Facts

De onvertelde waarheid over Burrata kaas

De onvertelde waarheid over Burrata kaas

Wat is burrata precies?

Als iemand met een grote waardering voor ambachtelijke kazen kan ik bevestigen dat burrata echt een unieke en fascinerende delicatesse is. In tegenstelling tot zijn naaste neef, mozzarella, is burrata een kaas die echt op zichzelf staat. De buitenkant lijkt misschien op de stevige, verse textuur van mozzarella, maar zodra je erin snijdt, komt er een weelderige, romige kern tevoorschijn, bijna als een met kaas gevulde ravioli.
Deze kern, bekend als stracciatella, is gemaakt van uitgerekte wrongel en verse room, waardoor een gladde, heerlijke textuur ontstaat die gewoon smelt in je mond. Het arbeidsintensieve proces om burrata te maken, van het voorzichtig stremmen van de melk tot het nauwgezet met de hand trekken en vormen, verklaart het vaak hogere prijskaartje vergeleken met andere verse kazen. Maar geloof me, elke hap is het waard.

Waar komt burrata vandaan?

Burrata vindt zijn oorsprong in de regio Apulië in Italië, waar het voor het eerst werd gemaakt in het boerenstadje Andria in de jaren 1920. Hoewel de exacte details een beetje vaag zijn, wordt aangenomen dat de kaas waarschijnlijk is ontstaan uit de wens om restjes mozzarella en room te gebruiken en zo een nieuw en heerlijk product te creëren.
De eerste gedocumenteerde vermelding van burrata dateert uit 1931, toen het werd vermeld als een lokale specialiteit van Andria in een Italiaans receptenboek. Vanaf dat moment won de kaas langzaam aan populariteit en in de jaren 1950 begonnen regionale kaasfabrieken de kaas te produceren en breidde het bereik zich uit tot buiten het lokale gebied.
Vandaag de dag is de regio Apulië nog steeds het epicentrum van de burrata productie. In 2016 kreeg de kaas zelfs de status van beschermde geografische aanduiding (BGA) om de kwaliteit en authenticiteit van de “burrata di Andria” te garanderen. Maar de roem van burrata heeft zich inmiddels wereldwijd verspreid en de kaas prijkt nu op menukaarten en in de schappen van supermarkten ver buiten zijn bescheiden Italiaanse oorsprong.

Hoe is burrata zo populair geworden?

Het is opmerkelijk om te bedenken dat burrata nog maar een paar decennia geleden grotendeels onbekend was buiten de regio Apulië. Maar in een relatief korte periode is deze kaas uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen, waarvan de populariteit de laatste jaren explosief is gestegen.
Het keerpunt kwam aan het eind van de 20e eeuw toen de Italiaans-Amerikaanse kaasmaker Mimmo Bruno, oprichter van Di Stefano Cheese, burrata begon te produceren in de Verenigde Staten. Hoewel de Amerikaanse restaurants en consumenten aanvankelijk aarzelden, begon het tij te keren toen de beroemde chef-kok Nancy Silverton de kaas op haar menu zette.
Vanaf dat moment ging het bergopwaarts. De unieke textuur en het smaakprofiel van Burrata spraken tot de verbeelding van zowel chef-koks als eters en al snel stond de kaas op menu’s in het hele land en over de hele wereld. De veelzijdigheid van de kaas, van eenvoudige caprese salades tot meer inventieve gerechttoepassingen, heeft zijn voortdurende populariteit alleen maar aangewakkerd.
Alleen al in 2018 werd er in Italië voor meer dan 50 miljoen dollar aan burrata geproduceerd en wereldwijd geëxporteerd, een duizelingwekkend bedrag dat de pas ontdekte status van de kaas als culinaire superster weerspiegelt. Burrata blijft smaakpapillen fascineren en culinaire creativiteit inspireren in keukens overal ter wereld.

Hoe serveren restaurants burrata?

