Easy guide voor een fairtrade kledingkast (v,m,x)

Goedkope kledij is misschien fijn voor je portefeuille, maar niet zo voor de aarde, laat staan voor de mensen die deze kleren maken. Iemand betaalt altijd de werkelijke kost. Aangezien de mode-industrie, naast de vleesindustrie, een van de vervuilendste voor de planeet is en ik echt niet wil deelnemen aan moderne slavernij besloot ik vanaf 2017 enkel nog kleding te kopen waarvan ik 100% zeker was dat ze in goede omstandigheden geproduceerd is. Dat lukte redelijk goed, op één aankoop van Esprit na. De trui die ik er kocht was gemaakt in Roemenië (dat kijk ik altijd goed na), en ik dacht dat de productieomstandigheden daar wel goed zouden zijn. Tot ik, toevallig de dag waarop ik hem had gekocht, op de radio hoorde dat ook in Oost-Europese kledingfabrieken de omstandigheden heel slecht zijn. Ik voelde mij er toen wel slecht bij, maar ik probeer er nu wel beter op te letten. Goede indicatoren zijn keurmerken als Max Havelaar, Fair Wear Foundation en GOTS. Daarnaast kan je merken ook opzoeken via Rank A Brand, ook al vind ik hier soms tegenstrijdige informatie op.

Wil je hierover meer weten (met cijfers en zo), dan raad ik je aan om de documentaire The True Cost (o.a. op Netflix) of De Waarheid Achter Goedkope Kleding (of Sweatshops: Deadly Fashion) eens te kijken. Deze zijn heel informatief en geven een goed inzicht in de textielindustrie.

Natuurlijk zijn eerlijke en ecologische kledingmerken wat duurder dan bijvoorbeeld kleding die je vindt bij een H&M. Dat is ook logisch. De bedoeling is namelijk dat de mensen die jouw kleren maken een eerlijk loon krijgen. Dat is bij goedkope kleding niet het geval. Daarnaast wordt er veel te veel gekocht en al snel weggegooid, omdat de mode heel snel verandert. Het productieproces, maar ook de restkleding die overblijft maken dit zo vervuilend. Het idee achter duurzame kleding is dan ook dat je minder kleding koopt, goed nadenkt over dat je het stuk effectief zal dragen en ervoor zorgt dat je kleding goed bij elkaar past, zodat je verschillende combinaties kan maken. Op die manier geef je wel meer geld uit per kledingsstuk, maar wanneer je minder kleren koopt bespaar je dat geld dan weer uit. Op die manier steun je dan eigenlijk ook weer een ‘goed doel‘ door kleding te kopen, win-win dus!

Mijn favoriete fairtrade en duurzame kledingmerken

1. Tweedehandskledij

Het beste voor de planeet en de mens is natuurlijk dat er niets nieuws meer geproduceerd wordt, aangezien er al zo veel kleding in de omloop is. Wat ik dus ook heel graag doe is gaan snuisteren in tweedehands kledingwinkels, zoals De Kringwinkel en Think Twice (Antwerpen, Leuven, Brussel & Gent). Die kleding is toch al geproduceerd en het is dus super als daar een tweede leven aan wordt gegeven. Think Twice doet trouwens om de zoveel weken grote solden. Normaal is de kleding er al niet duur (rond de 15 euro), en in de soldenperiode stijgt de korting per dag: -30%, -50%, 4 euro, 3  euro, 2 euro en jawel, slechts 1 euro per stuk op de laatste soldendag. Dat geldt dan ook voor de gehele collectie en je kan echt wel mooie dingen vinden. Hou hun Facebookpagina in de gaten voor de soldenperiodes. Ook in Kringloopwinkels zijn er vaak Textieldagen, waarop alle textiel aan een spotprijs te koop is (ook soms 1 euro per stuk). Hiervoor check je best bij je lokale Kringwinkel voor meer informatie. Mijn favoriet is die van de Kroonstraat in Borgerhout.

Sommige mensen vinden het niet zo proper om tweedehandskledij te dragen. Ik check altijd goed of ik de kledingsstukken op een hoge temperatuur mag wassen. Ik was ze dan ook eerst vooraleer ik ze draag en dan vind ik daar niets mis mee. Heel fragiele stuks die enkel met handwas mogen laat ik dan eerder liggen.

DSC_0934
Kringloopwinkel, 6 euro
DSC_0974
Think Twice, 2 euro
DSC_0975
Think Twice 14 euro

DSC_0978

Leuk detail, avocado-pin van Zaralima.

2. People Tree

Van duurzame kledingsmerken staat op nummer één bij mij veruit People Tree. Dit Britse merk heeft supermooie ontwerpen, met mooie kleuren en vaak heel toffe prints. Iets duurder, maar zeker zijn geld waard. Voor zover ik weet heeft People Tree geen lijn voor mannen (op een beperkt aantal stuks na). T-shirt: 55 euro, lange rok 64 euro.

DSC_0935Schermafbeelding 2017-12-28 om 17.06.10

Te koop bij HOST (Berchem), F.A.A.M. (Antwerpen), Supergoods (Mechelen en Gent) en Juttu (Antwerpen).

2) Armed Angels

Armed angels <3! Shortjes, mooie kleedjes, toffe vestjes …

Ook mijn vriend heeft hier een mooie gebreide trui van, in biokatoen. Lijkt een dikke wollen wintertrui, maar toch vegan :)! Kleedje: 59 euro, trui: 80 euro.

Te koop bij F.A.A.M. (Antwerpen), Supergoods (Mechelen en Gent), Juttu (Antwerpen).

