Restaurants

De onvertelde waarheid over Donatos Pizza

De onvertelde waarheid over Donatos Pizza

De oprichter van Donatos kocht de oorspronkelijke winkel toen hij nog studeerde

Als liefhebber van Donatos ben ik altijd gefascineerd geweest door de oorsprong van het bedrijf. Wat veel mensen niet weten, is dat de oprichter, Jim Grote, op opmerkelijk jonge leeftijd in de pizzabusiness stapte. Hij gaf zijn krantenwijk op toen hij slechts 13 jaar oud was en ging werken in een plaatselijke pizzeria in zijn geboortestad Columbus, Ohio. Grote doorliep al snel de rangen en werd op zijn 15e bedrijfsleider.
Het jaar daarop boden de eigenaren van het restaurant aan om de zaak aan Grote te verkopen, maar zijn vader stond erop dat hij eerst zijn middelbare school zou afmaken en naar de universiteit zou gaan. Grote ging akkoord en schreef zich in aan de Ohio State University. In zijn tweede jaar deed de kans zich echter opnieuw voor en deze keer was Grote’s vader het met hem eens en leende hem zelfs de $1.300 die nodig was om de winkel te kopen. En zo werd de 19-jarige Jim Grote in 1963 eigenaar van een zaak en behield hij de naam van het restaurant, Donatos.

De naam Donatos heeft een belangrijke betekenis

Toen Grote de oorspronkelijke Donatos overnam, koos hij ervoor om de naam van het bedrijf te behouden, en dat was niet alleen een kwestie van bedrijfsstrategie. De naam “Donatos” is een Latijnse uitdrukking die ruwweg vertaald kan worden met “iets goeds geven”, en dit gezegde vond een diepe weerklank bij Grote.
Jaren eerder, toen Grote als tiener bij Donatos werkte, had hij gemerkt dat de ene eigenaar altijd guller was met pizzatoppings dan de andere. “Degene die goede pizza’s maakte en niet gierig was met toppings, had het ’s avonds drukker dan de ander, die de sauzen afzwakte en de toppings uitrekte,” vertelde Grote aan Family Business. Vanaf het moment dat hij het overnam, was Grote onvermurwbaar in het serveren van een product van de hoogste kwaliteit en deze toewijding aan “iets goeds geven” is sindsdien een kernonderdeel van het merk Donatos.

Donatos is beroemd om zijn pizza in Columbus-stijl

Donatos heeft een unieke niche voor zichzelf gecreëerd in het overvolle pizzalandschap dankzij zijn kenmerkende pizza in Columbus-stijl. Terwijl de pizza’s uit New York en Chicago bekend zijn, heeft de kleine stad Columbus in het Midwesten zijn eigen kijk op het klassieke gerecht.
Pizza in Columbus-stijl wordt gekenmerkt door een dunne korst, beleg van rand tot rand en vierkante stukken, in plaats van de traditionele driehoekige vorm. Donatos neemt deze stijl zeer serieus en zorgt ervoor dat elke taart “vol” zit met toppings, inclusief precies 100 plakjes pepperoni op elke pepperoni taart. Het bedrijf heeft zelfs de uitdrukking “Edge to Edge” als handelsmerk om zijn toewijding aan deze unieke stijl te benadrukken.
Hoewel Donatos verantwoordelijk is voor de introductie van pizza in Columbus-stijl in de rest van het land, komt de eer voor deze stijl toe aan Romeo Siri en de gebroeders Massucci, die de pizza eind jaren 40 voor het eerst serveerden in hun eetgelegenheden in Columbus.

Het duurde bijna 30 jaar voordat Donatos met franchising begon.