De opkomst van burrata op culinair gebied heeft zich op allerlei innovatieve en heerlijke manieren gemanifesteerd op de menukaarten van restaurants. Hoewel de kaas vaak wordt gevierd in zijn eenvoudigste vorm, genesteld op verse heirloomtomaten en besprenkeld met olijfolie van hoge kwaliteit, hebben chef-koks ook de kans gegrepen om de veelzijdigheid van burrata te laten zien in meer onverwachte bereidingen.
Bij Cotogna in San Francisco wordt burrata gesierd op een pizza met pompoenbloesem, terwijl Yolan in Nashville burrata combineert met kaviaar voor een echte verwenervaring. En in Wine Bar George in Florida heeft meester-sommelier George Miliotes niet één, maar twee opvallende burratagerechten – een klassiek voorgerecht met seizoenstomaten en gegrild brood, en een burrata-avocadotoast die favoriet is tijdens de brunch.
Miliotes merkt op dat de rijke, romige textuur van burrata het een natuurlijke combinatie maakt voor een breed scala aan wijnen, van de tannines van rode wijnen tot de knapperigheid van witte wijnen. Het vermogen van burrata om zo’n breed scala aan smaken en combinaties aan te vullen heeft zijn wijdverspreide aantrekkingskracht alleen maar vergroot, omdat chef-koks nieuwe en spannende manieren blijven vinden om deze geliefde kaas tot zijn recht te laten komen.
Naarmate de populariteit van burrata is gestegen, hebben sommige restaurants zelfs gemeld dat klanten de kaas aanvankelijk niet kenden. Maar met zijn steeds grotere aanwezigheid op menu’s is het duidelijk dat burrata zijn status als culinaire lieveling heeft verstevigd en diners betovert met zijn ongeëvenaarde romigheid en veelzijdigheid.

FAQ

Wat is burrata precies?

Als iemand met een grote waardering voor ambachtelijke kazen kan ik bevestigen dat burrata echt een unieke en fascinerende delicatesse is. In tegenstelling tot zijn naaste neef, mozzarella, is burrata een kaas die echt op zichzelf staat. De buitenkant lijkt misschien op de stevige, verse textuur van mozzarella, maar zodra je erin snijdt, komt er een weelderige, romige kern tevoorschijn, bijna als een met kaas gevulde ravioli.
Deze kern, bekend als stracciatella, is gemaakt van uitgerekte wrongel en verse room, waardoor een gladde, heerlijke textuur ontstaat die gewoon smelt in je mond. Het arbeidsintensieve proces om burrata te maken, van het voorzichtig stremmen van de melk tot het nauwgezet met de hand trekken en vormen, verklaart het vaak hogere prijskaartje vergeleken met andere verse kazen. Maar geloof me, elke hap is het waard.

Waar komt burrata vandaan?

Burrata vindt zijn oorsprong in de regio Apulië in Italië, waar het voor het eerst werd gemaakt in het boerenstadje Andria in de jaren 1920. Hoewel de exacte details een beetje vaag zijn, wordt aangenomen dat de kaas waarschijnlijk is ontstaan uit de wens om restjes mozzarella en room te gebruiken en zo een nieuw en heerlijk product te creëren.
De eerste gedocumenteerde vermelding van burrata dateert uit 1931, toen het werd vermeld als een lokale specialiteit van Andria in een Italiaans receptenboek. Vanaf dat moment won de kaas langzaam aan populariteit en in de jaren 1950 begonnen regionale kaasfabrieken de kaas te produceren en breidde het bereik zich uit tot buiten het lokale gebied.
Vandaag de dag is de regio Apulië nog steeds het epicentrum van de burrata productie. In 2016 kreeg de kaas zelfs de status van beschermde geografische aanduiding (BGA) om de kwaliteit en authenticiteit van de “burrata di Andria” te garanderen. Maar de roem van burrata heeft zich inmiddels wereldwijd verspreid en de kaas prijkt nu op menukaarten en in de schappen van supermarkten ver buiten zijn bescheiden Italiaanse oorsprong.

Hoe is burrata zo populair geworden?

Het is opmerkelijk om te bedenken dat burrata nog maar een paar decennia geleden grotendeels onbekend was buiten de regio Apulië. Maar in een relatief korte periode is deze kaas uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen, waarvan de populariteit de laatste jaren explosief is gestegen.
Het keerpunt kwam aan het eind van de 20e eeuw toen de Italiaans-Amerikaanse kaasmaker Mimmo Bruno, oprichter van Di Stefano Cheese, burrata begon te produceren in de Verenigde Staten. Hoewel de Amerikaanse restaurants en consumenten aanvankelijk aarzelden, begon het tij te keren toen de beroemde chef-kok Nancy Silverton de kaas op haar menu zette.
Vanaf dat moment ging het bergopwaarts. De unieke textuur en het smaakprofiel van Burrata spraken tot de verbeelding van zowel chef-koks als eters en al snel stond de kaas op menu’s in het hele land en over de hele wereld. De veelzijdigheid van de kaas, van eenvoudige caprese salades tot meer inventieve gerechttoepassingen, heeft zijn voortdurende populariteit alleen maar aangewakkerd.
Alleen al in 2018 werd er in Italië voor meer dan 50 miljoen dollar aan burrata geproduceerd en wereldwijd geëxporteerd, een duizelingwekkend bedrag dat de pas ontdekte status van de kaas als culinaire superster weerspiegelt. Burrata blijft smaakpapillen fascineren en culinaire creativiteit inspireren in keukens overal ter wereld.

