Facts

McDonald’s heeft een compleet andere naam in China. Dit is waarom

Aanpassen aan de Chinese markt

Als iemand die de uitbreiding van McDonald’s op de Chinese markt op de voet heeft gevolgd, kan ik getuigen van de strategische aanpak van het bedrijf om het merk aan te passen aan de lokale voorkeuren. Toen McDonald’s in 1990 voor het eerst in China kwam, opende het zijn deuren in Shenzhen, een “Speciale Economische Zone” in de provincie Guangdong, met een restaurant met 500 zitplaatsen. Het verkrijgen van een loyale aanhang vergelijkbaar met het succes in de Verenigde Staten is echter een werk in uitvoering voor de fastfoodgigant.

De naam veranderen

Een van de belangrijkste veranderingen die McDonald’s heeft doorgevoerd om beter aan te slaan bij Chinese consumenten is de naam. Aanvankelijk gebruikte het bedrijf de Chinese versie van zijn naam, “Maidanglao”. In 2017 besloot het bedrijf echter om de naam te veranderen in “Jingongmen”, wat vertaald kan worden naar “Gouden Bogen”. Deze verandering viel samen met de plannen van het bedrijf om zijn aanwezigheid in de regio uit te breiden, met als doel om 2.000 nieuwe restaurants te openen tegen 2021, wat het totale aantal op 4.500 zou brengen.

Het menu aanpassen

Naast de naamsverandering heeft McDonald’s ook het menu aangepast om tegemoet te komen aan de lokale smaken in China. Het bedrijf heeft unieke aanbiedingen geïntroduceerd, zoals een Cadbury Crème Egg McFlurry in Australië, een Oreo Cone met Purple Sweet Potato soft serve in Hong Kong en andere sandwiches en bijgerechten die de voorkeuren van Chinese consumenten weerspiegelen. Deze flexibiliteit en bereidheid om zich aan te passen aan lokale culturen is een belangrijke factor in het wereldwijde succes van McDonald’s.

Uitbreiding en partnerschappen

De naamsverandering en menu-aanpassingen maken deel uit van McDonald’s bredere strategie om haar aanwezigheid in China uit te breiden. In 2017 verkocht het bedrijf een belang van 80% in zijn restaurants in China en Hongkong aan de private equity-onderneming Carlyle Group LP. Aangenomen wordt dat deze verhuizing samenviel met de uitbreidingsplannen van het bedrijf, wat duidt op een sterke toewijding aan groei op de Chinese markt.

Lessen voor bedrijven die de Chinese markt willen betreden

McDonald’s ervaring in China biedt waardevolle lessen voor bedrijven die de Chinese markt willen betreden. Het aanpassen van merknamen, productaanbiedingen en de algehele strategie aan de lokale voorkeuren en cultuur is cruciaal voor succes. Daarnaast kunnen strategische partnerschappen en de bereidheid om te investeren in groei helpen om voet aan de grond te krijgen in deze dynamische en snel evoluerende markt.

FAQ

Aanvankelijk gebruikte McDonald’s de Chinese versie van de naam “Maidanglao”. In 2017 besloot het bedrijf echter de naam te veranderen in “Jingongmen”, wat vertaald “Gouden Bogen” betekent. Deze verandering was waarschijnlijk onderdeel van de strategie van het bedrijf om zich beter aan te passen aan de lokale voorkeuren en cultuur, terwijl het zijn aanwezigheid op de Chinese markt wilde uitbreiden.

Hoe heeft McDonald’s haar menu aangepast voor de Chinese markt?

McDonald’s heeft in China unieke menu-items geïntroduceerd die inspelen op lokale smaken, zoals een Cadbury Crème Egg McFlurry in Australië, een Oreo Cone met Purple Sweet Potato soft serve in Hong Kong en andere sandwiches en bijgerechten die de voorkeuren van Chinese consumenten weerspiegelen. Deze flexibiliteit en bereidheid om zich aan te passen aan lokale culturen is een belangrijke factor in het wereldwijde succes van McDonald’s.

Waarom heeft McDonald’s een belang in haar activiteiten in China en Hong Kong verkocht?

In 2017 verkocht McDonald’s een belang van 80% in zijn restaurants in China en Hongkong aan de private equity-onderneming Carlyle Group LP. Deze verhuizing zou hebben samengevallen met de uitbreidingsplannen van het bedrijf, waaronder het openen van 2.000 nieuwe restaurants in de regio tegen 2021, waardoor het totale aantal op 4.500 komt. Dit strategische partnerschap en deze investering maken waarschijnlijk deel uit van McDonald’s bredere strategie om haar aanwezigheid op de Chinese markt te vergroten.

Welke lessen kunnen bedrijven leren van McDonald’s ervaringen in China?

De ervaring van McDonald’s in China biedt waardevolle lessen voor bedrijven die de Chinese markt willen betreden. Het aanpassen van merknamen, productaanbiedingen en de algehele strategie aan de lokale voorkeuren en cultuur is cruciaal voor succes. Daarnaast kunnen strategische partnerschappen en de bereidheid om te investeren in groei helpen om voet aan de grond te krijgen in deze dynamische en snel evoluerende markt.

Wat is de invloed van de naamsverandering op de merknaam McDonald’s in China?

Volgens een woordvoerder van McDonald’s was de naamsverandering van “Maidanglao” naar “Jingongmen” voornamelijk een verandering op het niveau van de bedrijfsvergunning en zou de naam van het restaurant hetzelfde blijven. Dit suggereert dat de naamsverandering meer een administratieve verandering was dan een belangrijke verschuiving in de merknaam. De beslissing om een naam te kiezen die vertaald kan worden naar “Gouden Bogen” wijst echter wel op een poging om het merk beter af te stemmen op de lokale percepties en voorkeuren.