Vitamineboost wintersoep

Boerenkool (kale), wortelpeterselie, boterraap, krokante erwten

Het was tijd om te lunchen en dat wilde ik doen met een gezond soepje. Ik heb echter niet vaak inspiratie. Vaak maak ik soep van broccoli en spinazie (ijzerboost). Wel lekker, maar niet zo speciaal. Ook mijn bijna favoriete pompoensoep met pastinaak ben ik wel even beu. Ik wou het ook seizoensgebonden houden: naar de biowinkel dus.

Daar vond ik enkele gezonde wintergroentjes. Ook had ik net nog gelezen over hoe gezond ‘kale’ wel is. (Jammer genoeg doet het kookproces wel wat van de vitamientjes teniet (Department of Human Nutrition, University of Agriculture in Krakow).

Boerenkool, de kracht van de natuur

Boerenkool is een van de gezondste voedingsproducten die je kunt vinden. Ze is een uitstekende bron van calcium, mangaan, bètacaroteen (provitamine A) en vitamines B6 en C. Verder is de groente rijk aan magnesium, ijzer, koper en vitamines B1 en B2. En daar houdt het nog niet bij op: we vinden in boerenkool ook fosfor, eiwit, vitamine B3, foliumzuur, zink en omega-3-vetzuren. Hierbij komt nog dat de calcium uit boerenkool voor 50 procent wordt opgenomen door het lichaam – meer dan bij melk, waar dat maar 30 procent is (EVA vzw.).

Een geslaagd soepje! Hier het recept.

Voor +/- 10 porties // Duur: +/- 1 uur (incl. kooktijd)

Ik vind het altijd handig om ineens veel soep te maken zodat ik een deel in kleine porties kan invriezen om uit te halen als lunch.

Benodigdheden

 • 1 ui, gehakt
 • 1 teentje look, fijngehakt
 • 1 el mosterdzaak
 • 2 el olijfolie
 • 1/2 el sesamolie (niet noodzakelijk)
 • 1/2 el kurkumapoeder
 • 2 blaadjes laurier
 • 2,5 blokje groentenbouillon
 • +/- 1,5 l water
 • heel veel boerenkool (ben het gewicht vergeten, ik denk ook niet dat de hoeveelheden er hard toe doen, maar het was ongeveer de hoeveelheid van een klein vol winkelzakje), gehakt
 • 3 stukken wortelpeterselie, in stukjes van +/- 2 cm
 • 1 bosje verse kervel, fijngehakt
 • een halve mok erwten (meestal gebruik ik verse groenten, maar mijn erwten zijn uit de diepvries)
 • 2 gele boterrapen, in stukjes van +/- 2 cm
 • peper en zout naar smaak

Bereiding

Ontdooi de erwten en laat ze aan de kant staan. Stoof in de olijfolie de ui, look, kurkuma en het mosterdzaad. Als de ui glazig is doe je er de gewassen en gehakte boerenkool bij. Was en snij intussen de andere groenten en voeg ze toe. Laat zo’n 20 minuutjes op een zacht vuur stoven. Zet dan alle groenten onder water (het water mag iets hoger komen dan de groenten, maar niet veel, zo blijft de soep een beetje dikker) en breng aan de kook. Voeg ook de rest van de kruiden, bouillon en peper en zout toe. Laat zo’n 20 minuten koken. Mix alles goed door elkaar.

De erwten voeg je pas toe op het einde, zodat je nog lekkere krokantje bolletjes in de soep hebt.

DSC_0209

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s