Facts

Wat gebeurt er echt als je zalm in melk laat weken?

De wetenschap achter het weken van zalm in melk

Als iemand die graag kookt en experimenteert met verschillende technieken, heb ik ontdekt dat het proces om zalm in melk te laten weken een spelbreker is. De wetenschap erachter is fascinerend.
De boosdoener achter de visachtige geur en smaak van zalm is een stof genaamd Trimethylamine (TMA), die wordt geproduceerd wanneer vis wordt gedood. Om dit te verminderen, moet je iets vinden dat zich bindt aan de TMA, en dat is waar melk om de hoek komt kijken.

Magische eigenschappen van melk

De eiwitten in melk zijn in staat om zich te binden aan de TMA, waardoor die onaangename visgeur en -smaak effectief worden geneutraliseerd. Dit proces is als een “uitdrijving” van de visachtige demonen, waardoor de verse, heerlijke smaak van de zalm achterblijft.
Ik heb deze methode geprobeerd met zowel verse als bevroren zalm en de resultaten zijn consistent. Nadat je de zalm ongeveer 20 minuten in melk hebt geweekt en daarna hebt afgespoeld, is de visachtige smaak verdwenen en is de zalm klaar om gekookt en gegeten te worden.

Andere alternatieven

Melk is niet het enige ingrediënt dat kan helpen om de invloed van TMA in vis te verminderen. Zure ingrediënten zoals citroensap, tomaat en azijn kunnen zich ook binden aan TMA en de vis minder visachtig maken.
Het is echter belangrijk om te weten dat er een punt is waarop je niet meer terug kunt als het gaat om de versheid van vis. Als de zalm een sterke, onwelriekende stank heeft en het vlees slijmerig of glibberig is, kun je hem het beste weggooien omdat hij niet meer te redden is.

Conclusie

Het weken van zalm in melk is een eenvoudige en effectieve manier om het visaroma en de vissmaak te verwijderen, zodat de natuurlijke smaak van de zalm kan schitteren. Door de wetenschap achter deze techniek te begrijpen, kun je je zalmgerechten verbeteren en genieten van de verse, heerlijke smaak van dit veelzijdige eiwit.

FAQ

De visachtige geur en smaak in zalm wordt veroorzaakt door een stof genaamd Trimethylamine (TMA), die wordt geproduceerd wanneer vis wordt gedood. Deze stof is verantwoordelijk voor de onaangename geur en smaak.

Hoe kan het weken van zalm in melk helpen om de vissmaak te verminderen?

De proteïnen in melk kunnen zich binden aan de TMA, waardoor de visachtige geur en smaak worden geneutraliseerd. Dit proces helpt de visachtige demonen “uit te drijven” en laat de frisse, heerlijke smaak van de zalm achter.

Kan deze techniek worden gebruikt voor zowel verse als bevroren zalm?

Ja, de methode van weken in melk werkt zowel met verse als met bevroren zalm. De resultaten zijn hetzelfde: het visachtige wordt verwijderd en de zalm is klaar om gekookt en genoten te worden.

Zijn er nog andere alternatieven om zalm minder vissig te maken?

Ja, naast melk kunnen zure ingrediënten zoals citroensap, tomaat en azijn ook helpen om de TMA te binden en de zalm minder visachtig te maken.

Hoe weet je of de zalm niet langer vers is en weggegooid moet worden?

Als de zalm een sterke, onwelriekende stank heeft en het vlees slijmerig of glibberig is, is dat een teken dat de vis niet langer vers is en weggegooid moet worden, omdat hij niet meer te redden is.