Facts

De onvertelde waarheid van mumbo-saus

Hier is een artikel gebaseerd op de informatie van de opgegeven URL:
De onvertelde waarheid van mumbo-saus: Het perspectief van een insider
Als je ooit uit eten bent geweest in het echte Washington, D.C., ben je ongetwijfeld de mumbo (of mambo) saus tegengekomen, de onofficiële specerij van de stad. Als oud-inwoner van het District heb ik het genoegen gehad om deze iconische saus uit de eerste hand te ervaren en ik ben verheugd om het onvertelde verhaal met je te delen.

De mysterieuze oorsprong van Mumbo-saus

Hoewel mumbo-saus net zo DC is als half-smokes, go-go muziek en de Florida Avenue Grill, is het mogelijk dat het District niet de echte geboorteplaats is van deze geliefde specerij. Volgens de Chicago Tribune komt mumbo saus eigenlijk uit de Windy City, uitgevonden door een Bronzeville restauranthouder uit 1950 genaamd Argia B. Collins. Deze onthulling heeft tot een controverse geleid, want Capital City Mumbo Sauce uit DC klaagde ooit een bedrijf aan dat de saus van Collins ging bottelen, omdat het beweerde dat de naam “mumbo sauce” meer bij het District hoorde dan bij een vergeten bedrijf uit Chicago.

De muzikale connectie van Mumbo Sauce

Als de kenmerkende saus van DC mumbo (of mambo) is, dan is de kenmerkende muziekstijl go-go. En een in DC gevestigde go-go band lijkt het daarmee eens te zijn, want ze hebben de naam van de specerij overgenomen als hun eigen naam. Mambo Sauce’s hit “welcome to DC” is gebruikt door grote DC sportteams om hun stad te vertegenwoordigen en heeft zelfs de Billboard charts gehaald. Maar er is nog een ander nummer dat helemaal gewijd is aan de geneugten van mumbo saus en wat het kan doen voor een bord eten. Het nummer “Chicken Wings & Fried Rice” werd in 2007 uitgebracht door DJ Flexx en viert de snelle en pittige maaltijd, met onder andere de onsterfelijke tekst “I can’t fake, mumbo sauce keep me half-baked.

De culturele impact van mumbo saus

Mumbo-saus is zelfs doorgedrongen tot de wereld van de mode en kunst. Toen NBA-ster Kevin Durant zijn Nike KD V sneaker uitbracht, tweette hij dat de felrode kleur van de schoen was geïnspireerd op zijn favoriete DC specerij, de mumbo saus. De schoen heeft ook andere knipogen naar KD’s DC roots, zoals het 301 netnummer en de initialen van zijn ouders. Het jaar daarop organiseerde de Corcoran Art Gallery een tentoonstelling met de naam Pump Me Up. Er was een receptie met alleen maar staanplaatsen waar twee liter van de saus werd geserveerd waar de show zijn naam aan te danken had, samen met 600 kippenvleugeltjes en zes vaten bier.

De opkomst van een tiener-ondernemer

Een van de best verkopende merken mumbo, of beter gezegd, mambo-saus op de markt in en rond DC is Uncle Dell’s. Wat Ome Dell’s zo speciaal maakt, is dat het eigenlijk niet wordt gemaakt door iemands vriendelijke oude oom, maar door een tiener genaamd Andy Burton, die zijn eerste bedrijf begon toen hij vijf jaar oud was. Burton omschrijft zijn versie van de saus als “gourmet mambo” en zegt dat hij vindt dat de saus veelzijdiger is dan andere sauzen, omdat hij kan worden gebruikt voor een breed scala aan maaltijden.
Als levenslange inwoner van Washington heb ik de evolutie van de mumbo-saus gezien, van een bescheiden kruidenmengsel voor onderweg tot een cultureel icoon dat muziek, mode en kunst heeft geïnspireerd. Zijn verhaal is een bewijs van de blijvende geest van het District en ik ben er trots op dat ik deel uitmaak van zijn nalatenschap.

FAQ

Wat is mumbo-saus precies?

Mumbosaus, ook wel bekend als mambo-saus, is een zoete, kleverige en pittige saus voor kippenvleugels die een geliefde specerij is in de regio Washington, D.C.. De saus is te vinden in lokale meeneemrestaurants en wordt vaak gebruikt als dip voor van alles, van loempia’s tot frietjes.

Waar komt mumbo-saus vandaan?

Hoewel mumbo-saus nauw wordt geassocieerd met Washington D.C., kan de oorsprong in Chicago liggen. Volgens de Chicago Tribune werd mumbo-saus in de jaren 1950 uitgevonden door een restauranthouder uit Bronzeville met de naam Argia B. Collins. Dit heeft tot een controverse geleid, omdat bedrijven in D.C. hebben geprobeerd de saus als hun eigen saus te claimen.

Hoe is mumbo-saus verbonden met de muziek en cultuur van D.C.?

Mumbo-saus heeft een sterke band met de go-go muziekscene in D.C. Een band genaamd Mambo Sauce heeft zichzelf zelfs vernoemd naar de iconische specerij en hun nummer “welcome to DC” is gebruikt door lokale sportteams. Mumbosaus heeft ook zijn weg gevonden naar de mode- en kunstwereld, met een schoenontwerp van NBA-ster Kevin Durant en een kunsttentoonstelling met de saus.

Wie is de tienerondernemer achter een van de best verkopende mumbo-sausmerken?

Een van de populairste merken mumbo (of mambo) saus in de omgeving van D.C. is Uncle Dell’s, die eigenlijk niet door een oom wordt gemaakt, maar door een tiener genaamd Andy Burton. Burton begon zijn eerste bedrijf toen hij vijf jaar oud was en beschrijft zijn versie van de saus als “gourmet mambo”.

Hoe kan ik thuis mijn eigen mumbo-saus maken?

Er zijn talloze merken mumbo-saus verkrijgbaar in de omgeving van D.C., maar er zijn ook een aantal recepten online te vinden. Een redelijk authentiek recept van Chuck’s Wagon BBQ in Bowie, Maryland maakt gebruik van een mix van ketchup, witte suiker, paprikapoeder, witte azijn, water en hete saus. De sleutel is om zo veel of zo weinig van elk ingrediënt te gebruiken als je wilt om de gewenste smaak te krijgen.