Facts

De onvertelde waarheid over Tater Tots

Hier is een artikel gebaseerd op de verstrekte informatie:
De onvertelde waarheid over Tater Tots

Tater Tots zijn een toonbeeld van Amerikaanse vindingrijkheid

Als fan van Tater Tots zolang ik me kan herinneren, ben ik altijd gefascineerd geweest door het verhaal achter dit iconische Amerikaanse voedsel. Het begon allemaal met twee vastberaden jonge mormoonse ondernemers, F. Nephi Grigg en zijn broer Golden, die aardappelboerderijen bezaten en op zoek waren naar een manier om gebruik te maken van de aardappelresten van hun fritesproductie.
Nephi was een visionair die het potentieel zag van diepvriesproducten en na wat vallen en opstaan kwam hij op het idee om die ongewenste aardappelresten samen te persen tot hapklare klompjes die gebakken of gefrituurd konden worden. En zo werd Ore-Ida Foods Inc. geboren, een bedrijf dat synoniem zou worden met Tater Tots.

De bescheiden Tater Tot maakte zijn grote debuut in een chique hotel in Miami

Tater Tots maakten hun grote debuut in 1954 in het Fontainebleau hotel in Miami, waar de gebroeders Grigg de National Potato Convention bijwoonden. Nephi had een briljant plan om zijn nieuwe culinaire creatie in spectaculaire stijl te lanceren – hij kocht de hotelchef om om 15 pond van de op aardappelen gebaseerde uitvinding te koken en deze tijdens het ontbijt aan de deelnemers van de conventie te serveren.
Nephi’s gok loonde, want de Tater Tots werden “sneller opgeslokt dan een dode kat met zijn staart kan kwispelen”, volgens zijn eigen kleurrijke verslag. Dit veelbelovende debuut legde de basis voor het toekomstige succes van de Tater Tot, want het product veroverde al snel een aanzienlijk deel van de bloeiende diepvriesaardappelmarkt.

De oorsprong van de naam Tater Tot

De oorsprong van de Tater Tot naam is een beetje een mysterie, met twee concurrerende verhalen die de ronde doen. De ene versie suggereert dat een niet nader genoemde verkoper van Ore-Ida, die “met een ukelele langs de markten reisde om ons product te demonstreren”, de naam bedacht met behulp van “een thesaurus en een affiniteit voor alliteratie”.
Er is echter een ander verhaal dat beweert dat Ore-Ida een nationale wedstrijd hield om het product een naam te geven, en de winnende inzending kwam van een huisvrouw genaamd Clora Lay Orton, die de woorden “tater” (slang voor aardappel) en “tot” combineerde, waardoor de perfecte naam ontstond voor deze hapklare aardappeltraktaties.

Tater Tots vechten terug tegen namaakproducten

Toen Tater Tots steeds populairder werden, begonnen andere bedrijven hun eigen versies te maken onder andere namen. Maar zelfs als consumenten de namaakproducten kochten, verwezen ze er nog steeds naar als Tater Tots, net zoals merken als pleisters, Kleenex en cornflakes algemene termen zijn geworden voor zowel het originele product als de namaakversies.
Ore-Ida was echter niet van plan om zich door deze imitators de loef te laten afsteken. Ze lanceerden een “Imi-Taters” reclamecampagne, met Tater Tot-achtige producten in verschillende vermommingen in een poging om consumenten te misleiden. Deze campagne was zeer succesvol en herinnerde mensen eraan dat de originele Tater Tot de enige is die het kopen waard is.

Zelf Tater Tots maken is een uithoudingsproef

Hoewel Tater Tots een geliefd basisproduct zijn geworden, hebben sommige thuiskoks geprobeerd hun eigen versie te maken. Het blijkt echter dat het maken van zelfgemaakte Tater Tots niet eenvoudig is. Zoals het onderzoek van Eater uitwees, zijn de speciale machines die Ore-Ida gebruikt essentieel voor het proces en thuis proberen om het na te maken kan een echte uithoudingstest zijn.
Eén chef-kok, David Kinch van het veelgeprezen restaurant Manresa, heeft zijn recept voor zelfgemaakte Tater Tots gedeeld, maar iedereen die het probeert zal waarschijnlijk een dag vrij moeten nemen, want het is een bewerkelijk en tijdrovend proces. Dus hoewel de doe-het-zelf-aanpak verleidelijk kan zijn, is het duidelijk dat Ore-Ida’s Tater Tots het echte werk zijn, en elke hap waard.

FAQ

Wat is de geschiedenis achter Tater Tots?

Tater Tots werden in de jaren 1950 uitgevonden door F. Nephi Grigg en zijn broer Golden, twee mormoonse ondernemers die aardappelboerderijen hadden. Ze kwamen op het idee om de aardappelresten van hun fritesproductie samen te persen tot hapklare klompjes die gefrituurd of gebakken konden worden en zo werd Ore-Ida Foods Inc. geboren.

Hoe maakten de Tater Tots hun debuut?

Tater Tots maakten hun grote debuut in 1954 in het Fontainebleau hotel in Miami, waar de gebroeders Grigg de National Potato Convention bijwoonden. Nephi kocht de chef van het hotel om om 15 pond Tater Tots te koken en ze aan de deelnemers van de conventie te serveren bij het ontbijt en ze waren een groot succes.

Waar komt de naam Tater Tot vandaan?

De oorsprong van de naam Tater Tot is een beetje een mysterie, met twee concurrerende verhalen. Eén versie suggereert dat een verkoper van Ore-Ida de naam bedacht met behulp van “een thesaurus en een affiniteit voor alliteratie,” terwijl een ander verhaal beweert dat het de winnende inzending was van een nationale wedstrijd om het product een naam te geven, ingezonden door een huisvrouw genaamd Clora Lay Orton.

Hoe verdedigde Ore-Ida hun Tater Tot merk?

Toen Tater Tots steeds populairder werden, begonnen andere bedrijven hun eigen versies te maken onder andere namen. Maar Ore-Ida lanceerde een “Imi-Taters” reclamecampagne, met Tater Tot-achtige producten in verschillende vermommingen in een poging om consumenten te misleiden en hen eraan te herinneren dat de originele Tater Tot de enige is die het kopen waard is.

Is zelfgemaakte Tater Tots maken de moeite waard?

Sommige thuiskoks hebben geprobeerd om hun eigen Tater Tots te maken, maar het blijkt een echte uithoudingsproef te zijn. De gespecialiseerde machines die door Ore-Ida worden gebruikt zijn essentieel voor het proces en een poging om dit thuis na te maken kan extreem bewerkelijk en tijdrovend zijn. Het is dus duidelijk dat Ore-Ida’s Tater Tots het echte werk zijn en elke hap waard zijn.