RCPT: Indian-spiced toast champignon (on a bun)

* recept onder de foto

Toast Champignon, supersimpel, maar daar mag je bij mij altijd mee afkomen. Ik vind gebakken champignons zo lekker. Dat vond ik vroeger bij mijn bomma ook al. Toen ik ontdekte dat de look bij die gebakken champignons het Ć©cht deed was ik vertrokken.

Een belangrijke smaakmaker om dit gerecht mee af te werken is chaat masala, een Indische kruidenmengeling die hier minder bekend is. Als je deze niet hebt kan je het weglaten en gewoon afkruiden met zout (chaat masala is gezouten, vandaar dat je in dit recept geen extra zout gebruikt), maar… het gaat dan wel echt een andere toast worden. Ik leerde chaat masala kennen van mijn Indische vriendin Rishaya. Intussen stuurde ze mij al 2 potjes op uit India. Chaat masala is gemaakt van heel veel verschillende kruiden, maar de (voor mij) lekkerste bestaat voor het grootste deel uit kala namak (zwart zout; waarmee ook wel een eismaak wordt nagebootst in vegan recepten) en amchoor (mangopoeder; beetje tangy van smaak). Priya Krishna noemt chaat masala wel eens ‘the MSG of Indian cooking‘ en ik kan haar geen ongelijk geven. Het is iets bijzonders dat maakt dat je eten meteen Indisch smaakt. Als je het niet hebt dus zeker de moeite om te kopen in een Indische speciaalzaak. Meer over het fantastische chaat (als benaming voor verschillende streetfood gerechten) lees je in mijn blogpost over eetcultuur in India.

Ingrediƫnten (voor 4 goed belegde buns):

 • 1 teen look, geperst
 • verse gember ter grootte van 1 duim, fijn gesneden
 • snuifje asafoetida (optioneel; typisch Indisch kruid)
 • 1 kleine groene chilipeper, heel fijn gesneden (of naar smaak)
 • 1,5 el vegan boter (of neutrale olie)
 • 250 g champignons, in vieren gesneden
 • 4 buns of broodjes (of toasts)
 • 4 plakken vegan kaas (ik gebruikte Wilmersburger Queen Style) (optioneel)
 • 1 stevige tomaat (zonder pitjes), in heel kleine blokjes
 • 1 sjalotje, fijngesnipperd
 • 1 el verse koriander, fijngesnipperd
 • 1 tl tamarindepasta (of enkele drupjes limoensap)
 • 1/2 tl agavesiroop
 • chaat masala

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
 2. Smelt de boter of olie in een ruime koekenpan op matig vuur. Voeg de look, gember, groene chili en asafoetida toe aan de pan zodra de boter gesmolten is. Laat rustig aanstoven tot de look begint te bruinen.
 3. Voeg dan de champignons toe aan de pan en bak ze goudbruin.
 4. Snijd de buns doormidden en beleg met 1 plak kaas per bun. Steek ze kort in de oven tot de kaas mooi gesmolten is en haal ze er dan meteen uit.
 5. Maak de topping: meng de fijngesneden tomaat, sjalot, koriander, tamarinde en agave.
 6. Beleg de cheesy buns met de gebakken paddenstoelen en werk af met de tomatensalsa en strooi er chaat masala naar smaak over.

Smakelijk!

Voor meer lekkere recepten en duurzame tips -> volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomeatblog en dan kan ik mee volgen. Mijn kookboek Vegan Klassiekers kan je kopen via deze link.

Meer lezen:

Eetcultuur in India

Waarom vegan?

Wat kan je doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen?

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s