Facts

Heeft Cold Brew echt meer cafeïne dan hete koffie?

Het cafeïnevraagstuk: hete koffie vs. koud brouwen

Als koffieliefhebber ben ik altijd geïntrigeerd geweest door het voortdurende debat over het cafeïnegehalte van hete koffie en cold brew. De algemene aanname is dat cold brew een hogere verhouding koffiedrab ten opzichte van water nodig heeft en dus meer cafeïne bevat. De realiteit is echter iets genuanceerder.

De rol van watertemperatuur

De belangrijkste factor die het cafeïnegehalte in koffie bepaalt, is de watertemperatuur. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bevat hete koffie iets meer cafeïne dan cold brew. Dit komt omdat de oplosbaarheid van cafeïne toeneemt naarmate de watertemperatuur stijgt. Het hete water dat gebruikt wordt bij traditioneel koffiezetten onttrekt meer cafeïne aan de koffiedrab in vergelijking met het water op kamertemperatuur of koud water dat gebruikt wordt bij koud brouwen.

Cafeïneniveaus vergelijken

Bij het vergelijken van het cafeïnegehalte van koffiedranken bij Starbucks bevat een 473 ml kop cold brew ongeveer 205 mg cafeïne, terwijl een 16 ounce kop hete koffie kan variëren van 210 mg tot 360 mg, afhankelijk van de specifieke melange. Het hogere cafeïnegehalte in hete koffie is te danken aan de hogere extractie-efficiëntie van het hete water.

Andere factoren die cafeïne beïnvloeden

Hoewel de watertemperatuur de belangrijkste bepalende factor is voor het cafeïnegehalte, zijn er andere factoren die een rol kunnen spelen, vooral bij cold brew. Het type en de hoeveelheid koffiebonen die gebruikt worden, de grootte van de maling en de trektijd kunnen allemaal bijdragen aan de uiteindelijke cafeïneconcentratie. Een langere trektijd voor cold brew kan bijvoorbeeld resulteren in een hogere cafeïne-extractie.

De onderste regel

Hoewel cold brew de krachtigere cafeïne-optie lijkt, is de realiteit dat hete koffie over het algemeen iets meer cafeïne bevat door de hogere extractie-efficiëntie van heet water. De verschillen kunnen echter subtiel zijn en persoonlijke voorkeuren, zetmethoden en koffieboonsoorten spelen allemaal een rol bij het bepalen van het uiteindelijke cafeïnegehalte van je kopje koffie.

FAQ

Nee, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bevat hete koffie iets meer cafeïne dan cold brew. Dit komt omdat de hogere watertemperatuur die gebruikt wordt bij het zetten van hete koffie meer cafeïne aan de koffiedrab onttrekt.

Welke factoren beïnvloeden het cafeïnegehalte in koffie?

De belangrijkste factoren die van invloed zijn op het cafeïnegehalte in koffie zijn de watertemperatuur, de gebruikte soort en hoeveelheid koffiebonen, de maalgraad en de trektijd. Heter water onttrekt meer cafeïne, terwijl een langere trektijd voor cold brew ook kan resulteren in hogere cafeïnegehaltes.

Hoe is het cafeïnegehalte van Starbucks’ warme en koude brouwkoffie te vergelijken?

Volgens Healthline bevat een kop van 473 ml van Starbucks’ cold brew ongeveer 205 mg cafeïne, terwijl een kop van 16 oz van hun hete koffie kan variëren van 210 mg tot 360 mg, afhankelijk van de specifieke melange.

Waarom bevat hete koffie meer cafeïne dan cold brew?

De belangrijkste reden waarom hete koffie meer cafeïne bevat, is de hogere watertemperatuur die gebruikt wordt bij het zetten. De oplosbaarheid van cafeïne neemt aanzienlijk toe bij hogere temperaturen, waardoor heet water meer cafeïne aan de gemalen koffie kan onttrekken dan het water op kamertemperatuur of koud water dat voor cold brew wordt gebruikt.

Zijn er nog andere factoren die het cafeïnegehalte in cold brew kunnen beïnvloeden?

Ja, naast de watertemperatuur kunnen ook de gebruikte soort en hoeveelheid koffiebonen, de maalgraad en de trektijd de cafeïneconcentratie in cold brew beïnvloeden. Een langere trektijd kan bijvoorbeeld resulteren in een hogere cafeïne-extractie.