Kitchen

Eenvoudige vervangingen die je kunt maken in geval van nood

Hier is een artikel gebaseerd op de informatie van de gegeven URL:
Eenvoudige vervangingen die je kunt maken in een baknoodsituatie
Het overkomt ons allemaal – je zit midden in het bakken van iets lekkers als je je realiseert dat je een belangrijk ingrediënt mist. Of het nu een gebrek aan eieren, zure melk of een hard geworden blok bruine suiker is, het kan verleidelijk zijn om het hele project te schrappen. Maar voordat je dat doet, zijn er een aantal beproefde vervangingen die je kunt gebruiken om je baksel te redden.

Eieren vervangen

Eieren zijn cruciaal voor de binding en zuurdesem in bakwaren, dus je kunt ze niet zomaar weglaten. Gelukkig zijn er een paar makkelijke vervangingen. Voor elk ei in het recept kun je 3 eetlepels pindakaas, 1/4 kopje ongezoete appelmoes of 1/2 van een geprakte banaan gebruiken. Deze vervangingen zorgen ervoor dat je baksels beter bij elkaar blijven en goed rijzen.

Zure melk vervangers

Als je melk zuur is geworden, maak je dan geen zorgen – je kunt gemakkelijk je eigen karnemelkvervanger maken. Voeg gewoon 1 eetlepel witte azijn of citroensap toe aan 1 kopje gewone melk en laat dit 5 minuten staan. Je kunt ook yoghurt met melk of water opkloppen tot het dezelfde consistentie heeft als karnemelk.

Melkvervangers

Is de melk op? Geen probleem. Je kunt koffiemelk aangelengd met water, gewone yoghurt, zure room of zelfs een mengsel van water en gesmolten boter vervangen. De textuur van je baksels kan een beetje anders zijn, maar het is beter dan opnieuw moeten beginnen.

Vervangingen voor wijnsteen

Wijnsteen is een cruciaal ingrediënt om gebakken producten zacht en luchtig te houden tijdens het rijzen. Als je dat niet bij de hand hebt, gebruik dan 1 theelepel citroensap of witte azijn voor elke 1/2 theelepel wijnsteen. Je kunt ook bakpoeder vervangen door gelijke delen room van wijnsteen en zuiveringszout.

Vervangingen voor zuiveringszout en bakpoeder

Zuiveringszout en bakpoeder zijn allebei belangrijke rijsmiddelen, maar je kunt ze in noodgevallen door elkaar vervangen. Vervang elke hoeveelheid baking soda door 3 keer de hoeveelheid bakpoeder. Of gebruik 2 keer de hoeveelheid bakpoeder en laat zout in het recept weg.

Vervang oliën en vetten

Heb je niet genoeg plantaardige olie of boter? Appelmoes, Griekse yoghurt en zelfs avocadopuree of zwarte bonen kunnen geweldige vervangers zijn. Gebruik 3/4 kopje appelmoes of yoghurt voor elke 1 kopje olie, of 1/2 kopje avocadopuree of gepureerde bonen. Voor boter kun je 1/2 van de hoeveelheid appelmoes gebruiken, of een mix van appelmoes en karnemelk.

Bruine suiker vervangers

Als je bruine suiker is uitgehard tot een baksteen, kun je het nog steeds gebruiken door een paar marshmallows of een sneetje brood aan de pot toe te voegen om het zachter te maken. Of je kunt 1 kopje bruine suiker vervangen door 1 kopje witte suiker plus 1-2 eetlepels melasse.
Het belangrijkste is om flexibel te zijn en een beetje te experimenteren als je een belangrijk ingrediënt mist. Met een beetje creativiteit kun je van een baknood een heerlijk succes maken.

FAQ

Kan ik eieren echt vervangen bij het bakken?

Ja, je kunt absoluut eieren vervangen bij het bakken. Voor elk ei in het recept kun je 3 eetlepels pindakaas, 1/4 kop ongezoete appelmoes of 1/2 geprakte banaan gebruiken. Deze ingrediënten werken als bindmiddel en rijsmiddel om je baksels te laten rijzen en bij elkaar te houden.

Wat kan ik gebruiken in plaats van karnemelk?

Als je geen karnemelk hebt, kun je een snelle vervanger maken door 1 eetlepel witte azijn of citroensap toe te voegen aan 1 kopje gewone melk. Laat het 5 minuten zitten en het zal stremmen en net zo werken als karnemelk. Je kunt ook yoghurt met melk of water opkloppen tot het de juiste consistentie heeft.

Hoe kan ik melk vervangen?

Er zijn een paar mogelijkheden als je geen melk hebt. Je kunt een gelijke hoeveelheid verdunde koffiemelk, gewone yoghurt, zure room of een mengsel van water en gesmolten boter gebruiken. De textuur kan een beetje anders zijn, maar het zal nog steeds werken in je recept.

Wat kan ik gebruiken in plaats van wijnsteen?

Wijnsteen wordt gebruikt om gebakken producten zacht en luchtig te houden tijdens het rijzen. Als je het niet hebt, kun je 1 theelepel citroensap of witte azijn gebruiken voor elke 1/2 theelepel wijnsteen in het recept. Je kunt ook bakpoeder gebruiken als een 1:1 vervanging voor room van wijnsteen en baking soda.

Hoe vervang ik baking soda of bakpoeder?

Als je baking soda of bakpoeder mist, kun je ze voor elkaar vervangen. Vervang een willekeurige hoeveelheid baking soda door 3 keer de hoeveelheid bakpoeder. Of gebruik 2 keer de hoeveelheid bakpoeder en laat zout in het recept weg.