News

Chick-Fil-A keert terug naar het Verenigd Koninkrijk na controversiële pop-up in 2019

Chick-Fil-A’s controversiële terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk

Als iemand die de ontwikkelingen rond de uitbreidingsplannen van Chick-Fil-A in het Verenigd Koninkrijk op de voet heeft gevolgd, kan ik zeggen dat hun aangekondigde terugkeer met een mix van verwachting en onbehagen is ontvangen. De geschiedenis van de fastfoodketen met zijn controversiële uitspraken en donaties is nog niet vergeten, en hun pop-up in Reading in 2019 werd door de LGBTQ+-gemeenschap en haar aanhangers met grote tegenzin ontvangen.

De pop-up van 2019 in Reading en de daaropvolgende reacties

Toen Chick-Fil-A in 2019 een tijdelijke locatie opende in het Oracle winkelcentrum in Reading, Engeland, werd dit onmiddellijk bestreden door de plaatselijke LGBTQ+ belangengroep Reading Pride. Het hoofd van de groep maakte duidelijk dat het niet ging om de persoonlijke overtuigingen van het bedrijf of de CEO, maar om hun gerapporteerde acties en donaties aan organisaties die werden gezien als tegenstanders van LGBTQ+-rechten. Uiteindelijk leidde de druk van deze protesten ertoe dat Chick-Fil-A het pand na zes maanden huur moest verlaten.

Chick-Fil-A’s inspanningen om hun imago te verbeteren

Na het incident in Reading richtte Chick-Fil-A zich weer op Noord-Amerika en breidde het bedrijf zijn aanwezigheid in de VS en Canada uit. In deze periode kondigde de CEO van het bedrijf, Dan Cathy, aan dat hij niet langer zijn persoonlijke standpunten over sociale kwesties zou bespreken, met de verklaring dat het “geheel van de organisatie” voorrang moest krijgen. Daarnaast bracht Chick-Fil-A veranderingen aan in zijn liefdadigheidsbeleid: het bedrijf stopte met donaties aan bepaalde groepen die als anti-LGBTQ+ werden beschouwd en richtte zich in plaats daarvan op organisaties die zich bezighouden met zaken als dakloosheid, onderwijs en honger.

Chick-Fil-A’s geplande uitbreiding in het Verenigd Koninkrijk

Nu, in 2024, heeft Chick-Fil-A aangekondigd dat het zijn eerste winkel zal openen in het Verenigd Koninkrijk in 2025, met vier extra locaties die zullen volgen in 2027. Het bedrijf heeft verklaard dat het van plan is om de komende tien jaar 100 miljoen dollar te investeren in de Britse markt en dat de nieuwe winkels broodnodige banen zullen opleveren. De aankondiging heeft echter opnieuw de controverses van het bedrijf uit het verleden naar boven gebracht en het valt nog te bezien hoe het Britse publiek zal reageren op de terugkeer van Chick-Fil-A.

Conclusie

De geplande uitbreiding van Chick-Fil-A op de Britse markt is een complexe kwestie, met de geschiedenis van het bedrijf van controversiële uitspraken en donaties nog vers in het geheugen van velen. Hoewel het bedrijf zich heeft ingespannen om zijn imago en liefdadigheid te verbeteren, geeft de reactie op zijn pop-up in Reading in 2019 aan dat het hard zal moeten blijven werken om zijn verleden te boven te komen en het Britse publiek voor zich te winnen. De komende jaren zullen cruciaal zijn om te bepalen of Chick-Fil-A zich met succes kan vestigen op de Britse markt.

FAQ

tag voor elke vraag.