Facts

De onvertelde waarheid over Quiznos

Quiznos: De droom van een chef-kok wordt een fastfoodrealiteit

Als iemand die in de loop der jaren vaak bij Quiznos is geweest, kan ik getuigen van het unieke verhaal achter deze fastfoodketen. In tegenstelling tot veel van zijn concurrenten, is Quiznos opgericht door een chef-kok, Jimmy Lambatos, die zijn vaardigheden heeft aangescherpt in de culinaire wereld voordat hij zich waagde aan de wereld van de broodjes.

De geboorte van Quiznos in Denver

De eerste Quiznos-vestiging opende in 1981 haar deuren in de wijk Capitol Hill in Denver en staat er vandaag de dag nog steeds. Lambatos, een inwoner van New York City, bracht zijn passie voor heerlijke, geroosterde broodjes naar de Mile High City en vestigde Quiznos als een van de beste in de markt van fastfood broodjes.

De opkomst en ondergang van Quiznos

In zijn hoogtijdagen was Quiznos alomtegenwoordig, met maar liefst 4.700 winkels in het hele land in 2007. In 2017 was het aantal Quiznos-vestigingen met maar liefst 90 procent gedaald tot slechts 400 winkels. Deze snelle achteruitgang kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de economische recessie, een uitdagend bedrijfsmodel en hevige concurrentie van Subway en andere broodjeszaken.

Quiznos neemt het op tegen de fitnessbranche

In een verrassende zet probeerde Quiznos zijn aanbod te diversifiëren door in 2005 een keten sportscholen te lanceren met de naam 123 Fitness. Het concept, dat zich richtte op fitnesslessen van 30 minuten, was een kortstondige onderneming, met slechts drie jaar later twee keer zoveel gesloten locaties als open. Veel franchisenemers moesten faillissement aanvragen en het experiment werd uiteindelijk als mislukt beschouwd.

Een penseel met roem: Jim Parsons en Quiznos

Quiznos is misschien niet meer de grootmacht die het ooit was, maar de keten heeft nog steeds zijn stempel gedrukt op de populaire cultuur. Een opmerkelijk voorbeeld is het feit dat acteur Jim Parsons, die het meest bekend is om zijn rol als Sheldon Cooper in de hitserie The Big Bang Theory, al vroeg in zijn carrière zijn start maakte in een Quiznos-reclame.
Over het algemeen is het verhaal van Quiznos fascinerend, gevuld met de ups en downs die de fastfoodindustrie kenmerken. Van het nederige begin als chefconcept tot de snelle expansie en de daaropvolgende worstelingen, Quiznos heeft ongetwijfeld een unieke stempel gedrukt op de wereld van de broodjes.

FAQ

tag voor elke vraag.