Ik maakte een fotoboek-preview van mijn kookboek 📚🤩

Fotofabriek contacteerde me met de vraag of ik een fotoboek van hen wou testen, gelinkt aan enkele van mijn recepten. Een superleuke samenwerking dus: hoewel bedrijf voor fotoproducten is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je mijn feed op @nom.eat bekijkt… (eten, eten… en nog eens eten). Maar dat maakt het net super interessant: de inval om er mijn eigen kookboek van te maken, want toeval wil nu dat ik heel wat materiaal heb klaarstaan voor een toekomstig kookboek ;), dat ik nu dus eens in preview kan testen.

Fotofabriek biedt in haar online tool een heel aanbod aan thema’s die je kan gebruiken, onder andere een kookboek template. Heel tof als je bijvoorbeeld veel recepten online zoekt en opslaat, maar tijdens het koken liever een kookboek bij de hand hebt (zoals ikzelf). Je kan dus al je opgeslagen receptjes op Instagram en Pinterest zelf in een receptenboek zetten, hoe leuk? Een tof DIY-projectje voor tijdens de lockdown! 😉

Maar als je wil kan je het ook helemaal zelf ontwerpen, wat uiteraard wel veel meer werk is. Ik koos voor die optie, omdat ik een deel van ons toekomstig kookboek dus al eens in preview wilde zien en ik dus ook voor een opmaak koos die dicht aanleunt bij ons uiteindelijk kookboek.

Ik maakte mijn fotoboek via de online tool van Fotofabriek, maar je kan er ook voor kiezen om het programma te downloaden zodat je er offline aan kan werken, of gewoon simpel een InDesign- of Photoshopbestand te uploaden. Ik stond er van versteld hoe veel ontwerpopties er waren in de online tool. Zo kan je kiezen uit enorm veel lettertypes en lay-outmogelijkheden zoals een transparantietool (zoals in Adobe ontwerpprogramma’s). Ook heel handig was dat de verhoudingen van de foto’s gelijk blijven als je ze vergroot of verkleint. Zo zit je niet met vreemde scheefgetrokken foto’s. De vele mogelijkheden staan echter de gebruiksvriendelijkheid van de tool niet in de weg, het is heel intuïtief werken, waar ik een grote fan van ben.

In de balk links (zie afbeelding hieronder) kies je welke tool je nodig hebt en die gebruik je, wat je niet nodig hebt laat je dus gewoon gesloten. Je foto’s upload je in een soort van bibliotheek en van daaruit kan je ze makkelijk slepen naar de juiste bladzijde. Onderaan heb je een overzicht van alle bladzijden. Omdat ik het ontwerp volledig zelf maakte maakte ik vooral gebruik van de teksttool. De tekst en lay-out zelf bewerken kan dan door het tekstelement in je ontwerppagina aan te klikken en dan krijg je erboven een balk met de opties.

(de recepten zelf heb ik vervaagd, omdat die nog niet gepubliceerd kunnen worden)

Het staande A4-fotoboek met harde kaft sluit het dichtst aan bij het formaat dat we in ons hoofd hebben voor het kookboek. En oh, ik ben er zo blij mee! Omdat het thema en de titel van het kookboek nog even geheim blijft, zie je niet alles op de foto’s (zie hieronder), maar toch al enkele nieuwe previews, waaraan je kan zien dat de drukkwaliteit echt heel goed is, zelfs van GSM-foto’s (zoals die van mijn zus en ik). Hopelijk word je hier even enthousiast van als ik!

Mijn eigen foto’s zo gedrukt zien op A4-formaat maakt me echt heel trots en ik kan op die manier ook zien hoe hard ik eigenlijk gegroeid ben in foodfotografie door de afgelopen jaren te bloggen en dat geeft me heel veel voldoening van al het werk dat ik er in steek.

Uiteraard ook een heel belangrijke pijler voor mij is dat Fotofabriek haar best doet om zo duurzaam mogelijk te werken, door o.a. geen chemische stoffen gebruiken bij de productie van hun fotoproducten, hun C02-uitstoot beperken en de verpakking bij verzending te beperken.

Ik ben hier zo blij mee! Een van de leukste samenwerkingen die ik al deed. Ook de service was enorm vlot en voordat ik het fotoboek per post ontving kreeg ik zelf al een digitale preview per mail én een filmpje van hoe mijn fotoboek gemaakt werd. Heel leuk!

P.S. leuke uitgeverijen mogen zich nog altijd aanmelden via nom.eat@outlook.com 🙋🙋

Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen.

Meer lezen:

Wij maken een kookboek

Veggie & Vegan Delivery in tijden van lockdown // Antwerpen

Waar kan je lekker vegan eten in Antwerpen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s