Tips

13 Manieren om over ranchmoeheid heen te komen

Hier is een geweldig artikel gebaseerd op de informatie uit de URL:
13 Manieren om over ranchmoeheid heen te komen

Probeer een ander merk

Soms kan het elimineren van ranchmoeheid zo simpel zijn als het proberen van een ander merk. Als je bent opgegroeid met Kraft Buttermilk Ranch Dressing, is het misschien tijd om andere merken te proberen. Denk eens aan Buttermilk Hidden Valley Ranch of Olive Garden Parmezaanse Ranch, die tot de best beoordeelde ranchdressings uit de winkel behoren. Zelfs binnen hetzelfde merk vind je misschien verschillende smaken die je lekker vindt, zoals classic ranch in plaats van buttermilk ranch. Of als je gewend bent om je dressing uit een flesje te halen, kun je in plaats daarvan een zelfgemaakt kruidenpakketje proberen. Vergeet niet om in de koeling van je supermarkt te kijken of ze een versie hebben met versere, meer bederfelijke ingrediënten.
Elk merk heeft een andere kijk op hoe ranchdressing moet smaken en gebruikt verschillende bases en kruiden. Misschien kom je er wel achter dat je niet zozeer ranchmoeheid hebt als wel je-brand-of-ranchmoeheid.

Verbeter je in de winkel gekochte ranch

Als je de ranchdressing al beu bent, is er altijd wel een mogelijkheid om er iets aan toe te voegen. Probeer warmte toe te voegen, je specerijen te mengen of smaakvolle ingrediënten toe te voegen voor een nieuwe kijk op een oude standaard.
De kruiden in ranch kunnen de eerste keer dat je ze proeft al geweldig smaken, maar soms hebben ze gewoon een beetje hulp nodig als je wilt dat ze je opnieuw verrassen. Waarom probeer je geen warmte toe te voegen aan je ranch? Je kunt bijvoorbeeld hete saus, salsa, Sriracha, gehakte jalapeños, chili-olie of zelfs harissa toevoegen.
Waarom probeer je niet het voorbeeld van Heinz te volgen en condimenten te mengen? Heinz Kranch Saucy Sauce combineert ketchup met ranch voor een smaakvolle afwisseling. Het is dus niet vreemd om andere specerijen met ranch te combineren, zoals pittige mosterdranch of barbecueranch. Zou je die Mranch en Branch noemen?
Je kunt ook een voorbeeld nemen aan Olive Garden’s Parmezaanse Ranch en proberen een sterke smaak zoals Parmezaanse kaas aan je ranch toe te voegen om de smaak een beetje op te krikken. Andere sterke smaken die je ranch kunnen verbeteren zijn gekarameliseerde uien, geroosterde knoflook of pesto.

Maak je eigen ranch, maar verander het

Als je niet blij wordt van in de winkel gekochte ranches, kun je altijd proberen om je eigen ranches te maken. Als je eenmaal de basiscomponenten van een ranchdressing begrijpt, kun je wat creatiever worden. Adrian Perez van How to Cook Vegetables legt op Reddit uit wat de bestanddelen van ranch zijn: een zuivel- en vetbasis, een zuur, kruiden en specerijen, een bron van umami en misschien wat hitte.
De meest gebruikte basis voor ranch is gelijke delen mayonaise, zure room en karnemelk. Als je geen karnemelk hebt, kun je in plaats daarvan room of zware room proberen. Zelfs het veranderen van het merk mayonaise kan de smaak veranderen. De zuurgraad komt meestal van azijn of citrusvruchten, waardoor je een breed scala aan onconventionele keuzes hebt, zoals appelciderazijn, sherryazijn, limoensap of sinaasappelsap. Kruiden en specerijen zijn smaken als dille, bieslook, peterselie, tijm, zwarte peper, ui en knoflook. Verse kruiden zullen zeker anders smaken dan gedroogde, en je kunt altijd iets nieuws aan de mix toevoegen, zoals dragon of selderijzaad. Tot slot wil je wat umami of hittecomponenten toevoegen, zoals MSG, cayennepeper of Worcestershiresaus.
Als je een zelfgemaakte ranchdressing een beetje aanpast, kun je een compleet nieuwe dressing maken. Je kunt zelfs beginnen met een ranch kruidenmix en daar de gewenste extra’s aan toevoegen in plaats van alles vanaf nul proberen te maken. Gewoon proeven en de smaak aanpassen tot het een glimlach op je gezicht tovert.

Probeer ranch op yoghurtbasis

De klassieke basis voor de meeste zelfgemaakte ranchdressings bestaat uit karnemelk, zure room en mayonaise. Maar niet alle ranchdressings gebruiken deze combinatie voor hun romige basis. Hidden Valley Greek Yogurt Dressing gebruikt bijvoorbeeld Griekse yoghurt.
Een recensent van Hidden Valley’s Greek Yogurt Dressing zei dat de toevoeging van Griekse yoghurt de dressing een beetje te dik voor haar maakte. Dus als een ranch met een dikke textuur de balans van je eten zou verstoren, kun je misschien proberen zelf een dressing te maken. Hoewel het heel goed mogelijk is om alle zuivelproducten in een ranch dressing recept te vervangen door yoghurt, kun je overwegen om alleen de zure room te vervangen, omdat beide een vergelijkbare consistentie en sterk smaakprofiel hebben.
In tegenstelling tot zure room is yoghurt gefermenteerd, wat zorgt voor extra gezondheidsvoordelen van probiotica. Als je Griekse yoghurt als basis gebruikt, krijg je calcium, B-vitamines (met name B12 en riboflavine), fosfor, magnesium, kalium en vitamine D. Griekse yoghurt bevat ook veel eiwitten en kan de spijsvertering bevorderen (via Healthline).
Als je lactose-intolerant bent, kun je zelfs gemakkelijker een ranchdressing op basis van Griekse yoghurt verteren. Volgens het Journal of Translational Medicine zit er slechts 0,5 gram lactose in 100 gram Griekse yoghurt. Ter vergelijking: karnemelk heeft 4,5 gram en zure room heeft 3,4 gram lactose per 100 gram.

Probeer avocado of guacamole als romig alternatief

Soms is het echt de romigheid van ranch waar we naar verlangen. Maar het is mogelijk om romigheid te vinden in meer natuurlijke producten zoals avocado’s. Dus als je op zoek bent naar iets romigs om aan je salade toe te voegen in plaats van ranchdressing, waarom plet je dan niet wat avocado en doe je het erop? Volgens Healthline zijn avocado’s een bron van foliumzuur, kalium, koper, fosfor, ijzer, zink, mangaan, magnesium en vitamine B. Ze bevatten ook gezonde vetten en antioxidanten.
Guacamole is een nog smaakvollere toevoeging aan salades dan avocado alleen. Maar als je het idee van avocado als alternatief voor ranch lekker vindt om in te dippen, dan werkt guacamole voor meer dan alleen tortillachips. Als je het in ranch dipt, kun je het ook in guacamole dippen.
Het typische guacamole recept bevat avocado, limoensap, ui, koriander, tomaat, knoflook en kruiden zoals komijn en chilipoeder. De citrusachtige, kruidige en hartige smaken kunnen een groot aantal gerechten aanvullen, van taco’s tot sandwiches.

FAQ

tag voor elke vraag.