Facts

Wat is tatsoi en hoe maak je het klaar?

Wat is Tatsoi?

Tatsoi is een veelzijdige bladgroente die oorspronkelijk uit Azië komt. Het maakt deel uit van de Brassica-familie, waartoe ook andere voedzame groenten zoals spruitjes, bloemkool en broccoli behoren. Tatsoi werd voor het eerst gekweekt in China in de 6e eeuw en stond bekend om zijn gezondheidsvoordelen. De plant vormt een prachtige krans van dicht op elkaar staande donkergroene bladeren en stengels, die lijken op een plattere, floofier neef van bok choy.

Hoe smaakt tatsoi?

Tatsoi valt in de categorie mosterdgroenten, maar het smaakprofiel is milder dan dat van anderen in deze familie. Het heeft een licht zoete smaak met een vleugje mosterd. De bladeren zijn licht gebogen of lepelvormig en de knapperige stengels zijn ook eetbaar, vergelijkbaar met malse selderij. Tatsoi kan rauw worden gegeten, waarbij de kleinere bladeren zoeter en delicater zijn. Door tatsoi te koken wordt de bitterheid milder, waardoor de textuur en smaak op spinazie lijken.

Hoe tatsoi koken

Tatsoi is een verrassend veelzijdig bladgroen dat kan worden gestoomd, gesauteerd of toegevoegd aan soepen. Het is een ideale vervanger voor spinazie of bok choy in veel gerechten. De jongere, kleinere blaadjes zijn een geweldige basis voor salades, terwijl de oudere blaadjes het goed doen in roerbakgerechten of als bijgerecht wanneer je ze sauteert met knoflook en chili. Tatsoi kan ook worden gebruikt om een unieke pesto te maken. In de Aziatische keuken wordt het vaak gebruikt in ingemaakte gerechten zoals kimchi.

Tatsoi kopen en bewaren

Om tatsoi te vinden moet je misschien naar een Aziatische supermarkt, want het is niet altijd verkrijgbaar in gewone supermarkten. Zoek naar bladeren die diepgroen zijn en vermijd bladeren die doorschieten, gekneusd zijn of geel kleuren. Tatsoi kan tot vijf dagen in een vochtige papieren handdoek in de koelkast bewaard worden. Haal de bladeren voor gebruik uit elkaar, spoel ze grondig af en dep ze droog.

Gezondheidsvoordelen van tatsoi

Tatsoi zit boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Het bevat veel calcium, vitamine C, vitamine A en K en foliumzuur. Studies hebben aangetoond dat het opnemen van meer groenten zoals tatsoi in je dieet het risico op hartaandoeningen, beroertes en bepaalde soorten kanker kan verlagen. Tatsoi kan ook helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, waardoor het een goede keuze is voor mensen die diabetes willen voorkomen.
Kortom, tatsoi is een veelzijdige en zeer voedzame bladgroente die een plekje verdient in je culinaire repertoire. Zijn unieke smaak en veelzijdigheid maken het een geweldige toevoeging aan salades, roerbakgerechten en meer. Probeer dit weinig bekende supervoedsel eens en ervaar de vele voordelen.

FAQ

Tatsoi is een groene bladgroente die behoort tot de Brassica-familie, waartoe ook andere voedzame groenten behoren zoals spruitjes, bloemkool en broccoli. Het komt oorspronkelijk uit Azië en werd voor het eerst geteeld in China in de 6e eeuw.

Hoe smaakt tatsoi?

Tatsoi heeft een licht zoete smaak met een vleugje mosterd. Het wordt beschouwd als een milder lid van de mosterdgroenten familie, met een textuur en smaak vergelijkbaar met spinazie wanneer gekookt.

Hoe kan ik tatsoi in de keuken gebruiken?

Tatsoi is een veelzijdige groente die kan worden gestoomd, gesauteerd of toegevoegd aan soepen. Het is een geweldige vervanger voor spinazie of bok choy in veel gerechten. De jongere bladeren zijn delicaat en doen het goed in salades, terwijl de oudere bladeren beter geschikt zijn voor roerbakken of als bijgerecht.

Waar kan ik tatsoi vinden?

Tatsoi is misschien niet zo overal verkrijgbaar als sommige andere groenten, dus je moet misschien Aziatische kruidenwinkels raadplegen om het te vinden. Zoek naar bladeren die diepgroen zijn en vermijd bladeren die doorschieten, gekneusd zijn of geel kleuren.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van tatsoi?

Tatsoi is een krachtpatser boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Het bevat veel calcium, vitamine C, vitamine A en K en foliumzuur. Het opnemen van meer groenten zoals tatsoi in je dieet kan helpen het risico op hartaandoeningen, beroertes en bepaalde soorten kanker te verlagen en kan ook helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.