3) Froy & Dind

Berchems merk van Green Queens. Simpele truitjes en kleedjes met mooie prints en kleuren. T-shirt: 39,9 euro.

Te koop bij F.A.A.M. (Antwerpen).

4) Thought

Het voormalige Braintree, nu Thought, is een Australisch duurzaam en fairtrade kledingmerk. Niet al hun kleren vind ik mooi, maar hun bamboesokken zijn echt de MAX! Superzacht, mooie patronen en kleuren. Ook geschikt voor mannen (zie onderste 3 foto’s) en als toffe cadeau.

Van Thought heb ik ook wel een enorm goeie regenjas. Ideaal voor als je vaak fietst in België! Kousen: 6,9 euro per paar, regenjas: 135 euro.

Mijn Braintree-buit haal ik regelmatig bij Meer dan Mooi (ook via de webshop te bestellen).

5) Comazo

Onderbroeken moeten bij mij gewoon heel simpel zijn en goed zitten. Die van het Duitse merk Comazo, gemaakt van biologisch katoen vervullen deze taak perfect. Ook basic topjes in dezelfde stoffen en kleurtjes. Onderbroek: 9,95 euro.

Ik koop ze altijd bij Meer dan Mooi (ook via de webshop te bestellen).

(foto’s ondergoed)

6) Living Crafts

Ik heb één pyjama gekocht van dit merk en die is zooo zalig: mooie kleur, superzacht en lekker comfy. Alles wat een pyjama moet zijn als je het mij vraagt. Ook leuke basics. De pyjama kocht ik voor 25 euro, het topje voor 15 euro.

Ik kocht mijn pyjama via Meer dan Mooi. Nancy (zaakvoerder) doet soms webshop-only week. Van een bepaald fair en eco kledingsmerk doet ze dan één grote bestelling, met alle bestellingen die tijdens die week van klanten zijn doorgekomen: zo geen overstock en ook meer keuze en korting :)! Heel fijn!

(foto pyjama)

7) Qnoop

Anders dan de leuke bamboekousen van Thought zijn deze iets ‘eleganter‘, met glittertjes en mooie kleurtjes. Leuk detail: zoals de naam misschien al doet vermoeden heeft elk paar sokken één sok met een knoopje en één met een lusje. Zo geraak je nooit de tweede kwijt als je ze in de was doet. Ze hebben prints en modellen voor mannen en vrouwen. 15 euro per paar of 24 euro voor twee paar.

Te koop bij HOST (Berchem).

8) Matt & Nat

Dit mooie Canadese merk maak vegan leren handtassen en schoenen. Echt supermooi, maar aan de goede kwaliteit hangt ook wel een duurder prijskaartje. Schoenen: 130 euro.

Te koop bij HOST (Berchem).

9) Veja

De mooie sneakers van Veja zijn fairtrade en ecologisch geproduceerd en het beste eraan voor mij is dat je de zooltjes er kan uithalen en je eigen steunzolen erin kan steken, iets wat echt niet vaak voorkomt bij sneakers. Ideaal voor mijn voeten! Ze hebben modellen voor mannen en vrouwen (en unisex).

Niet alle sneakers van Veja zijn vegan (wat misschien vewarrend is door de naam). Ze hebben echter wel een heel deel bewuste vegan modellen, dus je kan gemakkelijk navragen welke vegan zijn en welke niet. Prijs varieert van 80 euro tot +/- 150 euro per paar.

Te koop bij: F.A.A.M. (Antwerpen), Morrison (Antwerpen), Supergoods (Mechelen en Gent).

10) Continental Clothing

Dit bedrijf omvat verschillende duurzame kledingmerken met fijne basics.

Simpele T-shirts voor mannen (merk: Earth Positive), voor nog geen 20 euro en voor vrouwen, voor 15 euro, in mooie zachte stofjes.

Ook voor mannen: supercomfy truien van gerecycleerde PET en biokatoen (merk: Salvage) Zalig zacht! Prijs: 50 euro.

Schermafbeelding 2017-12-29 om 00.14.07

Ook deze kochten we bij Meer dan Mooi.

(foto sweater)

11) MUD

Mooie jeansbroeken, volledig gerecycleerd, zowel voor mannen als vrouwen. Mijn vriend is er helemaal zot van. Prijs: 98 euro per broek + 20% korting op een nieuwe MUD-jeans als je een oude MUD-jeans terug binnenbrengt.

Schermafbeelding 2017-12-28 om 17.07.04

Te koop bij HOST (Berchem).

Mijn favoriete fairtrade kleding winkels & webshops

1) HOST

Dit is mijn favoriete winkel. Daarom wijdde ik er ook een volledige blogpost aan.

2) Supergoods

Deze winkel heeft een filiaal in Mechelen en Gent. Heel toffe winkel met een uitgebreide collectie aan fairtrade en eco kleding, eco cosmetica en ook wat juweeltjes en spullen. Ook enkele fairtrade schoenen (Veja’s, TOM’s …).

3) F.A.A.M.

In de Nationalestraat in Antwerpen vind je twee F.A.A.M.-winkels naast elkaar: één met mannenkleding en één met vrouwenkleding. Heel fijne collectie fairtrade en eco kleding en Veja-schoenen.

4) Meer dan Mooi

Hier koop ik altijd mijn basics zoals onderbroeken en topjes en sokken van Thought, maar ook andere kleding. Ook bestelbaar via de webshop.

Hopelijk kan je hiermee aan de slag voor een eerlijkere kledingkast.

X

Lisa

Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts.

12 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s