Veel restaurants willen graag franchisen om hun zaak snel uit te breiden, maar de oprichter van Donatos, Jim Grote, pakte het voorzichtiger aan. Vanaf het allereerste begin was Grote niet alleen geobsedeerd door het maken van de beste pizza, maar ook door ervoor te zorgen dat de pizza in al zijn vestigingen altijd even lekker was.
“Als iemand binnenkomt, krijgt hij een pizza en vindt hij die lekker,” vertelt Grote aan Family Business. “Als ze terugkomen, verwachten ze dezelfde goede pizza te krijgen.” Het handhaven van dit niveau van consistentie was een ontmoedigende uitdaging, en als gevolg daarvan groeide Donatos langzaam, met slechts ongeveer een dozijn familierestaurants in het Columbus-gebied gedurende de eerste 25 jaar.
Pas aan het begin van de jaren negentig voelden Grote en Donatos zich comfortabel genoeg met hun processen om met franchising te beginnen. In 1991 werd de eerste Donatos-franchise geopend in Zanesville, Ohio, en vanaf dat moment nam de expansie van het bedrijf een hoge vlucht. Eind 1992 waren er 30 winkels in bedrijf en het jaar daarop 41.

Pizzadeeg wordt gemaakt op het hoofdkantoor van de keten

Een van de sleutels tot het succes van Donatos is de toewijding aan het handhaven van de consistentie van het pizzadeeg in alle vestigingen. Grote wist dat het simpelweg volgen van hetzelfde recept niet genoeg zou zijn – het deeg moest worden gemaakt in een gecentraliseerde faciliteit en vervolgens worden gedistribueerd naar de individuele restaurants.
Om dit mogelijk te maken opende Donatos in 1991, hetzelfde jaar dat het begon met franchising, zijn wereldklasse Dough Innovation Center in Ohio. Dit stelde het bedrijf in staat om het deeg uit te rollen en op te slaan voordat het naar de lokale vestigingen werd gestuurd, zodat elke Donatos pizza dezelfde heerlijke, hoogwaardige korst had.
Deze aandacht voor detail en toewijding aan consistentie is een kenmerk van het merk Donatos sinds de oprichting, en het is een groot deel van wat het bedrijf heeft laten gedijen en groeien in de afgelopen zes decennia.

Donatos daagde ooit Pizza Hut voor de rechter

Donatos staat zo bekend om zijn pizza in Columbus-stijl, waarbij de toppings elke vierkante centimeter van de taart bedekken, dat het bedrijf zelfs juridische stappen heeft ondernomen om zijn kenmerkende stijl te beschermen. In 1988 spande Donatos een rechtszaak aan tegen Pizza Hut, omdat het bedrijf beweerde dat de grotere keten inbreuk maakte op zijn onder het handelsmerk vallende “Edge to Edge” toppings.
Hoewel de details van de juridische strijd niet helemaal duidelijk zijn, spreekt het feit dat Donatos bereid was naar de rechter te stappen om zijn merk en unieke pizzastijl te verdedigen, boekdelen over de toewijding van het bedrijf om zijn identiteit en reputatie te behouden. Donatos mag dan begonnen zijn als een klein familiebedrijf, maar het is er nooit voor teruggeschrokken om het op te nemen tegen grotere concurrenten als het gaat om het beschermen van de kwaliteit en authenticiteit van zijn producten.
Over het geheel genomen is het verhaal van Donatos Pizza er een van doorzettingsvermogen, aandacht voor detail en een vastberaden toewijding aan het leveren van een constant uitstekend product. Vanaf het nederige begin als een enkel restaurant van een student tot de huidige status als een van de grootste pizzaketens in het land, heeft Donatos bewezen dat toewijding aan kwaliteit en consistentie een lange weg aflegt in de zeer concurrerende wereld van de restaurantbranche.

FAQ

De oprichter van Donatos kocht de oorspronkelijke winkel toen hij nog studeerde

Als liefhebber van Donatos ben ik altijd gefascineerd geweest door de oorsprong van het bedrijf. Wat veel mensen niet weten, is dat de oprichter, Jim Grote, op opmerkelijk jonge leeftijd in de pizzabusiness stapte. Hij gaf zijn krantenwijk op toen hij slechts 13 jaar oud was en ging werken in een plaatselijke pizzeria in zijn geboortestad Columbus, Ohio. Grote doorliep al snel de rangen en werd op zijn 15e bedrijfsleider.
Het jaar daarop boden de eigenaren van het restaurant aan om de zaak aan Grote te verkopen, maar zijn vader stond erop dat hij eerst zijn middelbare school zou afmaken en naar de universiteit zou gaan. Grote ging akkoord en schreef zich in aan de Ohio State University. In zijn tweede jaar deed de kans zich echter opnieuw voor en deze keer was Grote’s vader het met hem eens en leende hem zelfs de $1.300 die nodig was om de winkel te kopen. En zo werd de 19-jarige Jim Grote in 1963 eigenaar van een zaak en behield hij de naam van het restaurant, Donatos.