Hoe serveren restaurants burrata?

De opkomst van burrata op culinair gebied heeft zich op allerlei innovatieve en heerlijke manieren gemanifesteerd op de menukaarten van restaurants. Hoewel de kaas vaak wordt gevierd in zijn eenvoudigste vorm, genesteld op verse heirloomtomaten en besprenkeld met olijfolie van hoge kwaliteit, hebben chef-koks ook de kans gegrepen om de veelzijdigheid van burrata te laten zien in meer onverwachte bereidingen.
Bij Cotogna in San Francisco wordt burrata gesierd op een pizza met pompoenbloesem, terwijl Yolan in Nashville burrata combineert met kaviaar voor een echte verwenervaring. En in Wine Bar George in Florida heeft meester-sommelier George Miliotes niet één, maar twee opvallende burratagerechten – een klassiek voorgerecht met seizoenstomaten en gegrild brood, en een burrata-avocadotoast die favoriet is tijdens de brunch.
Miliotes merkt op dat de rijke, romige textuur van burrata het een natuurlijke combinatie maakt voor een breed scala aan wijnen, van de tannines van rode wijnen tot de knapperigheid van witte wijnen. Het vermogen van burrata om zo’n breed scala aan smaken en combinaties aan te vullen heeft zijn wijdverspreide aantrekkingskracht alleen maar vergroot, omdat chef-koks nieuwe en spannende manieren blijven vinden om deze geliefde kaas tot zijn recht te laten komen.
Naarmate de populariteit van burrata is toegenomen, hebben sommige restaurants zelfs gemeld dat klanten de kaas aanvankelijk niet kenden. Maar met zijn steeds grotere aanwezigheid op menu’s is het duidelijk dat burrata zijn status als culinaire lieveling heeft verstevigd en diners betovert met zijn ongeëvenaarde romigheid en veelzijdigheid.

Waarin verschilt burrata van mozzarella?

Hoewel burrata en mozzarella allebei worden gemaakt van buffelmelk, zijn het verschillende kazen met verschillende texturen en smaken. Mozzarella heeft een stevige, rekbare buitenkant, terwijl burrata een zachte, romige binnenkant heeft die omhuld is met een mozzarella-achtig omhulsel. De weelderige, met room gevulde binnenkant van burrata onderscheidt hem van de meer uniforme textuur van mozzarella.

Hoe wordt burrata gemaakt?

Het maken van burrata is een arbeidsintensief proces waarbij de melk zorgvuldig wordt gestremd, de mozzarella-achtige buitenkant wordt uitgerekt en gevormd, en vervolgens het midden wordt gevuld met een mengsel van verse room en uitgerekte wrongel. Dit ingewikkelde handmatige proces geeft burrata zijn kenmerkende textuur en heerlijke smaakprofiel.

Hoe verhoudt de populariteit van burrata zich tot die van andere kazen?

Burrata heeft de afgelopen jaren een razendsnelle stijging in populariteit doorgemaakt, veel meer dan veel andere traditionele kazen. In 2018 werd er voor meer dan 50 miljoen dollar aan burrata geproduceerd in Italië en wereldwijd geëxporteerd, een duizelingwekkend bedrag dat de nieuwe status van de kaas als culinaire superster weergeeft. Zijn unieke textuur en veelzijdigheid hebben chef-koks en fijnproevers gefascineerd en zijn plaats als geliefde en gewilde kaas verstevigd.

Wat zijn enkele populaire manieren waarop restaurants burrata serveren?

Hoewel burrata vaak wordt gegeten in zijn eenvoudigste vorm, met verse tomaten en olijfolie, hebben chef-koks ook innovatieve manieren gevonden om de veelzijdigheid van burrata op restaurantmenu’s te laten zien. Van pizza’s met burrata en pompoenbloesem tot heerlijke combinaties met kaviaar, de kaas is een culinaire lieveling geworden en inspireert tot creatieve gerechten die de rijke, romige textuur benadrukken.

Hoe heeft de populariteit van burrata zich verspreid buiten zijn Italiaanse oorsprong?

Burrata is wereldberoemd geworden aan het eind van de 20e eeuw, toen de Italiaans-Amerikaanse kaasmaker Mimmo Bruno de kaas begon te produceren in de Verenigde Staten. Hoewel er aanvankelijk enige aarzeling was, trok de unieke aantrekkingskracht van de kaas al snel de aandacht van gerenommeerde chef-koks, zoals Nancy Silverton, die hielp de kaas bij een breder Amerikaans publiek te introduceren. Vanaf dat moment is de populariteit van burrata explosief gestegen en siert de kaas nu menu’s en schappen in supermarkten over de hele wereld, ver voorbij zijn nederige oorsprong in de Italiaanse regio Puglia.