Kitchen

Kookhacks waar chef-koks niet tegen kunnen

De pit in avocado laten zitten: Een vruchteloos streven

Als doorgewinterde chef-kok ben ik talloze kooktrucs tegengekomen die te mooi lijken om waar te zijn, en de avocadopit-truc is er daar één van. Het idee dat de pit in een avocado laten zitten op de een of andere manier kan voorkomen dat hij bruin wordt, is een hardnekkige mythe die ik keer op keer heb moeten ontkrachten. Ondanks het gemak van deze hack, is de realiteit dat het gewoon niet werkt.
De verkleuring van avocado’s wordt veroorzaakt door een enzym genaamd polyfenol oxidase, dat reageert met zuurstof wanneer de vrucht wordt blootgesteld aan lucht. Hoe je het ook snijdt, de pit stopt dit natuurlijke proces niet. De enige manier om de levendige groene kleur van een avocado echt te behouden, is door een zuur ingrediënt te gebruiken, zoals citroensap of een aangezuurde wateroplossing. Door de pit erin te laten zitten, blijft een klein gebied eronder misschien iets groener, maar het is verre van de wonderoplossing die sommigen misschien is voorgehouden.

De zachtheidsfout: Melk in roerei

Een andere kooktruc die alom ontkracht is, is het idee dat het toevoegen van melk aan roerei zal resulteren in een luchtige, luchtige textuur. Hoewel melk zeker kan bijdragen aan de romigheid van een roerei, draagt het niet bij aan de luchtigheid of luchtigheid van het uiteindelijke gerecht. Sommige chef-koks beweren zelfs dat melk het tegenovergestelde effect kan hebben, door de smaak te verdunnen en de eieren eerder rubberachtig te maken.
Als chef-kok ben ik ervan overtuigd dat de sleutel tot een perfect luchtig roerei ligt in de juiste techniek, niet in toegevoegde ingrediënten. Door de eieren zachtjes te koken op laag vuur en voortdurend te roeren, kun je een luchtige, wolkachtige textuur krijgen zonder dat je melk of andere zuivelproducten nodig hebt. Sommige chef-koks noemen het toevoegen van melk aan roerei zelfs een “doodzonde”, dus voor de beste resultaten kun je het beste bij de basis blijven.

Het mysterie van de drijvende wijnkurk

Het idee om een wijnkurk toe te voegen aan een pot sudderende saus of stoofpot om het vlees malser te maken, is nog zo’n kookhack die door professionele chef-koks onder de loep is genomen. Toen Brooklyn Beckham een foto deelde van zichzelf terwijl hij kookte met een wijnkurk in zijn bolognesesaus, leidde dat tot een golf van kritiek van culinaire experts.
De realiteit is dat de truc met de wijnkurk gewoon niet werkt. Zoals de Italiaanse chef Barbara Pollastrini aangaf, is de enige manier om echt mals vlees te krijgen in een ragù of vergelijkbaar gerecht om het minstens drie uur te koken, zodat het bindweefsel op natuurlijke wijze kan afbreken. Een kurk in de mix gooien zal het vlees niet op magische wijze malser maken – het is gewoon zonde van een goede kurk.

Pasta en de vergeefse olietruc

Een andere veelgebruikte kooktruc die chef-koks graag ontkrachten is het idee om olie aan het water toe te voegen als je pasta kookt. De theorie is dat de olie zal voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt, maar in werkelijkheid is het niets meer dan een ineffectieve en verspillende praktijk.
Zoals Roberta d’Elia, de chef-kok van Pasta Evangelists in Londen, uitlegt, drijft de olie gewoon naar de bovenkant van het water en doet niets om plakken te voorkomen. Het kan zelfs het vermogen van de pasta om saus en kaas op te nemen verstoren. De echte oplossing is volgens d’Elia om genoeg water te gebruiken – ongeveer een liter per 100 gram pasta – zodat de noedels vrij kunnen bewegen en niet samenklonteren.

Biefstuk dichtschroeien: De sappen insluiten Mythe

De laatste kooktruc die chef-koks vaak ontkrachten is het idee dat het dichtschroeien van een biefstuk de sappen “insluit”. Dit lang gekoesterde geloof is in twijfel getrokken door talloze culinaire experts, die beweren dat het braadproces eigenlijk weinig te maken heeft met het vasthouden van vocht in het vlees.
De waarheid is dat de Maillardreactie, die verantwoordelijk is voor de heerlijke bruining en smaakontwikkeling, het primaire doel is van dichtschroeien. Hoewel het een mooie korst op de buitenkant van de steak kan creëren, voorkomt het niet dat de sappen ontsnappen tijdens het kookproces. De echte sleutel om een biefstuk sappig te houden is om hem te koken tot de gewenste gaarheid, hem te laten rusten en hem dan tegen de draad in te snijden – niet om alleen te vertrouwen op het dichtschroeien.
Als doorgewinterde chef-kok heb ik geleerd om kookhacks met een gezonde dosis scepsis te benaderen. Hoewel sommige snelkoppelingen echt nuttig kunnen zijn, zijn veel van de alom geprezen hacks gewoon gebaseerd op gebrekkige logica of achterhaalde informatie. Door de wetenschap achter het koken te begrijpen en te vertrouwen op beproefde technieken, kunnen we echt uitzonderlijke gerechten maken die indruk maken op zowel onszelf als onze gasten.

FAQ

Nee, door de pit in een avocado te laten zitten voorkom je niet dat hij bruin wordt. De verkleuring wordt veroorzaakt door een enzymatische reactie met zuurstof en de pit stopt dit proces niet. De beste manier om avocado’s vers te houden is door een zuur ingrediënt zoals citroensap te gebruiken.

Maakt het toevoegen van melk aan roereieren ze luchtiger?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zorgt het toevoegen van melk aan roerei er niet voor dat ze pluiziger worden. Sterker nog, het kan soms het tegenovergestelde effect hebben en resulteren in een meer rubberachtige textuur. De sleutel tot een perfect, luchtig roerei is de juiste techniek, zoals koken op laag vuur en voortdurend roeren.

Kan een wijnkurk vlees in sauzen en stoofpotten malser maken?

Nee, het idee om een wijnkurk toe te voegen aan een sudderende saus of stoofpot om het vlees malser te maken is een mythe. De enige manier om echt mals vlees te krijgen in een gerecht als bolognese is door het lang te koken, zodat het bindweefsel op natuurlijke wijze kan afbreken. Een kurk zal het vlees niet op magische wijze malser maken.

Voorkomt olie toevoegen aan pastawater dat het gaat plakken?

Het toevoegen van olie aan het water tijdens het koken van pasta is een veelgebruikte hack, maar het voorkomt niet echt dat de noedels aan elkaar plakken. De olie drijft gewoon naar de bovenkant van het water en heeft geen effect op de pasta. De echte oplossing is om genoeg water te gebruiken zodat de pasta vrij kan bewegen en niet gaat klonteren.

Sluit het dichtschroeien van biefstuk de sappen in?

Het idee dat het aanbraden van een biefstuk “de sappen insluit” is een hardnekkige mythe. Hoewel aanbraden een heerlijke korst creëert, voorkomt het niet dat het vlees vocht verliest tijdens het bereidingsproces. De sleutel om een biefstuk sappig te houden is om het te bakken tot de gewenste gaarheid, het te laten rusten en het dan tegen de nerf in te snijden.