Facts

De onvertelde waarheid van Huy Fong Sriracha

Hier is een artikel gebaseerd op de verstrekte informatie:
De Onvertelde Waarheid Van Huy Fong Sriracha
Als iemand die al jaren een toegewijde fan is van Huy Fong Sriracha, kan ik met zekerheid zeggen dat deze hete saus een fascinerende geschiedenis heeft en een unieke plaats inneemt in de wereld van specerijen. Hoewel de saus vandaag de dag alomtegenwoordig lijkt, is het verhaal achter deze iconische saus er een van een bescheiden begin, wereldwijde impact en een niet aflatend streven naar kwaliteit.

Huy Fong Sriracha werd gemaakt om een hete saus leegte te vullen

De oprichter van Huy Fong, David Tran, was een Chinees-Vietnamese migrant die zich in 1980 in de Verenigde Staten vestigde. Toen hij in Los Angeles aankwam, was hij teleurgesteld over het gebrek aan fatsoenlijke hete saus. Tran zag dat andere Zuidoost-Aziatische expats hetzelfde probleem hadden en besloot zijn eigen versie van de Thaise saus Sriracha te maken.
Zonder te verwachten dat hij een bedrijf zou opbouwen, begon Tran met het leveren van zijn zelfgemaakte Sriracha aan lokale markten. Vandaag de dag is Huy Fong Foods een enorme onderneming, met een fabriek van 650.000 vierkante meter die 24 uur per dag, zes dagen per week Sriracha produceert en bottelt. Het bedrijf verwerkt ongeveer 100 miljoen kilo verse pepers tijdens het gebruikelijke oogstseizoen en hun iconische saus wordt over de hele wereld verkocht.

Dagelijks worden vrachtwagenladingen paprika’s afgeleverd bij de Huy Fong fabriek

Het creatieproces van Huy Fong’s Sriracha is een goed geoliede machine. Elke dag wordt er meer dan 21 ton rode jalapeños afgeleverd bij de fabriek in Irwindale, Californië. Deze paprika’s worden geïnspecteerd, gewassen en dan vermalen tot een brij. Deze brij wordt vervolgens gecombineerd met azijn, zout en conserveringsmiddelen om de basis van de saus te vormen.
De chilibasis wordt opgeslagen in vaten en er dan uitgehaald om te worden gemengd met andere geheime ingrediënten, waaronder knoflook en suiker. De uiteindelijke saus wordt vervolgens in de iconische Huy Fong-flessen gepompt. Er worden elk uur 3000 flessen geproduceerd, wat neerkomt op ongeveer 20 miljoen flessen per jaar.

Huy Fong heeft Sriracha niet uitgevonden

Hoewel Huy Fong ongetwijfeld het bekendste Sriracha-merk ter wereld is, gaat de saus zelf veel verder terug dan 1980. Sriracha komt oorspronkelijk uit de stad Si Racha, Thailand, en er wordt algemeen aangenomen dat Gimsua Timkrajang, de overgrootvader van een 71-jarige Thaise vrouw genaamd Saowanit Trikityanukul, de oorspronkelijke uitvinder van de saus was.
Saowanit herinnert zich dat ze als kind Sriracha maakte met haar oma en beschrijft het nauwgezette proces van het combineren van zoete, zoute en zure smaken. Hoewel de Timkrajang familie het recept nooit patenteerde, kwam het uiteindelijk terecht bij David Tran, die Sriracha naar de Verenigde Staten bracht en het Huy Fong imperium opbouwde.

Rode jalapeños maken het verschil voor de smaak van Huy Fong Sriracha

Het hoofdingrediënt in Huy Fong’s Sriracha is de rode jalapeño peper. In tegenstelling tot de meer gangbare groene jalapeño’s laat men de rode variant aan de wijnstok rijpen, wat resulteert in een hoger capsaïcinegehalte en een zoeter, complexer smaakprofiel.
De leveranciers van Huy Fong, Underwood Ranches, produceerden ooit maar liefst 100 miljoen rode jalapeño pepers per jaar om aan de vraag naar de saus te voldoen. Het gebruik van deze eersteklas pepers is een cruciale factor in de kenmerkende smaak van Huy Fong, waardoor het over de hele wereld een geliefde specerij is geworden.

Huy Fong Sriracha’s kruidigheid is vrij laag op de Scoville-schaal

Ondanks zijn reputatie als vurige hete saus, scoort Huy Fong Sriracha relatief laag op de Scoville-schaal, die de pittigheid van verschillende voedingsmiddelen meet. Met ongeveer 2.200 tot 2.500 Scoville hitte-eenheden wordt Huy Fong Sriracha beschouwd als een relatief milde hete saus, vooral in vergelijking met andere populaire chili-gebaseerde specerijen.
Dit lagere heetheidsniveau, in combinatie met de complexe smaken van de saus, heeft bijgedragen aan de wijdverspreide aantrekkingskracht. Huy Fong Sriracha is geschikt voor een breed scala aan fijnproevers, waardoor het een veelzijdige en toegankelijke specerij is voor zowel thuiskoks als professionele chef-koks.
Als toegewijde Huy Fong Sriracha liefhebber kan ik getuigen van de fascinerende geschiedenis en unieke kwaliteiten van deze iconische saus. Vanaf het nederige begin tot aan de wereldwijde overheersing heeft Huy Fong Sriracha een opmerkelijke plaats ingenomen in de wereld van specerijen, en het verhaal verdient het om verteld te worden.

FAQ

Wie heeft Huy Fong Sriracha opgericht?

Huy Fong Sriracha is opgericht door David Tran, een Chinees-Vietnamese migrant die zich in 1980 in de Verenigde Staten vestigde. Tran startte het bedrijf nadat hij teleurgesteld was over het gebrek aan fatsoenlijke hete saus in Los Angeles en de behoefte herkende onder mede Zuidoost-Aziatische expats.

Hoeveel chili verwerkt de Huy Fong fabriek per dag?

De Huy Fong fabriek in Irwindale, Californië verwerkt elke dag maar liefst 21 ton rode jalapeños. Deze pepers worden zorgvuldig geïnspecteerd, gewassen en vermalen tot een brij die de basis vormt van de Sriracha saus.

Heeft Huy Fong het Sriracha recept uitgevonden?

Nee, Huy Fong heeft het Sriracha recept niet uitgevonden. De saus komt oorspronkelijk uit de stad Si Racha, Thailand, en zou voor het eerst zijn gemaakt door Gimsua Timkrajang, de overgrootvader van een 71-jarige Thaise vrouw genaamd Saowanit Trikityanukul.

Wat maakt Huy Fong Sriracha uniek?

Het belangrijkste ingrediënt dat Huy Fong Sriracha onderscheidt is het gebruik van rode jalapeño pepers. In tegenstelling tot de meer gebruikelijke groene jalapeño’s, laat men de rode variant aan de wijnstok rijpen, wat resulteert in een hoger capsaïcinegehalte en een zoeter, complexer smaakprofiel.

Hoe pittig is Huy Fong Sriracha?

Ondanks zijn reputatie als vurige hete saus staat Huy Fong Sriracha eigenlijk relatief laag op de Scoville-schaal, met een waarde tussen de 2.200 en 2.500 Scoville-hitte-eenheden. Dit lagere heetheidsniveau, in combinatie met de complexe smaken van de saus, heeft bijgedragen aan de wijdverspreide aantrekkingskracht en toegankelijkheid.