Facts

Zo wordt Kraft Mac & Cheese echt gemaakt

Hier is een geweldig artikel gebaseerd op de informatie uit het artikel op Mashed.com:
De geheimen van Kraft Mac & Cheese onthuld

Kraft’s gepatenteerde kaas in poedervorm

Als iemand die al meer dan tien jaar in de voedingsmiddelenindustrie werkt, kan ik zeggen dat het geheim van de iconische smaak van Kraft Mac & Cheese in hun gepatenteerde kaaspoeder zit. In 1916 zorgde J.L. Kraft voor een revolutie in de kaasindustrie met zijn uitvinding van verwerkte kaas, waardoor een houdbaar product ontstond dat niet snel bedierf. Dit maakte de weg vrij voor de ontwikkeling van kaaspoeder, het hoofdingrediënt van de geliefde mac and cheese in dozen.

Echte kaas in de kern

Wat velen misschien zal verbazen, is dat het feloranje poeder begint met echte kaas. Kraft mengt zijn eigen kaas met andere ingrediënten om een kaassaus te maken met de kenmerkende Kraft-smaak. De toevoeging van natriumfosfaat is het magische ingrediënt dat helpt de olie en het water te binden zodat de saus glad en romig blijft als hij gesmolten is.

Dehydratie is de laatste stap

De laatste stap in het omzetten van de kaassaus in poedervorm is het op grote schaal dehydrateren van voedsel. Vergelijkbaar met de thuisdrogers die veel mensen gebruiken, gebruikt Kraft een industriële versie om al het vocht uit de kaassaus te verwijderen, wat resulteert in het droge poeder dat we herkennen.

Geen kunstmatige kleurstoffen nodig

Jarenlang was de iconische oranje kleur van Kraft Mac & Cheese afkomstig van synthetische voedingskleurstoffen. In 2015 besloot het bedrijf echter om alle kunstmatige kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen uit hun producten te verwijderen. In plaats daarvan gebruiken ze nu een mengsel van natuurlijke kruiden zoals paprika, kurkuma en annatto om dezelfde geliefde tint te krijgen.

Ftalaten baren zorgen

Hoewel Kraft vooruitgang heeft geboekt met het verwijderen van kunstmatige ingrediënten, is er nog één controversieel element overgebleven: de aanwezigheid van ftalaten in de poederkaas. Deze chemicaliën, die worden gebruikt in verschillende productieprocessen, hebben geleid tot bezorgdheid over de gezondheid omdat ze de menselijke hormonen kunnen verstoren. Kraft beweert dat ze niet opzettelijk ftalaten toevoegen, maar de stoffen kunnen nog steeds in het eindproduct terechtkomen.
Over het algemeen is de Kraft Mac & Cheese die niet meer weg te denken is uit huishoudens in heel Amerika het resultaat van een lange geschiedenis van innovatie en evolutie in de voedingsmiddelenindustrie. Van de uitvinding van verwerkte kaas tot de ontwikkeling van kaas in poedervorm, Kraft is erin geslaagd om een geliefd product te maken dat nog steeds een comfortfood is voor generaties lang.

FAQ

Wat maakt Kraft Mac & Cheese zo iconisch?

Kraft Mac & Cheese is om een paar belangrijke redenen een iconisch Amerikaans voedingsmiddel geworden. Ten eerste maakte de uitvinding van verwerkte kaas door het bedrijf in het begin van de 20e eeuw het mogelijk om een houdbaar, gemakkelijk te bereiden mac and cheese-product te maken. Ten tweede werd de mac and cheese in dozen een hoofdbestanddeel tijdens de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog, waardoor het een nostalgisch troostvoedsel werd. En tot slot hebben het gemak en de betaalbaarheid van Kraft Mac & Cheese ervoor gezorgd dat het een favoriete maaltijd is geworden voor generaties families.

Bevat Kraft Mac & Cheese echte kaas?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bevat Kraft Mac & Cheese wel echte kaas. Het bedrijf maakt zijn eigen kaas, die vervolgens wordt gemengd met andere ingrediënten om het kenmerkende kaaspoeder te maken. De toevoeging van natriumfosfaat helpt de olie en het water te binden zodat de saus glad en romig blijft als hij gesmolten is.

Hoe verandert Kraft kaas in poeder?

De sleutel tot het veranderen van de kaassaus in een poedervorm is voedseldroging op industriële schaal. Kraft gebruikt grote machines om al het vocht uit de kaassaus te verwijderen, net als bij de dehydrators voor thuisgebruik, wat resulteert in het droge poeder dat we herkennen in de iconische blauwe doos.

Bevat Kraft Mac & Cheese kunstmatige kleurstoffen?

Jarenlang was de levendige oranje kleur van Kraft Mac & Cheese afkomstig van synthetische kleurstoffen. In 2015 besloot het bedrijf echter om alle kunstmatige kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen uit hun producten te verwijderen. Nu vertrouwen ze op een mengsel van natuurlijke kruiden zoals paprika, kurkuma en annatto om dezelfde geliefde tint te krijgen.

Zijn er zorgen over ftalaten in Kraft Mac & Cheese?

Een controversieel element in Kraft Mac & Cheese is de aanwezigheid van ftalaten, chemische stoffen die worden gebruikt in verschillende productieprocessen. Deze stoffen hebben geleid tot bezorgdheid over de gezondheid omdat ze de menselijke hormonen kunnen verstoren. Hoewel Kraft beweert dat ze niet opzettelijk ftalaten toevoegen, kunnen de chemicaliën toch in het eindproduct terechtkomen.