Facts

Onjuiste feiten over ontbijt waarvan je altijd dacht dat ze waar waren

Hier is een artikel gebaseerd op de verstrekte informatie:

Onjuiste feiten over ontbijt waarvan je altijd dacht dat ze waar waren

Als iemand die altijd al gepassioneerd is geweest over voeding, ben ik talloze mythes en misvattingen tegengekomen over het belang van het ontbijt. Toen ik opgroeide, werd me voortdurend verteld dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en dat het overslaan ervan zou leiden tot gewichtstoename en een gebrek aan concentratie. Maar na wat onderzoek te hebben gedaan, ben ik erachter gekomen dat veel van deze “feiten” over het ontbijt niet kloppen.

Ontbijten is niet altijd de norm geweest

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het idee van een formele ochtendmaaltijd een relatief modern concept. De oude Romeinen veroordeelden het idee om ’s ochtends te eten omdat ze vonden dat het ongezond was om dat meer dan één keer per dag te doen. Pas in de 16e eeuw begon de hogere klasse een formeel ontbijt in hun routine op te nemen, en zelfs dan werd het meestal alleen genuttigd door jongeren, ouderen, zieken of arbeiders die moesten eten wanneer ze konden.

Er bestaat niet zoiets als “ontbijteten”.

Het idee dat bepaalde voedingsmiddelen inherent “ontbijtvoedsel” zijn, is ook een mythe. In het 18e-eeuwse Amerika waren de ontbijttafels vaak gevuld met verschillende dingen, zoals brood, kaas, pap en thee. Pas in de 19e en 20e eeuw begon het ontbijt meer gestandaardiseerd te worden, met dingen als ham, worstjes en zelfs gebak en taarten.

Het ontbijt is niet de “belangrijkste maaltijd van de dag”.

Het idee dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, is gebaseerd op een slogan die in 1944 werd gebruikt in een marketingcampagne voor Grape Nuts ontbijtgranen van General Foods. Hoewel er veel onderzoeken zijn gedaan naar de invloed van het ontbijt op gewicht en cognitieve functies, zijn de resultaten op zijn best niet overtuigend. Het idee dat ontbijten essentieel is voor gewichtsverlies of academische prestaties wordt simpelweg niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

Het ontbijt overslaan leidt niet tot gewichtstoename

Een andere veel voorkomende misvatting is dat het overslaan van het ontbijt leidt tot gewichtstoename. De wetenschappelijke onderzoeken over dit onderwerp zijn echter zeer inconsistent: sommige wijzen op een verband tussen ontbijten en afvallen, terwijl andere geen enkel verband vinden. Uiteindelijk is de invloed van het ontbijt op het gewicht sterk afhankelijk van het individu en zijn algemene eet- en leefgewoonten.

Ontbijten is niet nodig voor cognitieve functies

Het idee dat ontbijten je slimmer maakt is ook een mythe. Een onderzoek uit 2015, uitgevoerd door onderzoekers van het Army Medical College and Military Hospital in Pakistan, vond geen correlatie tussen IQ-testscores en of iemand wel of niet ontbijt. Ook de wijdverspreide bewering dat het eten van ijs als ontbijt de hersencapaciteit kan vergroten, is grondig ontkracht.

De timing van je koffiegebruik is belangrijker dan je ontbijt

Veel mensen denken dat het ontbijt het beste moment is om van een kop koffie te genieten, maar dit is eigenlijk niet het geval. Cafeïne kan de natuurlijke cortisolproductie van het lichaam verstoren, die ’s ochtends het hoogst is. In plaats van koffie te drinken bij het ontbijt, kun je beter wachten tot later op de dag voor een effectievere cafeïneboost.

Sap is niet zo gezond als je denkt

Tot slot is het idee dat een goed ontbijt een glas vruchtensap moet bevatten ook een mythe. Hoewel vruchtensap een gezonde optie lijkt, bevat het niet de vezels die in hele vruchten zitten en die helpen om de opname van natuurlijke suikers te vertragen. Talrijke studies hebben aangetoond dat het consumeren van vruchtensap het risico op aandoeningen zoals tandbederf en obesitas kan verhogen.
De mythes en misvattingen rond het ontbijt zijn talrijk en wijdverspreid. Door de ware geschiedenis en wetenschap achter deze maaltijd te begrijpen, kunnen we beter geïnformeerde en gezondere keuzes maken voor ons algehele welzijn.

FAQ

Wanneer werd het idee van een formeel ontbijt gebruikelijk?

De invoering van een ontbijt verliep langzaam, en vanaf ongeveer 1412 kregen sommige huishoudens uit de hogere klasse langzaam toestemming om een formele ochtendmaaltijd in te stellen. Deze formele ontbijten werden gebruikelijker in de 16e eeuw en een tijdlang was het een typische maaltijd die alleen gegeten werd door jongeren, ouderen, zieken of arbeiders die gedwongen waren om gewoon te eten wanneer ze konden.

Wat voor soort voedsel werd er traditioneel bij het ontbijt gegeten?

Als je teruggaat naar het 18e-eeuwse Amerika, vind je misschien een ontbijttafel gevuld met brood en kaas, of wat pap en thee. In de 19e en 20e eeuw was de eerste maaltijd van de dag ingewikkelder geworden, maar mensen aten gewoon wat ze bij de hand hadden. Dat betekende dat het ontbijt er hetzelfde uitzag als het avondeten en dat de tafels gevuld waren met van alles, van ham, worstjes en oesters tot zelfs gebak en taarten.

Waar komt het idee vandaan dat het ontbijt de “belangrijkste maaltijd van de dag” is?

Het idee dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, is eigenlijk gebaseerd op een slogan die in 1944 werd gebruikt in een marketingcampagne voor Grape Nuts ontbijtgranen van General Foods. Ze verkochten Grape Nuts en de reclamemakers verkochten de invalshoek: “Eet een goed ontbijt – doe een betere baan.

Leidt het overslaan van het ontbijt echt tot gewichtstoename?

De wetenschappelijke onderzoeken naar de invloed van het ontbijt op het gewicht zijn zeer inconsistent. Sommige onderzoeken suggereren een verband tussen het ontbijt en gewichtsverlies, terwijl andere geen enkel verband vinden. Uiteindelijk is de invloed van het ontbijt op het gewicht sterk afhankelijk van het individu en zijn algemene eet- en leefgewoonten.

Verbetert ontbijten de cognitieve functie?

Het idee dat ontbijten je slimmer maakt is ook een mythe. Een onderzoek uit 2015, uitgevoerd door onderzoekers van het Army Medical College and Military Hospital in Pakistan, vond geen correlatie tussen IQ-testscores en of iemand wel of niet ontbijt. Ook de wijdverspreide bewering dat het eten van ijs als ontbijt de hersencapaciteit kan vergroten, is grondig ontkracht.