Facts

De meest winstgevende artikelen voor supermarkten kunnen je verrassen

Hier is een artikel gebaseerd op de informatie in de URL:

De meest winstgevende artikelen voor kruidenierswinkels kunnen u verrassen

Als iemand die al meer dan tien jaar in de kruideniersbranche werkt, kan ik bevestigen dat de meest winstgevende artikelen voor winkels misschien niet zijn wat je verwacht. Hoewel de marges in de kruideniersbranche notoir laag zijn, zijn er bepaalde producten die het resultaat aanzienlijk verbeteren.

Vitamines leveren enorme winsten op

De verkoop van vitaminen is een miljardenindustrie, die volgens IBIS World wordt geschat op ongeveer $ 36 miljard. De winstmarges op vitamines kunnen tot 10 keer hoger zijn dan die op typische voedingsproducten. Factoren als merknaam, kwaliteit van de ingrediënten en marketingtactieken dragen allemaal bij aan de hoge prijzen die consumenten bereid zijn te betalen.
Hoewel gezondheidsexperts waarschuwen dat vitamines geen vervanging zijn voor een voedzaam dieet, blijft de vraag naar supplementen groot. Kruideniers spelen graag in op deze trend en wijden kostbare schapruimte aan een grote verscheidenheid aan vitamineproducten.

Lichaamsverzorging is een groeiende categorie

Van oudsher waren kruideniers vooral gericht op voeding en huishoudelijke artikelen. Maar de afgelopen jaren zijn de gangpaden voor lichaamsverzorging en schoonheid een steeds belangrijker onderdeel geworden. In 2018 groeide de verkoop van gezondheids- en schoonheidsproducten met 1,5%.
Kruidenierswinkels stemmen hun aanbod van lichaamsverzorging af op hun doelgroep. Whole Foods heeft bijvoorbeeld succes geboekt met zijn biologische en natuurlijke huidverzorgingslijnen. Winkels maken de winkelervaring ook uitnodigender, met bredere gangpaden en schoonheidsadviseurs in de winkel om klanten te helpen.
De pandemie heeft de verkoop van lichaamsverzorging verder gestimuleerd, omdat consumenten een “one-stop-shop” mentaliteit zijn gaan hanteren om hun blootstelling te beperken. Kruidenierswinkels hebben op deze trend ingespeeld en bieden een steeds groter assortiment verzorgingsproducten aan.

Bereide voeding is een melkkoe

De afdeling kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkt is een belangrijk winstcentrum geworden. In 2019 kocht 63% van de shoppers half- of volledig bereide maaltijden voor het avondeten, terwijl 68% interesse toonde in kant-en-klare, kant-en-klare opties.
Kruideniers hebben te maken met hevige concurrentie van restaurants, dus moeten ze hun aanbod van kant-en-klaarmaaltijden voortdurend vernieuwen. Het aanbod diversifiëren, de nadruk leggen op versheid en inspelen op de veranderende voorkeuren van de consument zijn de sleutels tot het maximaliseren van de verkoop in deze lucratieve categorie.

Koffie levert grote winsten op

Hoewel koffiewinkels misschien het eerste zijn waar je aan denkt, profiteren kruideniers ook van de koffiegekte. Tijdens de pandemie begon 81% van de koffieliefhebbers thuis hun eigen koffie te zetten, tegenover 73% vóór de pandemie.
Consumenten zijn steeds meer op zoek naar koffiebonen voor fijnproevers en koffiezetapparatuur van hoge kwaliteit, wat kruideniers een kans biedt om een eersteklas koffie-ervaring te bieden. Sommige coffeeshops zijn zelfs begonnen hun locaties om te vormen tot mini-kruidenierswinkels, met essentiële artikelen om tegemoet te komen aan de one-stop-shop mentaliteit.

Kaas blijkt een melkkoe

Kaas is een vaste bestseller in supermarkten en de pandemie heeft de populariteit ervan alleen maar vergroot. Consumenten kochten bijna 22,5 miljard dollar aan kaas in 2020, een stijging van 19,4%. Comfortproducten met kaas, zoals macaroni met kaas, zijn nietjes geworden tijdens de pandemie.
Supermarkten hebben niet alleen succes met de klassieke mozzarella en cheddar, maar ook met meer unieke soorten zoals blauwe en geitenkaas. De opkomst van kant-en-klare kaasopties heeft ook bijgedragen aan de groei van de categorie.
Hoewel kruideniers te maken hebben met voortdurende uitdagingen, helpen deze zeer winstgevende artikelen hen hun relevantie te behouden en hun deuren open te houden. Door de consumententrends te begrijpen en hun aanbod daarop af te stemmen, kunnen retailers in de kruideniersbranche blijven floreren in het steeds veranderende winkellandschap.

FAQ

Waarom zijn vitamines zo winstgevend voor supermarkten?

Vitamines zijn een zeer winstgevende categorie voor kruidenierswinkels, met winstmarges die tot 10 keer hoger zijn dan die van gewone voedingsmiddelen. Dit is te danken aan factoren zoals merknaam, de kwaliteit van de ingrediënten en effectieve marketingtactieken die winkeliers in staat stellen om premiumprijzen te vragen. Hoewel gezondheidsdeskundigen waarschuwen dat vitamines een gezond dieet niet moeten vervangen, maakt de sterke vraag van consumenten naar supplementen ze een lucratief product voor kruidenierswinkels.

Hoe heeft de verkoop van lichaamsverzorgingsproducten in supermarkten gepresteerd?

De verkoop van lichaamsverzorgings- en schoonheidsproducten is de afgelopen jaren gegroeid bij supermarkten, met een stijging van 1,5% in 2018. Kruidenierswinkels besteden meer ruimte aan deze categorieën en stemmen hun aanbod af op hun doelgroep, zoals Whole Foods’ focus op biologische en natuurlijke huidverzorging. De pandemie heeft de verkoop van lichaamsverzorging verder gestimuleerd doordat consumenten op zoek zijn naar one-stop shopping ervaringen.

Welke rol spelen bereide voedingsmiddelen in de winst van supermarkten?

Bereide voedingsmiddelen zijn een belangrijk winstcentrum geworden voor supermarkten, aangezien 63% van de shoppers in 2019 halfbereide of volledig bereide maaltijden kocht voor het avondeten. Kruideniers hebben te maken met concurrentie van restaurants, dus ze moeten hun aanbod van bereide voedingsmiddelen voortdurend innoveren om tegemoet te komen aan de veranderende voorkeuren van de consument en om de versheid te benadrukken.

Hoe heeft de verkoop van koffie de winst van supermarkten beïnvloed?

Door de pandemie is het aantal consumenten dat thuis koffie zet toegenomen: 81% van de koffieliefhebbers doet dit in 2020, tegenover 73% vóór de pandemie. Kruideniers spelen in op deze trend door eersteklas koffiebonen en koffiezetapparatuur van hoge kwaliteit aan te bieden, waardoor een gastronomische koffie-ervaring wordt geboden die hun winstgevendheid verhoogt.

Waarom is kaas een consistente bestseller voor supermarkten?

Kaas is een consistente bestseller voor kruidenierswinkels en de populariteit is tijdens de pandemie alleen maar toegenomen. Consumenten kochten bijna $22,5 miljard aan kaas in 2020, een stijging van 19,4%, gedreven door de populariteit van comfortvoedsel met kaas. Kruideniers hebben niet alleen succes geboekt met klassieke soorten, maar ook met meer unieke kazen en de groeiende vraag naar kant-en-klare kaasopties.