18 x verpakkingsvrije winkels in België // in jouw buurt

Toegegeven, ik heb ook nog een lange weg te gaan als het neerkomt op minder afval produceren. Maar het is wel een uitdaging die ik wil aangaan. Ik doe al op enkele vlakken mijn best, maar dat zijn eerder kleine zaken die heel gemakkelijk aan te passen zijn in het dagelijkse leven. Daarover schrijf ik binnenkort een artikel.

Wat ik wel enorm kan aanraden is om (af en toe) verpakkingsvrij te winkelen. Onze oceanen zijn één plastic soup aan het worden en dat moeten we echt stoppen. Verpakkingsvrij winkelen kan hierbij enorm helpen, en, no worries, het is goedkoper dan je denkt, want je betaalt niet voor de verpakking of de marketing erop.

Ik winkel dus zeker niet altijd in verpakkingsvrije winkels, maar ga er af en toe heel bewust met mijn lege potjes mijn voorraden aanvullen. Wat ik steevast verpakkingsvrij koop zijn droge producten, zoals granen, noten, cacaopoeder, kokosrasp…

Hoe werkt verpakkingsvrij winkelen?

STAP 1: Je neemt je eigen potjes mee. Heb je er niet genoeg kan je er ook ter plekke meestal kopen of je kan in het slechtste geval ook nog een papieren zakje nemen (nog steeds beter dan plastiek).
STAP 2: Weeg je potjes ter plekke op de weegschaal. Je krijgt dan een plakkertje met een barcode waar het gewicht opstaat.
STAP 3: Vul je potjes.
STAP 4: Ga naar de kassa. Zij wegen het totaalgewicht en trekken het gewicht van je potje eraf. Simple as that!

Verpakkingsvrije winkels in België

Hieronder vind je een lijst van verpakkingsvrije winkels (of winkels waar je verpakkingsvrij kan kopen).

Op heel veel plekken in België (zie website):

Antwerpen:

 • Robuust (verpakkingsvrije winkel)
 • Het Natuurhuis (noten, granen, zaden, ontbijtgranen, groenten)
 • Carrefour Groenplaats (noten, zaden …) (ik weet niet of er al andere Carrefours dit ook aanbieden)
 • BEO Versmarkt (Webshop, droge voeding en veel (lokale) groenten en fruit)
 • Minimal (Berchem) (verpakkingsvrij winkel met ecologische spullen die het makkelijker maken om minder afval te maken: ecologische sponsjes, herbruikbare broodwraps …)

Gent:

 • BEO Versmarkt (webshop, droge voeding en veel (lokale) groenten en fruit)
 • Ohne (verpakkingsvrije winkel)

Mechelen:

 • Kabas (verpakkingsvrije winkel)

Leuven:

 • Content (verpakkingsvrije winkel)

Limburg:

 • Prana in Heusden-Zolder (verpakkingsvrije winkel)

Brussel:

Kortrijk:

Doornik:

Vilvoorde

Sint-Niklaas

Oostende

LICHTERVELDE

 • Lucy’s Living (ecologische winkel met verpakkingsvrij (voedings)aanbod)

20180528_153910

De verpakkingsvrije winkel is bij mij ook niet vlakbij de deur en het ligt ook niet op mijn route naar mijn werk, maar af en toe maak ik er dus wel een omweg voor en ik kan jouw alleen maar aanraden om af en toe hetzelfde te doen. Het geeft echt een goed gevoel. Hopelijk kan bovenstaand lijstje je daarbij helpen.

Als je geïnteresseerd bent in minder afval produceren raad ik zeker ook aan de ZERO WASTE-serie van Sofie Senden op Youtube te volgen. Echt nuttige tips.

Ken jij nog leuke verpakkingsvrije winkels in België die niet in mijn lijstje staan? Of weet je supermarkten of biowinkels die een verpakkingsvrije-afdeling hebben? Laat het mij gerust weten, dan vul ik ze aan in dit lijstje. Zo weet iedereen binnenkort wel een verpakkingsvrije winkel in haar/zijn buurt zijn. #samenstaanwesterk

X

Lisa


Wil je meer tips over vegan eten en fairtrade fashion? Volg me op Instagram en Facebook voor updates over nieuwe blogposts. Maak je een van mijn recepten? Ik ben superbenieuwd wat je ervan vond, tag me op Instagram met @nom.eat en op Facebook met @nomliving.blog en dan kan ik mee volgen.

Meer lezen?

Fairtrade & eco kleding: waarop moet je letten? // 3 easy tips

HOST – een kijk in de leukste duurzame winkel van ’t Stad (Antwerpen, BE)

Easy guide voor een fairtrade kledingkast (v,m,x)

7 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s