Facts

Waarom het Coronavirus verse kreeft zo goedkoop maakt

De stijging en daling van de kreeftenprijzen tijdens de COVID-19 pandemie

Als iemand die de zeevruchtenindustrie op de voet volgt, ben ik het afgelopen jaar getuige geweest van de dramatische verschuivingen op de kreeftenmarkt. Voor de uitbraak van COVID-19 was kreeft een zeer gewilde delicatesse, vooral in China, waar de vraag naar verse zeevruchten onverzadigbaar was.

De transformatie van kreeft van “kakkerlak van de zee” tot culinaire schat

Het is fascinerend om te zien hoe de perceptie van kreeft in de loop der tijd is geëvolueerd. De kreeft, die ooit werd beschouwd als een gewoon en ongewenst voedsel dat vaak werd gevoerd aan gevangenen en slaven, heeft een opmerkelijke transformatie ondergaan en is nu een symbool van luxe en een begeerd item op menu’s over de hele wereld. De stijging van de wereldwijde vraag, vooral vanuit China, heeft de prijzen opgedreven en van kreeft een gewaardeerd bezit gemaakt voor liefhebbers van zeevruchten.

Coronavirus en de ineenstorting van de kreeftenhandel

De uitbraak van de COVID-19 pandemie heeft de kreeftenindustrie echter op zijn kop gezet. Door de plotselinge afname van de Chinese vraag kregen de kreeftenproducenten te maken met een overaanbod van hun product, wat leidde tot een dramatische prijsdaling. In sommige regio’s, zoals Noord-Californië, is de prijs van verse kreeft gehalveerd, van $40 per pond naar slechts $20 per pond.

De gevolgen voor kreeftenproducenten en -distributeurs

De gevolgen van deze verschuiving zijn voelbaar in de hele sector, waar producenten en distributeurs worstelen om zich aan te passen. Sommige kreeftenkwekers in Maine zagen hun orders kelderen van 1.000 dozen per week naar slechts 120, waardoor ze gedwongen werden om ontslagen te overwegen. Canadese kreefte-exporteurs, die de leegte opvulden die was ontstaan door de importheffingen van China, zijn ook hard getroffen: vrachtvluchten naar Azië zijn tijdelijk opgeschort.

Een bitterzoete kans voor binnenlandse consumenten

Hoewel de situatie uitdagend is geweest voor de producenten, heeft het een unieke kans geboden voor de binnenlandse consument. Met de overvloed aan verse kreeft en de drastisch verlaagde prijzen kunnen liefhebbers van zeevruchten in de Verenigde Staten en andere markten nu genieten van deze delicatesse tegen een fractie van de gebruikelijke kosten. Het is een bitterzoet scenario, nu de industrie worstelt met de economische gevolgen van de pandemie, maar een lichtpuntje voor degenen die kunnen profiteren van het onverwachte overschot aan kreeft.

FAQ

De COVID-19 pandemie heeft geleid tot een scherpe daling van de Chinese vraag naar kreeft, aangezien het land een belangrijke importeur van het schaaldier was. Dit overaanbod op de markt heeft geleid tot een dramatische prijsdaling, waarbij verse kreeft tot 50% minder kost dan normaal.

Hoe veranderde kreeft van gewoon voedsel in een delicatesse?

Kreeft werd ooit beschouwd als de “kakkerlak van de zee” en werd vaak gevoerd aan gevangenen, leerlingen en slaven. Na verloop van tijd won de kreeft echter aan populariteit en werd hij een symbool van luxe. De wereldwijde vraag, vooral vanuit China, dreef de prijzen op en verhoogde de status van kreeft als culinaire schat.

Wat is de impact van de pandemie op kreeftenproducenten en -distributeurs?

De plotselinge afname van de Chinese vraag heeft ernstige gevolgen gehad voor producenten en distributeurs van kreeft. Sommige kwekers van kreeft uit Maine zagen hun orders met meer dan 80% kelderen, waardoor ze gedwongen werden ontslagen te overwegen. Canadese kreefte-exporteurs, die de leegte opvulden die was ontstaan door China’s importheffingen, zijn ook hard getroffen: vrachtvluchten naar Azië zijn tijdelijk opgeschort.

Hoe profiteren binnenlandse consumenten van het overschot aan kreeft?

Met de overvloed aan verse kreeft en de drastisch verlaagde prijzen kunnen liefhebbers van zeevruchten in de Verenigde Staten en andere markten nu genieten van deze delicatesse tegen een fractie van de gebruikelijke kosten. Dit onverwachte overschot aan kreeft heeft een zilveren randje gecreëerd voor binnenlandse consumenten, die nu betaalbaarder van dit luxeartikel kunnen genieten.

Hoe heeft de COVID-19 pandemie de wereldwijde handel in kreeft beïnvloed?

De uitbraak van de COVID-19 pandemie leidde tot een ineenstorting van de Chinese vraag naar kreeft, die een belangrijke importeur van het schaaldier was. Deze plotselinge daling van de vraag resulteerde in een overaanbod op de markt, wat leidde tot een dramatische daling van de prijzen voor verse kreeft over de hele wereld.