Facts

Er zit waarschijnlijk ei in de Mona Lisa (en een heleboel andere iconische schilderijen)

Eieren en de oude meesters: Een verrassende openbaring

Als historicus en kunstliefhebber ben ik altijd gefascineerd geweest door de technieken en materialen die de grote kunstenaars uit de Renaissance gebruikten. Onlangs stuitte ik op een studie die een nieuw licht werpt op de rol van een schijnbaar bescheiden ingrediënt – eieren – in de creatie van enkele van de meest iconische schilderijen aller tijden.

Eigeel: De onbezongen held van de renaissancekunst

Het onderzoek, gepubliceerd in Nature Communications, suggereert dat kunstenaars als Leonardo da Vinci en Sandro Botticelli opzettelijk eigeel hebben toegevoegd aan hun verfformuleringen. Deze openbaring weerlegt het lang gekoesterde geloof dat de eiwitresten die in Renaissance-schilderijen werden aangetroffen simpelweg het resultaat waren van natuurlijke afbraak.

De praktische voordelen van verf op basis van eieren

Het blijkt dat eigeel niet alleen een handig bindmiddel was, maar een veelzijdig ingrediënt dat de Oude Meesters verschillende voordelen bood. Het onderzoeksteam ontdekte dat toevoeging van eigeel aan olieverf rimpels kon helpen voorkomen, de penseelbaarheid kon verbeteren en zelfs de ongewenste vergeling en donkerverkleuring die na verloop van tijd kunnen optreden, kon verminderen. Dit suggereert dat de beroemde raadselachtige glimlach van de Mona Lisa misschien wel te danken is aan het bescheiden ei.

Een eeuwenoude traditie

Het gebruik van pigmenten op basis van eieren in de kunst is niet nieuw – het gaat terug tot het oude Egypte en was vooral populair onder renaissancekunstenaars. Eitempera, een mengsel van eigeel en pigmenten op waterbasis, was een veelgebruikt medium vóór de opkomst van olieverf. Terwijl olieverf nieuwe mogelijkheden bood voor realisme en impasto-technieken, is de blijvende erfenis van kunst op basis van eieren een bewijs van de vindingrijkheid van deze pionierende kunstenaars.

Een nieuwe waardering voor eieren in de kunst

Deze ontdekking heeft me een nieuwe waardering gegeven voor de rol van eieren in de creatie van enkele van ’s werelds meest geliefde meesterwerken. De volgende keer dat ik voor de Mona Lisa sta, zal ik geneigd zijn om een stille knipoog te geven naar het nederige ei, wiens bijdragen aan de kunstwereld grotendeels over het hoofd zijn gezien – tot nu toe.

FAQ

Ja, volgens het onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Communications, is er bewijs dat sommige van de grootste renaissancekunstenaars, zoals Leonardo da Vinci en Sandro Botticelli, opzettelijk eigeel aan hun verfformuleringen toevoegden. Dit werd waarschijnlijk gedaan om te profiteren van de praktische voordelen die verf op basis van eieren bood.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van eigeel in verf?

De onderzoekers ontdekten dat het toevoegen van eigeel aan olieverf kreukvorming kan helpen voorkomen, de kwastbaarheid kan verbeteren en ongewenste vergeling en donker worden, die na verloop van tijd kunnen optreden, kan verminderen. Eigeel werkt ook als een effectief bindmiddel en kan helpen bij het creëren van een gladdere applicatie en een hoger impasto.

Is het gebruik van ei in de kunst een nieuwe ontdekking?

Nee, het gebruik van pigmenten op basis van ei in de kunst is geen nieuw concept. Het gaat zelfs terug tot het oude Egypte en eitempera was een populair medium onder renaissancekunstenaars vóór de opkomst van olieverf. De recente studie werpt echter een nieuw licht op het bewuste gebruik van ei door de Oude Meesters om de kwaliteit en duurzaamheid van hun schilderijen te verbeteren.

Hoe beïnvloedden eieren de creatie van iconische schilderijen?

Het onderzoek suggereert dat het gebruik van eigeel in de verfformules van kunstenaars als Leonardo da Vinci kan hebben bijgedragen aan de duurzame kwaliteiten van hun meesterwerken. Zo is de beroemde raadselachtige glimlach van de Mona Lisa misschien wel schatplichtig aan het bescheiden ei, dat rimpels en andere ongewenste effecten in de verf hielp voorkomen.

Op welke andere manieren zijn eieren in de kunst gebruikt?

Eieren hebben een lange geschiedenis in de kunstwereld, niet alleen als verfbindmiddel. In de 19e eeuw werd het albumineproces, waarbij papier werd bedekt met een mengsel van eiwit en natriumchloride, gebruikt om fotografische afdrukken te ontwikkelen. Eieren zijn ook gebruikt bij de productie van andere kunstmaterialen, zoals vaccins en meststoffen.