De naam Donatos heeft een belangrijke betekenis

Toen Grote de oorspronkelijke Donatos overnam, koos hij ervoor om de naam van het bedrijf te behouden, en dat was niet alleen een kwestie van bedrijfsstrategie. De naam “Donatos” is een Latijnse uitdrukking die ruwweg vertaald kan worden met “iets goeds geven”, en dit gezegde vond een diepe weerklank bij Grote.
Jaren eerder, toen Grote als tiener bij Donatos werkte, had hij gemerkt dat de ene eigenaar altijd guller was met pizzatoppings dan de andere. “Degene die goede pizza’s maakte en niet gierig was met toppings, had het ’s avonds drukker dan de ander, die de sauzen afzwakte en de toppings uitrekte,” vertelde Grote aan Family Business. Vanaf het moment dat hij het overnam, was Grote onvermurwbaar in het serveren van een product van de hoogste kwaliteit en deze toewijding aan “iets goeds geven” is sindsdien een kernonderdeel van het merk Donatos.

Donatos is beroemd om zijn pizza in Columbus-stijl

Donatos heeft een unieke niche voor zichzelf gecreëerd in het overvolle pizzalandschap dankzij zijn kenmerkende pizza in Columbus-stijl. Terwijl de pizza’s uit New York en Chicago bekend zijn, heeft de kleine stad Columbus in het Midwesten zijn eigen kijk op het klassieke gerecht.
Pizza in Columbus-stijl wordt gekenmerkt door een dunne korst, beleg van rand tot rand en vierkante stukken, in plaats van de traditionele driehoekige vorm. Donatos neemt deze stijl zeer serieus en zorgt ervoor dat elke taart “vol” zit met toppings, inclusief precies 100 plakjes pepperoni op elke pepperoni taart. Het bedrijf heeft zelfs de uitdrukking “Edge to Edge” als handelsmerk om zijn toewijding aan deze unieke stijl te benadrukken.
Hoewel Donatos verantwoordelijk is voor de introductie van pizza in Columbus-stijl in de rest van het land, komt de eer voor deze stijl toe aan Romeo Siri en de gebroeders Massucci, die de pizza eind jaren 40 voor het eerst serveerden in hun eetgelegenheden in Columbus.

Het duurde bijna 30 jaar voordat Donatos met franchising begon.

Veel restaurants willen graag franchisen om hun zaak snel uit te breiden, maar de oprichter van Donatos, Jim Grote, pakte het voorzichtiger aan. Vanaf het allereerste begin was Grote niet alleen geobsedeerd door het maken van de beste pizza, maar ook door ervoor te zorgen dat de pizza in al zijn vestigingen altijd even lekker was.
“Als iemand binnenkomt, krijgt hij een pizza en vindt hij die lekker,” vertelt Grote aan Family Business. “Als ze terugkomen, verwachten ze dezelfde goede pizza te krijgen.” Het handhaven van dit niveau van consistentie was een ontmoedigende uitdaging, en als gevolg daarvan groeide Donatos langzaam, met slechts ongeveer een dozijn familierestaurants in het Columbus-gebied gedurende de eerste 25 jaar.
Pas aan het begin van de jaren negentig voelden Grote en Donatos zich comfortabel genoeg met hun processen om met franchising te beginnen. In 1991 werd de eerste Donatos-franchise geopend in Zanesville, Ohio, en vanaf dat moment nam de expansie van het bedrijf een hoge vlucht. Eind 1992 waren er 30 winkels in bedrijf en het jaar daarop 41.

