Facts

Wat je trek in eten eigenlijk kan zijn

Hier is een artikel gebaseerd op de verstrekte informatie:
Wat je trek in eten eigenlijk kan zijn

Honger en dorst verwarren

Ben je ’s ochtends wel eens wakker geworden met een hongergevoel? Ik sprong altijd meteen naar de koelkast om die vroege ochtendhonger met eten te stillen. In werkelijkheid kan het mijn lichaam zijn dat me vertelt dat ik eigenlijk dorst heb. Volgens Medical News Today kan het lichaam honger en dorst verwarren met dezelfde “lege maag” sensaties. Als ik merk dat ik regelmatig een hongergevoel heb, kan het zijn dat mijn lichaam me probeert te vertellen dat ik uitgedroogd ben en meer water nodig heb.

Stress en emotioneel eten

Hetzelfde geldt voor andere emoties en gevoelens in het lichaam. Als ik meer stress heb, verlangt mijn lichaam van nature meer naar ongezond voedsel (via Medical News Today). Ik heb gemerkt dat mijn favoriete troostvoedsel vaak veel suiker of vet bevat, wat zorgt voor een tijdelijke oppepper maar mijn lichaam niet echt voedt.

Tekorten aan voedingsstoffen

Hunkeren naar bepaalde voedingsmiddelen kan ook een indicator zijn van verschillende vitaminetekorten. Een verlangen naar chocolade kan duiden op een magnesiumtekort, terwijl een verlangen naar suikerhoudende frisdrank kan duiden op een calciumtekort. Een behoefte aan zout voedsel kan zijn dat mijn lichaam me vertelt dat het meer chloride nodig heeft of dat het last heeft van stresshormoonschommelingen (via Better Me).
Hoewel het goed is om af en toe trek in voedsel te hebben, zijn er vaak redenen voor trek die kunnen worden behandeld met gezondere en optimale oplossingen om mijn lichaam te voorzien van wat het nodig heeft. In plaats van naar ongezonde snacks te grijpen, probeer ik eerst het onderliggende probleem aan te pakken, of dat nu uitdroging, stress of een tekort aan voedingsstoffen is. Dit helpt me keuzes te maken die mijn lichaam en geest echt voeden.

FAQ

Wat zijn veelvoorkomende hunkeringen naar voedsel?

Veel voorkomende hunkeringen naar voedsel zijn chips, chocolade, augurken en geraspte kaas. Volgens WebMD zegt een meerderheid van de jonge vrouwen en mannen dat ze het afgelopen jaar hunkeren naar voedsel.

Waarom hunkeren onze lichamen naar bepaalde voedingsmiddelen?

Snakken naar voedsel is een manier voor ons lichaam om aan te geven dat het bepaalde voedingsstoffen nodig heeft of andere onderliggende problemen ervaart. Hunkeren kan een teken zijn van uitdroging, stress of een tekort aan vitaminen/mineralen.

Hoe kan hunkering naar ongewoon voedsel worden verklaard?

Hunkeren naar ongewone of bizarre voedingsmiddelen kan ook wijzen op een tekort of een verstoord evenwicht in het lichaam. Een verlangen naar chocolade kan bijvoorbeeld betekenen dat je meer magnesium nodig hebt, terwijl een verlangen naar zout voedsel kan wijzen op een behoefte aan chloride of schommelende stresshormonen.

Moeten we altijd luisteren naar onze trek in voedsel?

Hoewel je trek in eten niet altijd moet negeren, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken in plaats van gewoon toe te geven aan de trek. Het stillen van trek met gezondere opties of het aanpakken van nutritionele/emotionele behoeften kan een betere langetermijnoplossing zijn.

Hoe kunnen we onderscheid maken tussen honger en dorst?

Het lichaam kan het “lege maag”-gevoel van honger soms verwarren met dorst. Als je merkt dat je regelmatig een hongergevoel hebt, is het een goed idee om eerst te proberen een groot glas water te drinken om te zien of dat het verlangen bevredigt.