Facts

Wat zit er precies in druivensoda?

De zoete nostalgie van druivensoda

Als iemand die in de jaren 90 is opgegroeid, heb ik goede herinneringen aan het drinken van druivenlimonade. De combinatie van de zoete en pittige smaak, het verfrissende bruisen en die iconische heldere paarse kleur was gewoonweg onweerstaanbaar. Als ik een blikje Crush, Faygo of Fanta opendeed, toverde dat altijd een glimlach op mijn gezicht.

De kunstmatige druivencontroverse

Hoewel druivenlimonade al bestaat sinds de jaren 1940, is de waarheid dat veel van deze paarsgekleurde dranken van oudsher zijn gemaakt met kunstmatige druivensmaak in plaats van echt druivensap. Deze synthetische toevoeging, genaamd methylantranilaat (MANT), is afgeleid van aardolie en heeft de wenkbrauwen doen fronsen. Wie wil er immers iets drinken dat tegelijk een vogelafweermiddel is?

Merken die de trend ombuigen

Er zijn echter ook merken die nog steeds echte druivensap in hun frisdrank gebruiken. De in Milwaukee gevestigde Sprecher Brewing Company, bijvoorbeeld, is trots op de visie van zijn oprichter om een druivensoda te maken met authentieke ingrediënten. Olipop, een modern “sprankelend tonic” merk, gebruikt ook geen kunstmatige smaakstoffen maar een mengsel van Concord druivensapconcentraat, limoensap, appelsapconcentraat en wijnsteenzuur.

Nostalgie omarmen

Of een druivenlimonade nu gemaakt is met echte druiven of synthetische smaken, het nostalgische gevoel dat het oproept valt niet te ontkennen. Voor velen van ons brengt die eerste slok van die iconische paarse vloeistof ons terug naar onze kindertijd, en dat is een gevoel dat niet kan worden gerepliceerd. Dus de volgende keer dat je hunkert naar de smaak van het verleden, wees dan niet bang om je te overgeven aan een blikje druivenlimonade – maar let wel op wat er in dat heerlijke drankje gaat.

FAQ

Grape soda zoals wij het kennen kwam voor het eerst op de markt in 1940, toen een man uit Arkansas genaamd Benjamin Tyndale Fooks de eerste partij Grapette maakte. Dit werd decennialang een van de best verkopende frisdranken, totdat Walmart het merk uiteindelijk kocht en de herinneringen aan de nostalgische drank nieuw leven inblies.

Waarom bevatten veel druivenlimonades kunstmatige smaakstoffen?

De meeste frisdranken met druiven bevatten, samen met verschillende producten die geïnspireerd zijn op druiven, een chemische stof genaamd methylantranilaat (MANT) om de iconische geur en smaak van druiven te krijgen. Dit synthetische additief is afgeleid van aardolie en zit ook in sommige zonnebrandcrèmes.

Zijn er merken die echt druivensap gebruiken?

Ja, een handvol merken gebruikt echt druivensap in hun paarsgekleurde frisdrank. De Sprecher Brewing Company uit Milwaukee is bijvoorbeeld trouw gebleven aan de visie van de oprichter om een druivendrank te maken met authentieke ingrediënten. Olipop, een modern “sprankelend tonic” merk, vermijdt ook kunstmatige smaken ten gunste van een mix van Concord druivensapconcentraat en andere natuurlijke ingrediënten.

Wat is de betekenis van de nostalgiefactor van druivensoda?

Voor veel mensen roept de smaak van druivenlimonade een sterk gevoel van nostalgie op, dat hen terugbrengt naar hun kindertijd toen het een speciale traktatie was om een blikje frisdrank uit hun lunchtrommel te halen. Deze emotionele band met de drank is iets dat niet kan worden gerepliceerd door kunstmatige smaken of moderne alternatieven.

Zijn er gezondheidsrisico’s verbonden aan de kunstmatige ingrediënten in druivenlimonade?

Het gebruik van synthetische additieven zoals methylantranilaat (MANT) in druivensoda heeft tot enige bezorgdheid geleid, omdat dit ingrediënt ook wordt gebruikt als vogelafweermiddel en in bepaalde zonnebrandcrèmes zit. Hoewel de gezondheidseffecten op lange termijn van de consumptie van deze kunstmatige smaakstoffen nog steeds worden onderzocht, kiezen sommige consumenten misschien liever voor druivendrank gemaakt met echt vruchtensap om mogelijke risico’s te vermijden.