Facts

Lees dit voordat je citroengras koopt

Wat is citroengras?

Citroengras is een hoog, dikbladig gras dat groeit in tropische gebieden. Het heeft een unieke gember-citrussmaak die in veel Aziatische keukens wordt gebruikt, vooral in Thaise gerechten. Citroengras wordt vers, bevroren, gedroogd of in poedervorm gebruikt en is te vinden in Aziatische speciaalzaken en gewone supermarkten.

Gezondheidsvoordelen van citroengras

Citroengras is niet alleen een smaakvolle toevoeging aan gerechten – het biedt ook een aantal voordelen voor de gezondheid. Het is een antioxidant en heeft antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. De consumptie van citroengras kan de spijsvertering verbeteren, cholesterol verlagen en de systolische bloeddruk verlagen.

Hoe citroengras gebruiken

Bij het koken met citroengras is het belangrijk om eerst de taaie buitenste laag af te schillen. Het gedeelte tussen de wortel en het punt waar de kleur verandert van geelwit naar groen is het meest smaakvol. Citroengras kan worden fijngestampt tot een pasta, geraspt of fijngehakt om de maximale smaak te krijgen. Het kan worden gebruikt in marinades, roerbakgerechten, sauzen, soepen en zelfs desserts zoals ijs. Vergeet niet om grotere stukken te verwijderen voor het opdienen, want de stengel is erg taai.

Citroengras vinden en bewaren

Citroengras is steeds meer verkrijgbaar in gewone supermarkten, vaak in het kruidenrek of bij de diepvriesproducten. De verse stengels kunnen losjes verpakt in de koelkast of in de vriezer worden bewaard, in hun geheel of fijngesneden. Je kunt citroengras ook in poedervorm of gedroogd vinden en gebruiken in een handomdraai.
Al met al is citroengras een veelzijdig en smaakvol ingrediënt dat een unieke dimensie kan toevoegen aan je gerechten. Met een beetje voorbereiding kan het een geweldige toevoeging zijn aan een grote verscheidenheid aan gerechten, van hartig tot zoet. Probeer het eens en ontdek de mogelijkheden!

FAQ

Citroengras is een hoog, dikbladig gras dat groeit in tropische gebieden. Het heeft een unieke gember-citrussmaak die vaak wordt gebruikt in verschillende Aziatische keukens, vooral Thaise gerechten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van citroengras?

Citroengras is een antioxidant en heeft antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. Het consumeren van citroengras kan de spijsvertering verbeteren, cholesterol verlagen en de systolische bloeddruk verlagen.

Hoe bereid en gebruik ik citroengras?

Om citroengras te gebruiken, moet je de taaie buitenste laag afpellen en het deel gebruiken tussen de wortel en waar de kleur verandert van geelwit naar groen. Citroengras kan worden fijngestampt tot een pasta, geraspt of fijngehakt om de maximale smaak te krijgen. Het kan worden gebruikt in marinades, roerbakgerechten, sauzen, soepen en zelfs desserts.

Waar kan ik citroengras vinden?

Citroengras is steeds meer verkrijgbaar in gewone supermarkten, vaak in het kruidenrek of bij de diepvriesproducten. Het is ook te vinden in gespecialiseerde Aziatische voedingswinkels.

Hoe moet ik citroengras bewaren?

Verse citroengrasstengels kun je in de koelkast bewaren, losjes verpakt, of in de vriezer, in hun geheel of fijngesneden. Poedervormig of gedroogd citroengras kan ook bewaard worden voor later gebruik.