Kitchen

Als je soep te zout is, probeer dan deze simpele truc

Een zoute soep redden met een aardappeltruc

Als iemand die graag experimenteert in de keuken, heb ik al heel wat soepen gegeten die te zout waren. Het is frustrerend als je zoveel moeite in een recept stopt en uiteindelijk een bouillon krijgt met meer zout dan smaak. Maar onlangs ontdekte ik een eenvoudige truc die zelfs de meest overzoute soep kan redden – het gebruik van een aardappel.

De aardappel absorbeert overtollig zout

Ik leerde voor het eerst over deze truc tijdens een Masterclass van sterrenkok Wolfgang Puck. Hij legde uit dat door simpelweg een rauwe, geschilde aardappel aan je soeppot toe te voegen, de aardappel als een spons zal werken en het overtollige zout zal absorberen. Laat de aardappel ongeveer 30 minuten in de soep zitten en de aardappel zal het zout absorberen zonder dat de rest van het gerecht overkookt.

Werkt zelfs na het koken

Het beste is dat deze truc zelfs werkt als je al klaar bent met het koken van je soep en je je realiseert dat hij te zout is. In dat geval raadt Puck aan om de aardappel in stukken te snijden om het oppervlak te vergroten en het proces te versnellen. Zo voorkom je dat de soep te gaar wordt en kan de aardappel toch zijn werk doen.

Overwegingen bij de aardappelmethode

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van een aardappel ook zetmeel aan de soep toevoegt, waardoor de bouillon dikker en troebel kan worden. Bovendien absorbeert de aardappel andere smaken dan alleen het zout, dus je kunt wat van de oorspronkelijke kip- of rundvleestoetsen kwijtraken als je soep daarop gebaseerd was.
Over het algemeen is de aardappeltruc echter een simpele en effectieve manier om een te gezouten soep te redden zonder helemaal opnieuw te hoeven beginnen. Ik heb het talloze keren gebruikt en het heeft me nog nooit teleurgesteld. Dus als je de volgende keer met een zoute soep zit, wanhoop dan niet – pak gewoon een aardappel en laat hem zijn werk doen.

FAQ

Elke rauwe, geschilde aardappel is geschikt voor deze truc. Het belangrijkste is om een hele, ongesneden aardappel te gebruiken, zodat deze langzaam het overtollige zout kan absorberen zonder te veel zetmeel in de soep op te nemen.

Hoe lang moet de aardappel in de soep?

De aardappel moet ongeveer 30 minuten in de soep liggen. Dit geeft de aardappel genoeg tijd om het overtollige zout op te nemen zonder dat de rest van de ingrediënten overkookt.

Wat als ik al klaar ben met het koken van de soep?

Als je al klaar bent met het koken van de soep en je je realiseert dat de soep te zout is, kun je nog steeds de aardappeltruc gebruiken. Snijd in dit geval de aardappel in stukjes om het oppervlak te vergroten en het absorptieproces te versnellen. Houd er wel rekening mee dat hierdoor een deel van de aardappel in de soep terecht kan komen.

Zal de aardappel de smaak van de soep veranderen?

Ja, de aardappel absorbeert niet alleen het zout, maar ook andere smaken. Dit betekent dat je soep wat van zijn oorspronkelijke kip-, rundvlees- of andere belangrijke smaaktonen kan verliezen. De tegenprestatie is het redden van een overgezouten gerecht.

Kan ik dezelfde aardappel opnieuw gebruiken?

Nee, je moet de aardappel weggooien nadat hij het overtollige zout heeft geabsorbeerd. De aardappel zal behoorlijk zout worden, dus hergebruik zou het probleem alleen maar opnieuw introduceren.