Pizzadeeg wordt gemaakt op het hoofdkantoor van de keten

Een van de sleutels tot het succes van Donatos is de toewijding aan het handhaven van de consistentie van het pizzadeeg in alle vestigingen. Grote wist dat het simpelweg volgen van hetzelfde recept niet genoeg zou zijn – het deeg moest worden gemaakt in een gecentraliseerde faciliteit en vervolgens worden gedistribueerd naar de individuele restaurants.
Om dit mogelijk te maken opende Donatos in 1991, hetzelfde jaar dat het begon met franchising, zijn wereldklasse Dough Innovation Center in Ohio. Dit stelde het bedrijf in staat om het deeg uit te rollen en op te slaan voordat het naar de lokale vestigingen werd gestuurd, zodat elke Donatos pizza dezelfde heerlijke, hoogwaardige korst had.
Deze aandacht voor detail en toewijding aan consistentie is een kenmerk van het merk Donatos sinds de oprichting, en het is een groot deel van wat het bedrijf heeft laten gedijen en groeien in de afgelopen zes decennia.

Donatos daagde ooit Pizza Hut voor de rechter

Donatos staat zo bekend om zijn pizza in Columbus-stijl, waarbij de toppings elke vierkante centimeter van de taart bedekken, dat het bedrijf zelfs juridische stappen heeft ondernomen om zijn kenmerkende stijl te beschermen. In 1988 spande Donatos een rechtszaak aan tegen Pizza Hut, omdat het bedrijf beweerde dat de grotere keten inbreuk maakte op zijn onder het handelsmerk vallende “Edge to Edge” toppings.
Hoewel de details van de juridische strijd niet helemaal duidelijk zijn, spreekt het feit dat Donatos bereid was naar de rechter te stappen om zijn merk en unieke pizzastijl te verdedigen, boekdelen over de toewijding van het bedrijf om zijn identiteit en reputatie te behouden. Donatos mag dan begonnen zijn als een klein familiebedrijf, maar het is er nooit voor teruggeschrokken om het op te nemen tegen grotere concurrenten als het gaat om het beschermen van de kwaliteit en authenticiteit van zijn producten.
Over het geheel genomen is het verhaal van Donatos Pizza er een van doorzettingsvermogen, aandacht voor detail en een vastberaden toewijding aan het leveren van een constant uitstekend product. Vanaf het nederige begin als een enkel restaurant van een student tot de huidige status als een van de grootste pizzaketens in het land, heeft Donatos bewezen dat toewijding aan kwaliteit en consistentie een lange weg aflegt in de zeer concurrerende wereld van de restaurantbranche.

Hoe oud was de oprichter van Donatos toen hij de oorspronkelijke winkel kocht?

De oprichter van Donatos, Jim Grote, was slechts 19 jaar oud toen hij het originele Donatos restaurant kocht in 1963.

Wat betekent de naam “Donatos”?

De naam “Donatos” is een Latijnse uitdrukking die grofweg vertaald “iets goeds geven” betekent. Dit gezegde vond een diepe weerklank bij oprichter Jim Grote en is vanaf het begin een essentieel onderdeel geweest van het merk Donatos.

Wat maakt de pizza van Donatos uniek?

Donatos staat bekend om zijn kenmerkende pizza in Columbus-stijl, die wordt gekenmerkt door een dunne korst, toppings van rand tot rand en vierkante stukken. Het bedrijf neemt deze stijl zeer serieus en heeft zelfs de uitdrukking “Edge to Edge” als handelsmerk om zijn toewijding aan deze unieke benadering te benadrukken.

Waarom deed Donatos er bijna 30 jaar over om te beginnen met franchisen?

De oprichter van Donatos, Jim Grote, was geobsedeerd door de consistentie van de pizza’s op alle locaties. Hij wilde er zeker van zijn dat elke klant dezelfde geweldige ervaring had, dus Donatos groeide in het begin langzaam, met slechts een tiental familierestaurants in het gebied rond Columbus gedurende de eerste 25 jaar.

Waar wordt het pizzadeeg van Donatos gemaakt?

Donatos opende zijn Dough Innovation Center in Ohio in 1991, hetzelfde jaar dat het begon met franchising. Dit stelde het bedrijf in staat om het deegproces te centraliseren en ervoor te zorgen dat elke Donatos locatie dezelfde hoge kwaliteit korst had.