Facts

Fouten die iedereen maakt bij het wassen van rauw vlees

Hier is een artikel gebaseerd op de verstrekte informatie:

Fouten die iedereen maakt bij het wassen van rauw vlees

Als iemand die al jaren in de voedingsindustrie werkt, heb ik al heel wat misvattingen gezien over het omgaan met rauw vlees. Een van de grootste fouten die ik vaak zie, is dat mensen hun rauwe vlees wassen voordat ze het bereiden. Het lijkt misschien het juiste om te doen, maar deze gangbare praktijk kan eigenlijk meer kwaad dan goed doen.

De leugen geloven dat ongewassen rauw vlees onveilig is

Veel mensen geloven dat ze rauw vlees moeten wassen om de voedselveiligheid te garanderen, maar dit is absoluut niet waar. Het argument om rauw vlees te wassen komt vaak voort uit een vermeend gebrek aan netheid in slagerijen of vleesverwerkende bedrijven. Wat de meeste mensen zich echter niet realiseren is dat deze faciliteiten veel hygiënischer zijn dan de gemiddelde keuken thuis.
Bovendien, zelfs als er enkele onsmakelijke elementen op het rauwe vlees zouden zitten, zouden ze toch gedood worden tijdens het kookproces. Door het vlees te wassen verwijder je geen schadelijke bacteriën – je verspreidt ze alleen maar in je keuken, waardoor het risico op kruisbesmetting toeneemt.

Deze mythe over het wassen van rauw vlees ter harte nemen

De overtuiging dat ongewassen vlees onrein en onveilig is, leidt ertoe dat veel mensen de fout maken om hun rauwe vlees voor het koken te wassen. Dit lijkt een logische stap, maar het werkt eigenlijk averechts. Als je rauw vlees wast, worden de bacteriën niet weggespoeld – ze verspreiden zich door je keuken en kunnen op oppervlakken tot 3 meter verderop terechtkomen.
Zelfs als je daarna probeert je gootsteen te ontsmetten, is de schade al aangericht. De bacteriën van het rauwe vlees gaan gewoon over op je kookgerei en je loopt hetzelfde risico op een door voedsel overgedragen ziekte als wanneer je het helemaal niet had afgewassen.

De algehele kwaliteit van je rauwe vlees verminderen

Naast de gezondheidsrisico’s kan het wassen van rauw vlees ook een negatieve invloed hebben op de kwaliteit en smaak van je bereide gerecht. Als je rauw vlees afspoelt, verleng je in feite de tijd die nodig is voor die belangrijke chemische reacties die vlees zijn heerlijke verkoolde buitenkant en sappige binnenkant geven.
In plaats van een perfect gegaarde biefstuk of knapperige kip, krijg je een glansloos, droog eindproduct dat gewoon niet dezelfde aantrekkingskracht heeft.

Je eten een rauw vleesbad geven

Sommige mensen gaan nog extremer om met het wassen van rauw vlees en laten hun vlees voor langere tijd weken in water, zout en azijn. Dit is niet alleen niet effectief om bacteriën te verwijderen, maar het kan ook een negatieve invloed hebben op de smaak en textuur van het vlees.
De USDA raadt deze praktijk af en stelt in plaats daarvan voor om het vlees te pekelen in een afgesloten bak in de koelkast als je extra smaak of vocht wilt toevoegen. Het vlees in de gootsteen laten weken is gewoon tijdverspilling en kan kruisbesmetting in de hand werken.

Het belangrijkste niet wassen bij het koken van rauw vlees

In plaats van je te concentreren op het wassen van het rauwe vlees zelf, kun je er beter voor zorgen dat je je handen grondig wast voor en na het aanraken. De Universiteit van Michigan raadt aan om je handen minstens 20 seconden te wassen met warm water en zeep en 15 seconden te schrobben.
Goed je handen wassen is cruciaal om de verspreiding van door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen, omdat je schadelijke bacteriën gemakkelijk van je handen op andere oppervlakken of voedingsmiddelen kunt overbrengen. Dus sla het wassen van rauw vlees over en geef in plaats daarvan prioriteit aan het schoonhouden van je handen.
Kortom, hoewel het misschien het juiste lijkt om te doen, is het wassen van rauw vlees eigenlijk een grote fout die het risico op voedselvergiftiging kan verhogen en de kwaliteit van je eindgerecht kan verminderen. Door de wetenschap achter deze misvatting te begrijpen, kun je je keuken – en je gezin – veel veiliger maken.

FAQ

tag voor elke vraag.