Facts

Wat is Eggnog en is het altijd alcoholisch?

Hier is een artikel gebaseerd op de informatie van de opgegeven URL:
Wat is Eggnog en is het altijd alcoholisch?

Wat is advocaat?

Eggnog is een rijke en romige feestdrank die de harten en smaakpapillen van velen heeft veroverd. Hoewel de Merriam-Webster definitie het omschrijft als een “drank gemaakt van eieren geklopt met suiker, melk of room, en vaak alcoholische drank,” kunnen de recepten nogal variëren. In sommige recepten wordt bourbon gebruikt, in andere rum en in veel recepten is de alcohol optioneel. De gebruikte kruiden verschillen ook, met nootmuskaat als de meest voorkomende, hoewel kaneel ook vaak wordt toegevoegd.
Een belangrijk punt bij eierpunch is dat er, ondanks de naam, niet echt veel ei in zit. Volgens de FDA-voorschriften hoeft een product maar 1% vaste eidooier te bevatten om eierpunch te heten. Sommige drankjes met “eierpunch-smaak” bevatten helemaal geen ei. Dus als je op zoek bent naar een dikke, eierige prak, moet je de etiketten goed lezen.

Geschiedenis van eierpunch

Eierpunch vindt zijn oorsprong in middeleeuws Groot-Brittannië, waar een soortgelijke drank genaamd “posset” werd gedronken. Deze vroege versie was een warme, melkachtige drank, vaak aangelengd met bier of wijn, maar bevatte nog geen eieren. Er wordt aangenomen dat monniken later eieren en soms vijgen aan de mix toevoegden. Omdat zuivel en eieren ooit luxe waren, was deze drank vooral voorbehouden aan de rijken.
Het romige brouwsel vond zijn weg naar de Amerikaanse koloniën in de jaren 1700, waar kolonisten ruimschoots toegang hadden tot de benodigde ingrediënten. Ze brachten echter wel een opmerkelijke verandering aan: ze verruilden de dure likeuren voor meer gewone zoals whiskey en rum. In de 19e eeuw ontstond er ook een dikkere, custardachtige versie genaamd de Tom and Jerry, hoewel deze later in de meeste regio’s uit de gratie raakte.

Hoe smaakt advocaat?

Eggnog wordt vaak beschreven als zacht, rijk, romig en zoet. De romigheid komt van de zuivelbasis, die vaak gemaakt wordt met een combinatie van melk en zware room. Zelfs commerciële versies zonder room proberen dit smeuïge mondgevoel na te bootsen met verschillende toevoegingen.
Qua smaak smaakt advocaat vooral naar gezoete melk, met de kenmerkende smaak van nootmuskaat en vanille. Sommigen vinden dat het doet denken aan pompoenkruiden, omdat nootmuskaat een belangrijk ingrediënt is in dat mengsel. Versies met toegevoegde alcohol, zoals brandy, rum of bourbon, hebben een meer uitgesproken alcoholische smaak.

Hoe maak en kook je eierpunch?

Voor velen is de makkelijkste manier om van eierpunch te genieten het openen van een pak, het in een glas schenken en eventueel een scheut sterke drank toevoegen. Maar als je het zelf wilt maken, is een klassiek gekookt advocaatrecept de beste manier. Hierbij worden eierdooiers met suiker geklopt, slagroom en melk toegevoegd en het mengsel langzaam gekookt tot het ingedikt is. Vanille-extract en nootmuskaat worden aan het einde toegevoegd.
Hoewel eierpunch meestal wordt gedronken als een op zichzelf staand drankje of dessert, kan het ook worden gebruikt in verschillende recepten. Het is een heerlijke basis voor wentelteefjes, pannenkoeken en ijs. Je kunt het zelfs indikken boven een bain-marie en gebruiken als saus voor cake, fruit en nog veel meer.

Waar kan ik eierpunch kopen?

Betaalbare advocaat is verkrijgbaar in de zuivelafdeling van de meeste supermarkten tijdens de feestdagen, meestal vanaf een week of twee voor Halloween. Als je een echte eierpunch liefhebber bent, is het een goed idee om een voorraadje aan te leggen en wat dozen in te vriezen, omdat de drank meestal niet het hele jaar door verkrijgbaar is.

FAQ

tag voor elke vraag.