Kitchen

De beste goedkope whisky’s om te drinken in 2024

Hier is een artikel gebaseerd op de verstrekte informatie:
De beste goedkope whisky’s om te drinken in 2024

Hoe we producten selecteerden

Als het op whisky aankomt, denken veel mensen dat hoe duurder de schenking, hoe beter. Dit is echter niet altijd het geval. Whiskey is meestal duur door de lange rijpingstijd en de beperkte productie – twee variabelen die niet noodzakelijk goede whiskey maken. En dit is goed nieuws voor whiskyliefhebbers die op zoek zijn naar een whisky die zowel bij hun smaakpapillen als in hun portemonnee past.
Er zijn veel verschillende soorten whisky – elk met zijn eigen unieke smaakprofiel. Omdat de classificatie van elke schenking afhangt van waar hij geproduceerd werd, de mash bill of graan en het productieproces, hebben we onze lijst binnen deze parameters gehouden. We hebben ook het internet afgestruind naar recensies van experts om ervoor te zorgen dat onze selectie overeenkomt met die van ingewijden.
Klaar om enkele van de beste whiskey’s van de onderste plank te proeven? Hier is mijn lijst van de beste goedkope whisky’s om te drinken in 2024.

Beste algemene goedkope whisky

Er is een goede reden waarom zoveel bartenders Old Grand-Dad Bourbon Whiskey op voorraad hebben – het is niet alleen betaalbaar, maar werkt ook goed in cocktails en on the rocks. Vandaag de dag wordt Old Grand-Dad gedistilleerd door Jim Beam, maar dat is niet altijd zo geweest. De pour werd ooit gedistilleerd door Basil Hayden Sr., die ervoor koos om zijn bourbon te infuseren met een hoog percentage rogge. De whisky werd voor het eerst gebotteld in 1882 en kreeg zijn huidige naam door de kleinzoon van de derde generatie distilleerder Basil Hayden Sr., kolonel R.B. Hayden, ter ere van zijn grootvader.
Volgens de Jim Beam website is het recept van Old Grand-Dad Bourbon Whiskey in de loop der jaren weinig veranderd en heeft het nog steeds de complexe smaken en kruidigheid van het originele recept. De whiskey is 80 proof en heeft een mash bill die bestaat uit 63% maïs, 27% rogge en 10% gemoute gerst. Hoewel de high-rye bourbon geen leeftijdsaanduiding heeft, heeft hij waarschijnlijk minstens twee jaar gerijpt in nieuwe, verkoolde Amerikaanse eiken vaten, zoals vereist voor alle Kentucky Straight Bourbon Whiskey.

Beste goedkope Ierse whiskey

De Busker Triple Cask Irish Whiskey is een mix van single grain, single malt en pot still whisky’s. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de whiskey gerijpt en afgewerkt in drie verschillende vaten: bourbon, marsala en sherry. En zoals de naam al doet vermoeden, is de schenk gerijpt en afgewerkt in drie verschillende vaten – bourbon, marsala en sherry. De geelgoudkleurige whisky is gemaakt door de Royal Oak Distillery en heeft een krachtige maar zachte body. De whisky ademt de aroma’s van tropisch fruit en vanille en heeft een smaakprofiel dat rijk is aan mout en pure chocolade met hints van toffee, kaneel en fudge. De zachte afdronk is zoet en evenwichtig.
De 80-proof whisky is overweldigend positief ontvangen en kreeg een 94 beoordeling van The Wine Enthusiast. De fles heeft ook goud gewonnen op de San Francisco World Spirits Competition van 2021. De recensent van Whiskeyfellow vergeleek The Busker gunstig met zijn vergelijkbaar geprijsde concurrenten en zei: “Ik was geschokt door hoeveel ik ervan genoot, vooral omdat dit een distilleerderij is die niet in de mode is … Het is heerlijk, iedereen kan het zich veroorloven en ik kan niet wachten om te zien wat er nog meer uit deze distilleerderij komt.”

Beste goedkope Canadese whisky

Gemaakt van 91% Canadese rogge, 8% Old Grand-Dad bourbon en 1% sherry, wordt de Alberta Rye Whisky Dark Batch Whisky zowel uniek als opwindend genoemd. Vader John Rayls, die de whisky een A gaf voor de Whiskey Reviewer, zei dat hij nog ingewikkelder is dan het ingewikkelde recept doet vermoeden – en dat op een goede manier. “Dit spul heeft de donkerste kleur voor een whisky die ik ooit heb gezien,” schrijft hij. “In de mond kondigt de sherry onmiddellijk zijn aanwezigheid aan, ondanks de aanwezigheid van slechts 1/100.”
Het geesteskind van de Alberta Distillery – de nummer één roggeproducent in Noord-Amerika – de 90-proof whisky heeft een lichte tot medium neus die hints van vanille, piment en zoete eik uitstraalt. In de mond is de drop romig en zijdezacht met smaken van honing, eiken, gedroogd fruit, kaneel en peper. De middellange afdronk wordt gekenmerkt door roggekruid, roggekruid, gedroogd donker fruit en een rozijnachtige zoetheid.
Misschien vat de recensent van Adventures in Whiskey, die de Alberta Rye Whisky Dark Batch met een 8 uit 10 beoordeelde, de ervaring het beste samen door te zeggen: “In de paar dagen tussen de eerste proeverij en het schrijven van deze post (samen met een tweede proeverij), heb ik over deze whisky nagedacht en de woorden ‘interessant’ en ‘anders’ komen steeds terug. Een gemakkelijke aanbeveling, zeker voor deze prijs”.

