Facts

De verrassende oorsprong van fettuccine Alfredo

Het bescheiden begin van Fettuccine Alfredo

Als iemand met een grote waardering voor de culinaire kunsten, ben ik altijd gefascineerd geweest door de rijke geschiedenis achter klassieke gerechten. En als het gaat om de oorsprong van fettuccine Alfredo, is het verhaal echt opmerkelijk.
Het begon allemaal in het begin van de 20e eeuw in Rome, Italië, waar Alfredo di Lelio, een restauranthouder, een eenvoudige maar verrukkelijke saus creëerde om zijn zwangere vrouw Ines te voeden. Volgens één versie van het verhaal kampte Ines met misselijkheid en had ze moeite om ander voedsel binnen te houden, dus Alfredo ging op zoek naar een gerecht dat haar zou versterken en ondersteunen.

Een Hollywoodsensatie

Het gerecht, een romige mix van boter, Parmezaanse kaas en fettuccine pasta, werd meteen een hit en Alfredo di Lelio’s restaurant, met de toepasselijke naam Alfredo, kreeg al snel een reputatie voor het serveren van deze heerlijke creatie. Het duurde niet lang voordat het gerecht de aandacht trok van de elite van Hollywood en in 1927 dineerden de legendarische acteurs Douglas Fairbanks en Mary Pickford in Alfredo’s restaurant tijdens hun huwelijksreis.
Fairbanks en Pickford waren zo onder de indruk van de smaak en de eenvoud van het gerecht dat ze Alfredo di Lelio een gouden vork en lepel gaven als blijk van hun waardering. Dit gebaar bevestigde de status van het gerecht als favoriet in Hollywood en het duurde niet lang voordat fettuccine Alfredo een vaste waarde werd op de menukaarten van toprestaurants in de Verenigde Staten.

De blijvende erfenis

Vandaag de dag is fettuccine Alfredo nog steeds een geliefde klassieker, met talloze variaties en interpretaties over de hele wereld. Maar hoe je het ook klaarmaakt, het gerecht draagt altijd het gewicht van zijn rijke geschiedenis met zich mee, van het nederige begin in een klein Romeins restaurant tot de opkomst als Hollywoodsensatie. Het is een bewijs van de kracht van een eenvoudige, goed uitgevoerde keuken om de harten en smaakpapillen van mensen uit alle lagen van de bevolking te veroveren.

FAQ

Volgens één versie van het verhaal vond Alfredo di Lelio het gerecht in 1908 uit om zijn zwangere vrouw Ines te voeden, die last had van misselijkheid en moeite had om ander voedsel binnen te houden. Hij bad tot Sint Anna, de beschermster van zwangere vrouwen, voordat hij het gerecht aan Ines serveerde, en er wordt gezegd dat het gebed werkte en dat het gerecht haar hielp aansterken.

Wanneer opende Alfredo di Lelio zijn restaurant?

Alfredo di Lelio opende zijn gelijknamige restaurant, Alfredo, in Rome in 1914, waar hij zijn beroemde gerecht fettuccine Alfredo serveerde.

Wie waren de eerste Hollywoodsterren die van fettuccine Alfredo genoten?

Volgens het artikel dineerden de legendarische acteurs Douglas Fairbanks en Mary Pickford in Alfredo’s restaurant in Rome tijdens hun huwelijksreis in 1927. Ze waren zo onder de indruk van het gerecht dat ze Alfredo di Lelio een gouden vork en lepel gaven als blijk van hun waardering.

Hoe werd fettuccine Alfredo een Hollywood-favoriet?

Na het bezoek van Fairbanks en Pickford werd fettuccine Alfredo een Hollywood-favoriet en het gerecht verscheen al snel op de menukaarten van toprestaurants in de hele Verenigde Staten. Het artikel suggereert dat de sterren het gerecht zelfs aan andere Hollywood-elite hebben geserveerd in hun Beverly Hills landhuis.

Wat zijn enkele variaties van Alfredo saus?

Het artikel vermeldt verschillende variaties van Alfredo saus, waaronder een eenvoudige versie gemaakt met alleen roomkaas, knoflookpoeder en Parmezaanse kaas, evenals het recept van de Olive Garden’s Alfredo saus, die boter, knoflook, bloem, melk, zware room, Parmezaanse en Romano kaas bevat. In het artikel staat ook dat Jamie Olivers versie voor Goldie Hawn ei, nootmuskaat en truffelolie bevatte.