Facts

Waarom hebben sommige messen kuiltjes?

Het functionele doel van kuiltjes op messen

Als iemand die al vele jaren in professionele keukens werkt, heb ik de kans gehad om verschillende messen te gebruiken, waaronder messen met kenmerkende kuiltjes langs het lemmet. Deze kuiltjes, die vaak “kullenschliff” of “Granton edge” worden genoemd, dienen een zeer praktisch doel in de wereld van culinair gereedschap.

Wrijving en kleven verminderen

De belangrijkste reden waarom messen met deze kuiltjes zijn ontworpen, is om wrijving te verminderen en te voorkomen dat voedsel aan het lemmet blijft plakken. Bij het snijden en in blokjes snijden van ingrediënten, zoals uien of paprika’s, kan het gladde oppervlak van een traditioneel mes ervoor zorgen dat het voedsel aan het lemmet blijft kleven, waardoor het moeilijker wordt om zuiver en precies te snijden. De kuiltjes daarentegen creëren kleine luchtzakjes die het oppervlak onderbreken, waardoor het voedsel gemakkelijker van het mes glijdt.

Vergelijking met messen met een plat oppervlak

Studies hebben aangetoond dat messen met een vlak oppervlak meer risico lopen dat er voedsel aan blijft plakken, terwijl messen met kuiltjes of zelfs gaten in het lemmet nog beter kunnen voorkomen dat voedsel blijft plakken. Dit is een belangrijk voordeel voor koks en thuiskoks die een soepel en efficiënt snijproces willen behouden, vooral wanneer ze werken met kleverige of vochtige ingrediënten.

De populariteit van Santoku messen

De gekartelde messen die de laatste jaren steeds populairder zijn geworden, worden vaak “Santoku”-messen genoemd, een stijl van Japanse messen voor alle doeleinden. Deze messen hebben een aparte vorm, met een breed lemmet en een stompe rug die naar beneden buigt om de rechtkant van de voorkant te ontmoeten. De kuiltjes, of kullenschliff, zijn een integraal onderdeel van het Santoku-ontwerp en dragen bij aan de reputatie voor verfijnd snijden en in blokjes snijden.

Het juiste mes kiezen

Hoewel het ontwerp met kuiltjes van Santoku-messen aantrekkelijk is, adviseren experts dat de belangrijkste factor bij het kiezen van een mes van hoge kwaliteit de scherpte en het onderhoud is. Een goed geslepen, goed onderhouden mes zal het altijd beter doen dan een mes met kuiltjes dat bot is of slecht onderhouden wordt. Het belangrijkste is om een mes te vinden dat je graag gebruikt, omdat dit het kookproces aangenamer en efficiënter maakt.

FAQ

De kuiltjes op messen worden vaak “kullenschliff” of een “Granton edge” genoemd.

Waarvoor dienen de kuiltjes op messen?

De kuiltjes op messen dienen om de wrijving te verminderen en te voorkomen dat voedsel aan het lemmet blijft kleven, waardoor je soepeler en efficiënter kunt snijden en snijden in blokjes.

Zijn messen met kuiltjes beter dan messen met een vlak oppervlak?

Studies hebben aangetoond dat messen met kuiltjes of gaatjes in het lemmet beter kunnen voorkomen dat voedsel aan het lemmet blijft kleven dan messen met een vlak oppervlak, maar de belangrijkste factor is de scherpte en het onderhoud van het mes.

Welk type mes staat bekend om zijn kuiltjes?

Het Santoku-mes, een Japans universeel mes, staat vooral bekend om zijn gegolfde of kullenschliffe rand, die bijdraagt aan zijn verfijnde snij- en deegcapaciteiten.

Moet ik een duur mes met kuiltjes kopen?

Experts adviseren dat de belangrijkste factor bij het kiezen van een mes de scherpte en het onderhoud is, niet noodzakelijk de aanwezigheid van kuiltjes. Een goed geslepen en goed onderhouden mes is beter dan een mes met kuiltjes dat bot is of slecht onderhouden wordt.