Facts

Zo wordt Bologna echt gemaakt

Hier is een grondig artikel over hoe bologna echt wordt gemaakt, geschreven vanuit het perspectief van iemand met ervaring uit de eerste hand:
De verrassende oorsprong en ongebruikelijke ingrediënten van Amerika’s favoriete mysterieuze vlees
Als iemand die jarenlang onderzoek heeft gedaan naar en geleerd heeft over de geschiedenis en productie van bologna, kan ik met zekerheid zeggen dat dit nederige lunchgerecht een fascinerende achtergrond heeft. Hoewel velen van ons denken dat bologna gewoon bewerkt vlees is, gaat de oorsprong ervan duizenden jaren terug naar de Italiaanse stad Bologna.

Een oude Italiaanse voorouder

De naam “bologna” is eigenlijk afgeleid van de Noord-Italiaanse stad waar al sinds de tijd van het Romeinse Rijk een verwant vlees genaamd mortadella wordt geproduceerd. Mortadella is een gekookte varkensworst met kleine vetblokjes verspreid over het vlees, waardoor het er gevlekt uitziet. Deze oude Romeinse delicatesse werd zeer gewaardeerd om zijn zoute, hartige smaak.
Tegen de Middeleeuwen was het machtige gilde van mortadellaproducenten in Italië erin geslaagd om de kosten van het vlees tot exorbitante hoogten op te drijven, waardoor het een luxeartikel werd dat alleen betaalbaar was voor de elite. Maar de nederige bologna die we vandaag de dag kennen, staat ver af van zijn chique Italiaanse voorouder.

Evolutie over de Atlantische Oceaan

Toen bologna zijn weg vond naar Amerika, onderging het een transformatie. In tegenstelling tot de streng gereguleerde mortadella van Italië, zijn er voor Amerikaanse bologna geen beperkingen wat betreft de ingrediënten. Fabrikanten zijn hier vrij om een grote verscheidenheid aan vlees te gebruiken, van het traditionele varkensvlees tot rundvlees, kip en zelfs kalkoen.
De USDA eist wel dat het type vlees dat wordt gebruikt duidelijk op het etiket staat, maar verder kunnen de recepten per merk sterk verschillen. Eén ding hebben ze echter gemeen: ze verpulveren alle bestanddelen tot een uniform, onherkenbaar mengsel – heel anders dan de duidelijke blokjes vet in traditionele mortadella.

Het hele dier gebruiken

Een ander belangrijk verschil tussen Amerikaanse bologna en zijn Italiaanse voorganger is het gebruik van vleesbijproducten. Terwijl mortadella meestal wordt gemaakt van de rug en de wang van het varken, worden in bologna vaak minder gewilde restjes verwerkt, zoals hart, nieren en lever. Hierdoor kunnen fabrikanten het hele dier gebruiken en hun winst maximaliseren.
Natuurlijk eist de USDA dat orgaanvlees of andere bijproducten duidelijk op het etiket worden vermeld. Dus als je nieuwsgierig bent naar wat er precies in je bologna zit, kan een snelle blik op de ingrediënten een aantal onthullende inzichten opleveren.

Een verdeeld en iconisch Amerikaans voedsel

Ondanks zijn reputatie als “mysterieus vlees” is bologna een onmiskenbaar onderdeel geworden van de Amerikaanse culinaire cultuur. Zoals voedingswetenschapper Amy Bentley opmerkte, is het “opgenomen in de nationale psyche van verachtelijk voedsel, lachwekkend voedsel”. Toch blijft het voor velen een onmisbaar lunchgerecht.
Of je er nu van houdt of een hekel aan hebt, de unieke geschiedenis en het productieproces achter dit nederige vlees valt niet te ontkennen. Dus de volgende keer dat je in een broodje bologna bijt, neem dan even de tijd om het fascinerende verhaal achter dit typisch Amerikaanse voedsel te waarderen.

FAQ

Wat is de oorsprong van de naam “bologna”?

De naam “bologna” komt van de Noord-Italiaanse stad Bologna, waar al sinds de Romeinse tijd een verwant vleesproduct wordt geproduceerd dat mortadella heet. De Italiaanse uitspraak van de naam van de stad is “bo-LON-ya”, waar ook de Engelse naam “bologna” vandaan komt.

Waarin verschilt Amerikaanse bologna van de traditionele Italiaanse mortadella?

In tegenstelling tot de streng gereguleerde mortadella van Italië, zijn er voor Amerikaanse bologna geen beperkingen wat betreft de ingrediënten. Fabrikanten in de VS kunnen een breed scala aan vlees gebruiken, van varkensvlees tot rundvlees, kip en zelfs kalkoen. Bovendien worden de bestanddelen van Amerikaanse bologna verpulverd tot een uniform, onherkenbaar mengsel, in tegenstelling tot de duidelijke blokjes vet in traditionele mortadella.

Welke soorten bijproducten van vlees worden vaak gebruikt in bologna?

In bologna worden vaak minder gewenste vleesresten verwerkt, zoals hart, nieren en lever. Hierdoor kunnen fabrikanten het hele dier gebruiken en hun winst maximaliseren. De USDA vereist dat orgaanvlees of andere bijproducten duidelijk op het etiket worden vermeld.

Waarom wordt bologna in de Verenigde Staten beschouwd als “mystery meat”?

Bologna heeft in de VS de reputatie van “mystery meat” vanwege de grote variatie in recepten en ingrediënten die verschillende fabrikanten gebruiken. Zonder de strikte regelgeving van zijn Italiaanse tegenhanger kan Amerikaanse bologna een mix van vlees en bijproducten bevatten die niet altijd gemakkelijk te identificeren zijn.

Hoe is bologna onderdeel geworden van de Amerikaanse culinaire cultuur?

Ondanks zijn reputatie als “verachtelijk” of “lachwekkend” voedsel, is bologna een onmiskenbaar onderdeel geworden van de Amerikaanse culinaire cultuur. Het blijft voor velen een onmisbaar lunchgerecht en de unieke geschiedenis en het productieproces achter dit nederige vlees hebben bijgedragen aan zijn iconische status in de VS.