beter aan dan andere. Het is aan te raden om bij het kiezen van een wijn rekening te houden met de toppings en het seizoen om een harmonieuze combinatie te garanderen.

Waarom past Prosecco goed bij pizza?

De knapperigheid, bruisendheid en zuurgraad van prosecco maken het een uitstekende keuze voor een combinatie met pizza. Het snijdt door het zoute en kaasachtige van de pizza, terwijl de zuurgraad de smaken van tomaten prachtig aanvult.

Waarom raadt chef-kok Dan Richer Claret aan voor pizza’s met gerookt vlees?

Claret, een stevige rode wijn, past goed bij pizza’s met gerookt vlees omdat hij de intense smaken kan weerstaan. Het robuuste karakter van Claret zorgt voor een evenwichtige en bevredigende combinatie met de hartige en rijke smaak van de vleeswaren.

Kan ik witte wijn combineren met alle soorten pizza?

Hoewel witte wijn een fantastische keuze kan zijn bij veel pizzastijlen, is het niet altijd de beste optie. Houd rekening met de toppings en smaken van de pizza voordat je een witte wijn kiest. Een pizza met pittige en kruidige smaken heeft bijvoorbeeld meer baat bij een combinatie met rode wijn.

Wat moet ik doen als geen van de aanbevolen wijnen bij mijn smaak past?

Chef Dan Richer moedigt je aan om je persoonlijke voorkeur te volgen als het op wijn combineren aankomt. Het belangrijkste is om een wijn te vinden met een evenwichtige zuurgraad die je lekker vindt. Voel je vrij om te experimenteren met verschillende wijnen om jouw perfecte pizza en wijn combinatie te ontdekken.

Kan ik zoete wijnen combineren met pizza?

Hoewel het niet gebruikelijk is om zoete wijnen met pizza te combineren, hangt het uiteindelijk af van je persoonlijke smaakvoorkeuren. Houd er rekening mee dat de zoetheid van de wijn de algehele balans van smaken kan beïnvloeden. Het is aan te raden om te kiezen voor drogere wijnen met evenwichtige zuren voor een harmonieuze combinatie met pizza.