Beste goedkope whisky

De Famous Grouse Blended Scotch Whisky, die wordt omschreven als “al meer dan 40 jaar de favoriete whisky van Schotland”, is zowel een geweldige slok als ideaal voor cocktails. Er is tenslotte een goede reden waarom het merk elk jaar 43 miljoen flessen van het spul verkoopt in meer dan 90 markten over de hele wereld. The Famous Grouse Blended Scotch is een mix van mout- en graanwhisky en ademt de aroma’s van boterig zandkoekje, gekonfijt fruit en citrusschil. Het gehemelte benadrukt gedroogd fruit en zachte specerijen met een vleugje eikenhout. De afdronk is zacht en evenwichtig.

FAQ

Wat is een goede goedkope whisky?

Om een goede goedkope whisky te vinden, is het belangrijk om naar een paar belangrijke factoren te zoeken. Ten eerste moet de whiskey goed uitgebalanceerd zijn, met een zacht smaakprofiel dat niet te hard of ruw is. Hij moet ook complex zijn, met lagen van verschillende noten en smaken die hem interessant maken om te drinken. Bovendien moet de whisky gemaakt zijn met kwaliteitsingrediënten en distillatiemethodes, zelfs als hij niet zo lang gerijpt is als duurdere expressies. Ten slotte moet de whisky een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben en een plezierige drinkervaring bieden zonder de bank te overvallen.

Hoe weet je of een goedkope whisky van goede kwaliteit is?

Om de kwaliteit van een goedkope whisky te beoordelen, moet je op een paar belangrijke indicatoren letten. Controleer eerst de kleur – een rijke, amberkleurige tint duidt meestal op goede kwaliteit. De neus moet aromatisch zijn met tonen van eikenhout, karamel en andere gewenste aroma’s. In de mond moet de whisky zacht en evenwichtig zijn, met een complex smaakprofiel dat niet te hard of eendimensionaal is. Let ook op de afdronk – een lange, zuivere afdronk duidt op een goed gemaakte whisky. Zoek ook naar awards, lofbetuigingen en positieve recensies van betrouwbare bronnen om een idee te krijgen van de reputatie van de whiskey.

Wat zijn de beste types goedkope whisky om naar te zoeken?

Als het gaat om betaalbare whisky, zijn de beste types om naar te zoeken bourbon, rogge en blended Scotch. Bourbons zoals Old Grand-Dad bieden vaak een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, met een rijk, maïsachtig smaakprofiel. Rogge whisky’s zoals Alberta Rye Whisky Dark Batch kunnen ook verrassend complex en heerlijk zijn voor een lage prijs. En blended Scotch whisky’s zoals The Famous Grouse bieden een toegankelijke introductie in de wereld van Scotch zonder het hoge prijskaartje van single malts.

Hoe mix je een cocktail met goedkope whisky?

Goedkope whisky’s kunnen heel goed werken in cocktails, omdat hun robuuste smaken andere ingrediënten kunnen verdragen. Probeer bourbon of rogge in klassieke cocktails zoals old fashioneds, Manhattans of whiskey sours. De kruidige, karameltoetsen van deze whisky’s passen mooi bij zoetstoffen, bitters en citrusvruchten. Blended Scotches zoals The Famous Grouse zijn ook geweldige toevoegingen aan highball-drankjes en eenvoudige mixdrankjes. Het belangrijkste is om mixers en garnituren te kiezen die het specifieke smaakprofiel van de whiskey die je gebruikt aanvullen.

Wat zijn enkele tips om te genieten van goedkope whiskey?

Om het meeste uit een betaalbare whiskey te halen, kan je met een paar eenvoudige tips een heel eind komen. Ten eerste, zorg ervoor dat je hem op de juiste temperatuur serveert – niet te warm en niet te koud. Zo kunnen de smaken zich openen en schitteren. Ten tweede, overweeg om een klein scheutje water toe te voegen, dat kan helpen om de alcoholbrand te verzachten en subtielere tonen te onthullen. En als je de whisky proeft, neem dan de tijd en laat de aroma’s zich ontwikkelen. Wees ten slotte niet bang om te experimenteren met verschillende mixers en garnituren om de perfecte serveerstijl te vinden. Met een open geest en wat onderzoek kun je veel plezier ontdekken in zelfs de meest budgetvriendelijke whisky’s.