Facts

De waarheid over hoe Tarte Tatin zijn naam kreeg

De toevallige oorsprong van de Tarte Tatin

Als iemand die al heel lang gefascineerd is door de geschiedenis van de Franse keuken, kan ik met zekerheid zeggen dat het verhaal achter de tarte Tatin echt een bewijs is van de vindingrijkheid en het snelle denken van de makers. Dit verrukkelijke dessert, dat de harten en smaakpapillen van mensen over de hele wereld heeft veroverd, begon in het bescheiden restaurant van de gezusters Tatin in het stadje Lamotte-Beuvron.

De zussen Tatin en hun uitzonderlijke culinaire vaardigheden

Eind 1800 baatten de zussen Tatin, Carolina en Stéphanie, een restaurant en hotel uit in de buurt van het treinstation van de stad. Stéphanie, de oudste zus, stond bekend om haar uitzonderlijke culinaire vaardigheden en het waren haar snelle denkvermogen en improvisatievermogen die leidden tot de creatie van de nu beroemde tarte Tatin.

De toevallige vergissing waaruit een klassieker ontstond

Volgens de folklore is de tarte Tatin geboren uit een bijna culinaire ramp. Tijdens een druk jachtseizoen, wanneer de Parijse jagers massaal naar het etablissement van de zussen Tatin kwamen, moest Stéphanie een traditionele Franse appeltaart bereiden. Maar te midden van de chaos vergat ze op de een of andere manier de taartbodem erbij te doen. In plaats van opnieuw te beginnen, improviseerde Stéphanie door het deeg bovenop de gekarameliseerde appels te leggen en het na het bakken om te draaien, waardoor een omgekeerde appeltaart ontstond.

De Tarte Tatin wordt een sensatie

Het resultaat van Stéphanie’s snelle denken was een verrukkelijk en onverwacht dessert dat al snel veel bijval kreeg. Een Parijse restaurantrecensent verspreidde het nieuws over deze unieke creatie en al snel werd de tarte Tatin geserveerd in restaurants in de Lichtstad. Van daaruit vond het dessert zijn weg door Frankrijk en Europa en uiteindelijk ook naar de kusten van Amerika, waar het vandaag de dag nog steeds wordt geserveerd.

Het voortdurende debat en de variaties van de Tarte Tatin

Hoewel de oorsprong van de tarte Tatin goed gedocumenteerd is, blijven de details rond de naam en de verschillende versies die in de loop der jaren zijn ontstaan onderwerp van discussie. Sommige historici geloven dat de zussen het eerst de tarte Solognote noemden, naar de regio Sologne die bekend staat om omgekeerde fruittaartjes, terwijl anderen beweren dat de restaurantrecensent degene was die de naam tarte Tatin bedacht. Hoe dan ook, de tarte Tatin heeft zich ontwikkeld met hartige variaties en laat de blijvende creativiteit van de Franse keuken zien.

FAQ

tag voor elke vraag.